REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 iulie 2020)

În acest an vom avea 600 mii de tone de grîu, la necesarul ţării de 350 mii de tone

Primele informaţii operative ce ţin de campania de recoltare ne fac să fim optimişti că vom obţine o producţie globală de grîu nu mai puţin de şase sute de mii de tone la necesarul de 350 mii de tone, de cît are nevoie ţara. Declaraţia a fost făcută de Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul şedinţei Guvernului. „Cea mai afectată este regiunea de sud şi sud-est. Avem gospodării din Basarabeasca, Cimişlia, Taraclia, UTA Gagauz-Yeri ş.a. unde agricultorii strîng cîte 400-500 kilograme de grîu la hectar, în timp ce media este de o tonă per hectar. O situaţie mai bună este în nordul ţării, unde bunăoară, la Soroca avem o recoltă de 2,5 tone de pe hectar, iar la Briceni chiar şi peste trei tone”, a estimat Perju.

 

Circa 660 de mii de persoane vor primi un ajutor unic de 700 de lei

Beneficiarii de toate tipurile de pensii stabilite pînă la 1 octombrie 2020, al căror cuantum lunar nu depășește trei mii de lei, domiciliați în Republica Moldova, vor primi un suport financiar unic în sumă de 700 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri la şedinţa Guvernului. De asemenea, conform hotărîrii Executivului, un suport financiar unic în sumă de 700 de lei vor primi şi beneficiarii de toate tipurile de alocații sociale de stat, cu excepția alocației pentru îngrijire, însoțire și supraveghere, stabilite pînă la 1 octombrie 2020.

 

Moldova a depășit cifra de 20 de mii de cazuri de coronavirus

În Republica Moldova, numărul cazurilor de coronavirus a depășit cifra de 20 de mii, după ce miercuri au fost efectuate 1982 de teste și confirmate 332 de cazuri de infecție. Potrivit datelor oferite de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dintre toate cazurile noi, cinci sînt de import. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în capitală - 154, Soroca - 19, Comrat - 17, Fălești - 13, Anenii Noi - 11, Criuleni - 10, Orhei și Strășeni cîte nouă cazuri. În total, pînă în prezent, s-au vindecat 13298 de persoane. Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor patru decese provocate de COVID-19, bilanțul morților ajungînd la 659.

 

Japonia va acorda R. Moldova un grant pentru echipament medical

Cabinetul de miniştri a votat pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de grant dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei, privind furnizarea de echipament medical în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială. Acordul va contribui la implementarea Programului prin extindere şi acordare de mijloace valutare pentru finanţarea achiziţiei de echipamente medicale (produse şi/sau servicii) pentru Republica Moldova, din surse eligibile convenite. Anterior, Japonia a mai acordat țării noastre granturi, folosite inclusiv pentru susţinerea sectorului agroindustrial.

 

Un tînăr s-a înecat într-un lac din capitală

Un bărbat în vîrstă de 24 de ani s-a înecat într-un bazin acvatic de pe bulevardul Dacia nr.56 din municipiul Chișinău. Bărbatul a intrat în lac să se scalde, iar după scurt timp acesta a fost observat de către prieteni că se îneacă. Oamenii au alertat serviciile de urgență, însă viața acestuia nu a mai putut fi salvată. Cadavrul bărbatului a fost extras la mal de un echipaj de salvatori. IGSU atenționează repetat populația că scăldatul în locuri neautorizate și bazine acvatice care nu sînt dotate cu stații de salvare este contraindicat. Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2020 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 40 de persoane, inclusiv 4 minori.

 

Un bărbat a fost rănit după ce a înjunghiat un polițist

Un polițist a fost înjunghiat în umăr de o persoană agresivă. Colegul omului legii a efectuat o împușcătură și l-a rănit pe agresor. Incidentul a avut loc miercuri în sectorul Botanica al capitalei. Cei doi polițiști veniseră la o chemare în urma unui conflict familiar. În timp ce documentau cazul, agresorul i-a aplicat unuia dintre polițiști o lovitură în umăr cu un cuțit de bucătărie și a încercat să fugă. La fața locului a venit o echipă de medici pentru a acorda ajutor persoanelor rănite.

 

Un bărbat din Soroca a căzut în gol de la etajul opt al unui bloc de locuit

Un bărbat de 74 de ani din Soroca a decedat după ce a căzut în gol de la etajul opt al unui bloc de locuit. Cazul s-a petrecut în prima jumătate a zilei de 15 iulie, în jurul orei 11.25. Poliția a fost alertată de către un trecător. Oamenii legii investighează cazul pentru a stabili toate circumstanțele producerii acestuia.