REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 iunie 2020)

Spitalul Clinic Republican a atins capacitatea maximă de internări

Spitalul Clinic Republican a atins capacitatea maximă de internări în secția de terapie intensive, a declarat șeful secției, Victor Cojocaru. În după-amiaza de ieri, în Secția anestezie și terapie intensivă erau internați 52 de pacienți. Medicul spune că mai sînt cîteva locuri rezervă, dar sînt păstrate pentru că nu se știe ce poate aduce ziua de mîine. „Noi sîntem acum maxim plini – 52 de pacienți. Mai avem unele rezerve, dar sînt rezerve așa-zis închise pentru că nu știm ce va fi mîine. Dintre acești pacienți jumătate sînt la respirație artificială”, a explicat doctorul.

 

La frontieră s-au înregistrat peste 7600 de traversări

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 7 662 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 4 757 traversări persoane, dintre care 3 078 treceri la frontiera moldo-română, 928 treceri la frontiera cu Ucraina și 751 treceri aeriene.

 

Ministerul educației și Microsoft vor dezvolta un parteneriat strategic în domeniul educației

Dezvoltarea unui parteneriat strategic privind dezvoltarea abilităților digitale ale tinerilor din R. Moldova a fost principalul subiect discutat de către ministrul educației Igor Șarov în cadrul unei convorbiri online cu reprezentanții Microsoft, Albena Spasova, David Chiaberashvili și Denis Chiurtu. „Dotarea instituțiilor de învățămînt cu tehnică de calcul performantă, care să fie capabilă să facă cerințelor curriculare reprezintă o necesitate vitală pentru sistemul educațional”, a subliniat ministrul Igor Șarov.

 

Legislativul a lansat Tabăra parlamentară online

Circa 80 de copii și tineri s-au înregistrat la prima Tabără parlamentară online, care a fost lansată de către Legislativ. În deschiderea evenimentului, Secretarul general adjunct al Parlamentului, Lilia Melnic a salutat participanții și a menționat că prin organizarea activităților de educație civică, Parlamentul încurajează adolescenții și tinerii să cunoască mai multe despre instituție, despre procesul legislativ, precum și despre modalitatea de a se implica în adoptarea deciziilor.

 

Academia Militară a demarat concursul de admitere pentru anul de studii 2020-2021

Academia Militară a Forţelor Armate (AMFA) „Alexandru cel Bun” a demarat concursul de admitere pentru anul de studii 2020-2021. În acest an instituția oferă 75 de locuri. Potrivit rectorului AMFA, colonel Sergiu Plop, pentru acest an de studii sînt disponibile specialităţi cum ar fi: conducerea subunităţilor de infanterie, conducerea subunităţilor de artilerie și conducerea subunităţilor de comunicaţii şi informatică.

 

Cele mai multe locuri de muncă sînt în industria textilă și confecții

Industria textilă și confecții oferă cele mai multe locuri de muncă. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă /ANOFM/ a anunțat că, în baza de date, există în evidență 8442 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre acestea se află în Chișinău - 2517 locuri de muncă, și Bălți - 1167. Potrivit datelor statistice prezentate de ANOFM, pentru persoanele cu nivel de instruire superior şi mediu de specialitate sînt disponibile 1937 de locuri de muncă, ceea ce constituie circa 23% din numărul total de locuri vacante.

 

Șoferi de transport public, amendați pentru nerespectarea regimului de carantină

13 șoferi de transport public s-au ales cu amenzi contravenționale pentru că au încălcat măsurile de protecție în spațiile publice închise, pentru prevenirea răspîndirii infecției COVID-19. În timpul verificărilor, agenții de patrulare au constatat că unii șoferi iau mai mulți pasageri la bord decît norma admisă, pasagerii nu poartă măști sau nu respectă distanța socială. Numărul pasagerilor nu trebuie să depășească numărul locurilor din vehicul, iar îmbarcarea în unitățile de transport fără măști de protecție este interzisă.

 

MAEIE a reacționat la implicarea GOTR în recrutarea copiilor din regiunea transnistreană

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat notă cu nedumerire de „manifestațiile solemne” organizate recent de către Grupul Operativ de Trupe Ruse cu prilejul recrutării unui nou grup de copii din regiunea transnistreană în rîndurile Mișcării obștești „Юнармия” din Rusia. Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, și este incompatibilă cu normele de drept international, susține MAEIE.

 

Transportul public din Chișinău își va relua activitatea în regim normal

Transportul public din Chișinău va reveni la regimul normal de activitate în timpul zilelor de lucru, după ce s-a stabilit că troleibuzele și autobuzele sînt arhipline în actualele condiții, riscul răspîndirii COVID-19 fiind și mai mare. Potrivit primarului Ion Ceban, s-a constat că fluxul de oameni este mult mai mare în stațiile de așteptare și în transportul public înainte de a fi sistat, sau după ce își reia activitatea.

 

Pînă la 15 iulie 2020 partidele politice urmează să prezinte raportul privind gestiunea financiară

Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că, pînă la 15 iulie 2020, fiecare partid politic urmează să prezinte Comisiei raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul întîi al anului curent. Raportarea va fi realizată atît în formă electronică, prin intermediul SSI „Control Financiar”, cît și pe suport de hîrtie, conform modelelor de documente din anexele Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice.