REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 octombrie)

Sistemul educațional din R. Moldova va fi reorganizat

Sistemul educațional va fi reorganizat în funcție de necesitățile pieței muncii, dar și de direcțiile de dezvoltare a țării. Conceptul de transformare a educației a fost prezentat de către experții Centrului de Implementare a Reformelor, în cadrul unei ședințe prezidate de prim-ministrul Pavel Filip. Printre propunerile expuse de experți se numără micșorarea vîrstei de acces în grădinițe și elaborarea unei noi formule de finanțare a instituțiilor de învățămînt, bazată pe necesități și performanțe.

 

Exporturile de fructe moldovenești a crescut

Exporturile de fructe moldovenești a crescut în anul curent. Astfel, pînă în prezent au fost exportate din recolta anului curent 70,6 tone de mere, de trei ori mai mult decît în aceiași perioadă a anului trecut. O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă - 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersice, 1906 tone de caise, - toate în stare proaspătă. Datele au fost prezentate în cadrul unei reuniuni a producătorilor și exportatorilor de fructe organizată la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

 

Șeful statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul R. Cuba în UE

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu E.S. Norma Goicochea Estenoz, Ambasador al Republicii Cuba în Uniunea Europeană. În cadrul discuției, au fost abordate mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, în special, cele două țări sînt cointeresate de dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul comercial-economic și al turismului. Totodată, oficialul cubanez a optat pentru aprofundarea raporturilor moldo-cubaneze în domeniul sănătății publice, culturii și agriculturii. În finalul întrevederii părțile au convenit asupra revizuirii agendei bilaterale și organizării unor consultări la nivel diplomatic.

 

Președinta Adunării Parlamentare a NATO va vizita R. Moldova

Președinta Adunării Parlamentare a NATO, Rasa Jukneviciene va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 17 – 19 octombrie. Potrivit programului vizitei, înaltul oficial NATO va avea întrevederi, în particular cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele țării Igor Dodon și Prim-ministrul Pavel Filip. Adunarea Parlamentară a NATO este o organizaţie interparlamentară, care reuneşte, în prezent, parlamentari din cele 29 state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, precum şi din 12 ţări membre-asociate. Republica Moldova este membru-asociat al Adunării Parlamentare a NATO din noiembrie 1994.

 

Autoritățile au selectat compania care va reconstrui blocul din capitală afectat de explozie

Autoritățile capitalei au selectat o companie de construcții care va efectua lucrările de reconstrucție a blocului de locuit din capitală în care la 6 octombrie curent s-a produs o explozie. Potrivit Primăriei, pînă în prezent firma respectivă a executat voluntar lucrările de lichidare a consecinţelor deflagraţiei. Direcţia generală locativ-comunală şi amenajare va asigura, de asemenea, executarea lucrărilor de restabilire a funcţionalităţii lifturilor şi a tuturor comunicaţiilor inginereşti din interiorul blocului locativ avariat, concomitent cu lucrările de proiectare şi de construcţie. Între timp, bilanțul victimelor exploziei a ajuns la cinci, după ce în seara zilei de ieri, o femeie rănită în urma deflagrației s-a stins la spital.