REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 iunie 2019)

Poetul Mihai Eminescu a fost comemorat la 130 de ani de la trecerea în eternitate

Mai multe manifestări culturale au fost organizate sîmbătă, 15 iunie, în R. Moldova cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a poetului naţional Mihai Eminescu, supranumit „Luceafărul poeziei românești”. Scriitori, oameni de cultură și artă au depus în dimineața zilei flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfînt" din Chişinău, după care a urmat un recital literar-muzical.

 

Circa 100 de companii autohtone participă la expoziția „R. Moldova prezintă”

Circa 100 de companii din țara noastră își prezintă produsele la Expoziția „Republica Moldova prezintă”, care a fost inaugurată în Piața Sfatului din orașul Brașov, România. Expoziția întrunește companii din sectorul vinicol, producători de mărfuri și prestatori de servicii din toate sectoarele economiei naționale, reprezentanți din domeniul agroalimentar și textil, întreprinderi mici și mijlocii, gospodării țărănești, meșteșugari, companii din stînga Nistrului.

 

Creștinii ortodocși au sărbătorit Rusaliile sau Duminica Mare

Creștinii ortodocși au sărbătorit duminică, 16 iunie, Rusaliile sau Duminica Mare. Sărbătoarea semnifică 50 de zile după Paşti, Rusaliile, adică Pogorîrea Duhului Sfînt sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărătești ale Mîntuitorului, în care a fost alcătuită prima comunitate creștină, nucleul Bisericii de mai tîrziu. Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Mare, este sărbătoarea anuală a pogorîrii Sfîntului Duh peste Sfinţii Apostoli.

 

La Butuceni s-a desfășurat Festivalul de Muzică Clasică „DescOperă”

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Muzică Clasică în aer liber „DescOperă” a fost inaugurată la Butuceni, parte a Rezervaţiei cultural-naturale „Orheiul Vechi”. Spectacolul cu genericul „Rapsodii de Butuceni” a fost susținut de artiștii Orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Capela Corală Academică „Doina” și soliștii Ruxanda Panfili (vioară), Sergiu Mușat (clarinet) și Marin Gheras (nai), sub bagheta dirijorului Friedrich Pfeiffer din Austria.

 

Șeful adjunct al IGP și-a anunțat demisia

Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, și-a anunțat demisia sîmbătă, 15 iunie. El a mai precizat că va iniția crearea unei formațiuni politice. „Voi fi în continuare alături de cetățenii R. Moldova, dar într-o altă calitate. Îmi propun desfășurarea unui proiect politic și crearea unei formațiuni politice”, a afirmat Cavcaliuc.

 

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate pînă la 18 iulie. Potrivit APP, la concurs în lot unic sînt expuse șase obiective în valoare de peste 320 milioane de lei, inclusiv fabrica de sticlă din Chișinău - prețul inițial de vînzare de 231,6 milioane de lei, hotelul Zarea - 24,4 milioane de lei, sanatoriul Moldova - 25,5 milioane de lei.

 

Peste 42 la sută din mărfurile moldovenești exportate în UE ajung pe piața românească

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova, după o creștere de 17 la sută în primele patru luni ale anului 2019. Peste 42 la sută din mărfurile moldovenești exportate în țările Uniunii Europene ajung pe piața românească, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS). R. Moldova a exportat în România în ianuarie-aprilie 2019 mărfuri în valoare de 258 milioane de dolari SUA, livrările de mărfuri moldovenești pe piața UE ridicîndu-se la 602 milioane de dolari.