REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 iunie 2020)

IPM anunță sfîrșitul perioadei de prohibiție

Inspectoratul pentru Protecția Mediului anunță pescarii că a luat sfîrşit perioada de prohibiţie la pescuit în apele naturale, cu excepția unor sectoare unde aceasta are caracter continuu. Pescuitul în apele naturale este reglementat prin stabilirea regimului de prohibiție de către autoritățile de mediu anual. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 36 al Legii nr. 149-XVI din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura Agenţia de Mediu a emis Ordinul nr. 11 din 16 martie 2020 cu privire la perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale în anul 2020. Această perioadă a fost de 75 zile consecutive, de la 01 aprilie, pană la 14 iunie 2020 inclusiv, valabilă pentru toate obiectivele acvatice piscicole naturale.

 

Participarea la întreceri auto neautorizate va fi sancționată penal

Șoferii care vor participa la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice vor fi sancționați penal. Un proiect de lege la acest subiect a fost examinat de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. Potrivit proiectului, Codul penal va fi completat cu un articol nou. Astfel, participarea șoferilor la întreceri, concursuri sau antrenamente neautorizate pe drumurile publice se va pedepsi cu amendă în mărime de pînă la 32 500 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore cu (sau fără) privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 2 ani.

 

CEC a aprobat avizul asupra unei inițiative legislative de modificare a Codului electoral

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat avizul asupra inițiativei legislative cu privire la modificarea Codului electoral. Membrii Comisiei Electorale Centrale au aprobat inițiativa de a introduce în Codul electoral posibilitatea efectuării votării pe parcursul a două zile, atît în cadrul alegerilor parlamentare cît și a celor prezidențiale. Comisia a subliniat că modificarea perioadei de timp destinate votării, implică ajustarea noilor condiţii de efectuare a acesteia, urmînd a fi modificate procedurile ce vizează securizarea votării.

 

Reprezentantul Special al OSCE pentru reglementarea transnistreană vizitează R. Moldova

Reprezentantul Special al Președinției albaneze a OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, vizitează R. Moldova în perioada 16-18 iunie pentru a examina situația actuală în procesul de reglementare și a identifica măsuri concrete pentru realizarea progresului. La Chișinău, ambasadorul Mayr-Harting urmează să se întîlnească cu Președintele Igor Dodon, vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, se menționează într-un comunicat de presă al OSCE.

 

Ministrul de Externe a discutat cu doi europarlamentari

Consolidarea dialogului RM-UE și viitorul Parteneriatului Estic au fost discutate de către ministrul Afacerilor Europene și Integrării Europene, Oleg Țulea, în cadrul convorbirilor telefonice cu Europarlamentarii Juozas Olekas și Anna Fotyga. Ministrul Țulea a remarcat importanța promovării relațiilor cu Parlamentul European și a apreciat înalt sprijinul constant al instituțiilor europene pentru R. Moldova, în special în perioada de criză epidemiologică. ”Punem accentul pe o relație specială cu legislativul european și sîntem recunoscători pentru contribuția sa valoroasă în acordarea asistenței UE pentru țara noastră”, a menționat oficialul de la Chișinău.

 

Un bărbat a fost reținut de CNA după ce a extorcat 700 de euro pentru un permis de conducere

Un bărbat de 29 de ani, angajat al Întreprinderii pentru silvicultură Edineț, a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA după ce a extorcat 700 de euro de la un tînăr pentru a-l ajuta să obțină permisul de conducere. Potrivit CNA, bărbatul susținea că ar avea influență asupra examinatorilor. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de influență. Iar dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o amendă în mărime de pînă la 200 mii de lei sau închisoare de la 2 la 6 ani.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 17 iunie, un curs de 19 lei şi 51 de bani pentru un euro, cu 14 bani mai mult decît ieri. Dolarul american crește cu doi bani și valorează 17 lei şi 24 de bani. Leul românesc se scumpește cu trei bani și are o cotaţie de patru lei și trei bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească îşi păstrează valorile de 64 de bani, respectiv 24 de bani.

 

Cetățenii R. Moldova sînt obligați în continuare să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea în România

Cetățenii R. Moldova sînt obligați în continuare să se autoizoleze timp de 14 zile la intrarea în România. R. Moldova nu se regăsește pe lista statelor ai căror cetățeni sînt scutiți de această precauție. Pe lista actualizată publicată de Ministerul Român de Interne se află Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Lista se actualizează săptămînal.

 

Focar de infecţie cu COVID-19 la Primăria municipiului Bălţi

Primăria municipiului Bălţi a devenit focar de infecţie cu COVID-19, după ce 37 de lucrători au fost confirmaţi pozitiv. Anunţul a fost făcut de primarul municipiului, Renato Usatîi, care a mai spus că au fost supuşi testului 50 dintre cele 247 de persoane angajate. Renato Usatîi a precizat că persoanele testate pozitiv erau asimtomatice iar, în scurt timp toţi angajaţii Primăriei vor fi supuşi testului pentru COVID-19.

 

Tudor Ulianovschi este candidatul R. Moldova pentru șefia Organizației Mondiale a Comerțului

Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene este candidatul R. Moldova pentru funcția de director al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC). Informația a fost publicată pe pagina OMC. Dacă va cîștiga concursul, Tudor Ulianovschi ar putea să îl înlocuiască pe actualul director general, Roberto Azevedo, care a anunțat că va demisiona pe 31 august 2020.