REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 martie 2020)

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 29

Numărul cazurilor de COVID-19 în Republica Moldova a ajuns la 29. Alte șase cazuri de coronavirus au fost confirmate luni, 16 martie, în țara noastră, a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu. Potrivit sursei citate, din cei șase pacienți noi, doi au revenit recent din Marea Britanie, iar patru cazuri sînt cu transmitere locală. Totodată, ministrul a specificat că a fost înregistrat și primul pacient vindecat, acesta va fi externat după ce ultimele două teste prelevate au arătat că el nu mai are COVID-19.

 

Ministerul Sănătăţii va avea încă un secretar de stat

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale va avea, începînd cu data de 17 martie, încă un secretar de stat, responsabil de domeniul sănătăţii publice, conform unei decizii a Executivului. Guvernul l-a numit astăzi în această funcție pe Constantin Rîmeș. Candidatura acestuia a fost propusă de ministrul de resort, Viorica Dumbrăveanu, care a afirmat că Rîmeș „are o vastă experiență în acest domeniu”.

 

Accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație a fost sistat

În scopul prevenirii răspîndirii epidemiei virusului COVID-19, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a decis să sisteze accesul publicului în instituțiile teatral-concertistice, muzee, biblioteci, case de cultură și centre de creație, pînă la data 1 aprilie 2020. Secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol,a menționat că, în această perioadă de timp, acces în incinta instituțiilor vizate vor avea doar angajații acestora.

 

Sistemul bancar al țării asigură continuitatea prestării serviciilor pe perioada COVID-19

Banca Națională a Moldovei (BNM) impune un șir de măsuri care să prevină răspîndirea virusului COVID-19 și care să asigure în continuare funcționalitatea sistemului financiar-bancar al țării. Serviciul de presă al BNM a precizat că măsurile sînt necesare pentru a proteja sănătatea angajaților băncilor și a clienților lor pentru ca aceștia să beneficieze fără întrerupere de serviciile solicitate. În acest sens, BNM îndeamnă cetățenii să respecte strict regulile de comportament și de igienă, iar dacă prezența fizică nu este obligatorie, se recomandă utilizarea sistemelor de deservire la distanță, a instrumentelor și serviciilor de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet-payments.

 

Mai multe unităţi comerciale din Cahul vor asigura livrarea mărfurilor la domiciliu

Mai multe unităţi comerciale din municipiul Cahul au anunţat luni că vor deservi la domiciliu clienţii şi vor livra gratuit acasă cumpărăturile, conform solicitărilor făcute la telefon sau online. Acest tip de deservire este introdus în conformitate cu decizia Guvernului de a sista activitatea tuturor unităţilor comerciale, în afară de farmacii, magazine alimentare și benzinării, în legătură cu măsurile de prevenire a răspîndirii coronavirusului de tip nou COVID-19.

 

Tiraspolul a introdus mai multe restricţii în legătură cu infecţia de COVID-19

Autorităţile autoproclamatei rmn au introdus mai multe restricţii vizînd prevenirea coronavirusului de tip nou COVID-19. De monitorizarea situaţiei se ocupă un grup operativ creat special în acest scop. În ultimele zile la Tiraspol a fost deschisă o linie fierbinte, fiind făcut operaţional şi un registru electronic, care indică datele despre ieşirile şi intrările cetăţenilor pe teritoriul regiunii transnistrene. De asemenea, în zonă a fost sistată activitatea instituţiilor de odihnă şi agrement, celor sportive şi cultural-artistice, care se află în încăperi. Toate instituţiile de învăţămînt, inclusiv preşcolar, sînt închise pînă pe data de 5 aprilie.

 

Săptămîna curentă va fi determinată de vreme instabilă

Săptămîna care a început va fi determinată de vreme însorită ziua şi ger noaptea, fără precipitaţii. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se aşteaptă valori termice între 8-15 grade Celsius, ziua. Gerul nocturn se va menţine pînă joi, 19 martie, cînd vremea se va încălzi cu cîteva grade. Astfel, în a doua jumătate a săptămînii temperaturile diurne vor oscila între 13-18 grade Celsius, iar cele din perioada nopții – între 2-7 grade de căldură.

 

Profesorii din Chișinău vor elabora seturi de lecții on-line

Direcția generală educație, tineret și sport a Primăriei Chișinău a lansat un apel către cadrele didactice de a participa la elaborarea unui set de lecții on-line pentru elevii din învățămîntul primar și secundar, ciclul I și ciclul II, la toate disciplinele școlare. Potrivit anunțului făcut pe rețelele de socializare, cadrele didactice din instituțiile de învățămînt primar și secundar vor elabora proiecte de lecții video/audio, respectînd următoarele cerințe: 10 minute - predare a conținutului curricular și 5 minute - explicarea sarcinilor de lucru individual pentru feedback; reprezentarea sarcinilor de lucru individual pe fișe de lucru. Înregistrarea video a lecțiilor va fi efectuată într-un studio specializat, fiind asigurată de către Primăria municipiului Chișinău. Lecțiile înregistrate vor fi plasate on-line de către primărie și vor fi accesibile pentru toți actorii educaționali.

 

Leul moldovenesc s-a mai devalorizat puțin față de dolar, dar și față de euro

Astfel, pe parcursul unei zile leul a mai cedat dolarului american 2,5 bani, iar monedei unice europene – aproape 7,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 17 martie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6423 lei pentru un dolar (+2,58 bani) și 19,7224 lei pentru un euro (+7,38 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6165 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,6486 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 17 martie, constituie: 0,6624 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0839 lei pentru 1 leu românesc și 0,2354 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Accesul la terenurile de joacă din capitală a fost interzis

Primăria municipiului Chișinău informează că terenurile de joacă din curțile blocurilor au fost sigilate de către autorități. Asta pentru ca micuții să le evite și respectiv să fie prevenită răspîndirea virusului COVID-19. Administrația publică locală precizează că măsura este una drastică, însă necesară pentru a asigura sănătatea copiilor. Interdicția vine în situația în care școlile și grădinițele sînt închise, iar terenurile de joacă mai rămîneau un punct de întîlnire dintre cei mici.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06