REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 februarie 2021)

Actorul Nicolae Darie își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare

Actorul de teatru și cinema Nicolae Darie, Artist al Poporului, angajat al Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, a împlinit astăzi 75 de ani. Directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadîrcă, a menționat că pentru tînăra generație de actori este un mare noroc să calce pe scenă alături de Nicolae Darie, care timp mai bine de o jumătate de veac s-a dedicat artei teatrale. „Nicolae Darie este o legendă vie a teatrului, un model de exprimare scenică. El știe să rostească cuvîntul într-un mod deosebit. Mulți ascultători îi cunosc vocea din spectacolele radiofonice, în care a jucat decenii în șir”, a subliniat Petru Hadîrcă.

 

Starea de urgență în sănătate publică se prelungește pînă la 15 aprilie 2021

Starea de urgență în sănătate publică în R. Moldova se prelungește pînă în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată ieri seara de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, care constată că situația epidemiologică rămîne a fi nefavorabilă. În săptămîna 6 din 2021, comparativ cu săptămîna 5 din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17.9%. În ultimele 14 zile în 9 teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Rîșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 teritorii se atestă codul roșu de alertă.

 

O tînără interpretă din R. Moldova a obținut Marele Premiu la un concurs internațională din Egipt

Tînără cîntăreață Mihaela Stratan din satul Păulești, raionul Călărași, în vîrstă de 17 ani, a obținut Marele Premiu (Super Grand Prix) la Concursul Internațional de Artă ”Red Sea Star”, organizat de președintele Asociației Mondiale a Artelor Interpretative (WAPA), Armando Gukasyan, care a avut loc în luna februarie în Egipt. Producătorul Eugenia Ursu, membru al juriului din partea R. Moldova, a menționat că Mihaela Stratan are un timbru deosebit.

 

Implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public din Chișinău va demara la mijlocul lunii martie

Proiectul pilot privind implementarea sistemului de taxare electronică în transportul public în municipiul Chișinău va demara la mijlocul lunii martie. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, pe parcursul acestei săptămîni va avea loc o nouă ședință dedicată implementării sistemului de tichetare electronică, la care vor participa toți actorii responsabili de acest proces. Conform edilului capitalei, proiectul va fi pilotat în 90 de troleibuze (pe rutele 10, 22, 30, 32) și 46 de autobuze (numerele 2, 5, 9, 19, 26 şi 33).

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 363 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1406 teste, fiind confirmate 363 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 170 549 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 20 sînt lucrători medicali: medici-7, asistenți medicali-7, personal auxiliar-6. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3175 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 281 în stare extrem de gravă (59 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Meteorologii anunță o săptămînă friguroasă, izolat cu ninsori

A doua jumătate a lunii februarie a început cu frig, pe alocuri ninsori slabe, iar pe drumuri – ghețuș. Potrivit meteorologilor, în următoarea perioadă, cerul va fi parțial noros și cu vreme fără precipitații esențiale. Pe arii restrînse, pe drumuri se va semnala ghețuș. Vîntul va sufla din nord, slab la moderat. Temperaturile se vor menține încă destul de scăzute. Noaptea se așteaptă între -8ºC şi -13ºC, în nordul țării pînă la -18ºC. Ziua se așteaptă între -2ºC şi -5ºC. Aceleași tendințe meteorologice se vor menține pînă la finele săptămînii, în weekend așteptînd-se o ușoară încălzire a vremii.

 

Secretarul de stat Gheorghe Leucă s-a întîlnit cu Sándor Szabó, ambasadorul Ungariei la Chișinău

Agenda bilaterală în domeniile politic, comercial-economic, educație, sănătate și asistență pentru dezvoltare, dar și cooperarea în formate multilaterale au fost discutate la întrevederea secretarului de stat, Gheorghe Leucă, cu ambasadorul Ungariei în R. Moldova, Sándor Szabó. Interlocutorii au examinat oportunitatea organizării unor vizite oficiale, referindu-se inclusiv la colaborarea în procesul de integrare europeană și în cadrul inițiativelor regionale. Diplomații au evaluat perspectivele de cooperare în domeniul economic, implicit dinamizarea schimburilor economice și atragerea investițiilor.

 

Au fost lansate două programe de granturi pentru dezvoltare locală

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova și Guvernul Elveției au lansat programele de granturi „Incubator” și „Accelerator 1+1”. Proiectele vor susține inițiativele de dezvoltare comunitară ale băștinașilor, în parteneriat cu autoritățile locale, pe parcursul anului 2021. Aceste două programe contribuie la susținerea dezvoltării comunităților din R. Moldova afectate de migrație, prin îmbunătățirea serviciilor publice locale și stimularea activităților economice generatoare de venituri. În total, PNUD și Guvernul Elveției au acordat granturi în sumă de 77.960 de dolari. Totodată, au fost colectați și mobilizați de băștinași 121.939 de dolari.

 

Mai mulți angajați de la penitenciare au ajuns în vizorul procurorilor

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că întreprinde un șir de acțiuni active pe dosarul inițiat în privința angajaților de la Administrația Națională a Penitenciarelor din R. Moldova. Conform surse citate, la finalizarea investigațiilor vor fi oferite amănunte despre măsurile întreprinse și rezultatele obținute. Ieri mai multe surse media au scris că directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor ar fi fost reținut, fiind suspectat că ar avea legături cu schema de escrocherie cu carduri bancare.

 

Angajații continuă să activeze conform regimului special de muncă

În perioada stării de urgență în sănătate, care a fost extinsă pînă la 15 aprilie, unitățile bugetare din ţară își vor continua activitatea conform regimului special de lucru şi remunerare, în conformitate cu hotărîrea de ieri a Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Potrivit deciziei, se dispune conducătorilor instituțiilor publice și private stabilirea unui regim flexibil sau special de lucru, cu atragerea la serviciu a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituției și a personalului activitatea căruia necesită prezența obligatorie la serviciu.