REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 iunie 2020)

De azi, purtarea măştilor devine obligatorie în spaţiile publice deschise

De azi, 15 iunie, purtarea măştilor devine obligatorie în spaţiile publice deschise. Anunţul a fost făcut de premierul Ion Chicu. „Îndemn toţi cetăţenii să procure aceste măşti şi să le poarte atunci cînd sînt în spaţiul public. Iar unităţile comerciale nu vor admite accesul cetăţenilor fără măşti exact aşa cum prevăd instrucţiunile şi regulile. Fiecare cetăţean, fiecare dintre noi, atunci cînd ieşim în spaţiul public să avem grijă de sănătatea noastră şi să procurăm aceste măşti”, a declarat Chicu.

 

În Chișinău au fost înregistrate 3663 de cazuri de infectare cu coronavirus

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Tatiana Bucearschi, a declarat la ședința serviciilor municipalității de luni, 15 iunie, că din numărul total de cazuri de COVID-19 înregistrate în R. Moldova, 3663 sînt locuitori ai municipiului Chișinău. Bucearschi adăugat că, din cele 624 de paturi din instituțiile municipale de sănătate publică, 569 sînt ocupate.

 

Armata Națională se va implica din nou în lupta cu COVID-19

Armata Națională va acorda sprijin autorităților în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspîndirii infecției cu COVID-19. Un ordin în acest sens a fost semnat de șeful statului. Igor Dodon a anunțat că „avînd în vedere evoluția și tendința situației epidemiologice legate de infecția cu COVID-19 în țară" și dînd curs solicitării Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, a semnat un decret prin care a dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice.

 

Primăria Chișinău a lansat o hartă a celor mai periculoase străzi din oraș

Primarul capitalei Ion Ceban a anunțat că Primăria municipiului Chișinău a lansat o platforma online unde sînt prezentate adresele celor mai periculoase străzi și intersecții din oraș, numărul persoanelor traumatizate și decedate. Într-o postare pe pagina sala oficială, edilul a specificat că harta interactivă indică locațiile unde s-au produs cele mai multe accidente rutiere pe parcursul anului 2019.

 

6623 de persoane s-au vindecat pînă astăzi de COVID-19

Alte 202 persoane s-au tratat de COVID-19, astfel bilanţul persoanelor vindecate a ajuns la 6623. Pînă la ora actuală, în R. Moldova sînt confirmate 11 459 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/, în ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău au fost internate 48 de persoane cu suspecție la noul coronavirus.

 

Scriitorul Spiridon Vangheli a împlinit 88 de ani

Cunoscutul scriitor pentru copii Spiridon Vangheli, prozator, poet, traducător și editor, laureat al Premiului de Stat, deținător al Ordinului Republicii, și-a sărbătorit duminică, 14 iunie, cea de-a 88-a aniversare. Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internaţională de Onoare „Andersen”, cu Ordinul Republicii, medalia „Mihai Eminescu”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, cu titlul de Maestru al artei şi cu cel de Scriitor al poporului.

 

Transportul public din Chișinău și Bălți va activa de luni după un program special

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a emis un ordin prin care a recomandat autorităţilor administraţiei publice locale din municipiile Chişinău şi Bălţi să introducă din data de 15 iunie 2020 un program special de activitate a transportul public. Potrivit deciziei Comisiei, pînă la data de 30 iunie 2020 se interzice aflarea persoanelor în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane. De asemenea, respectarea distanţei sociale de 1 (unu) metru rămîne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.

 

Activitatea sanatoriilor și a taberelor de odihnă va fi sistată pînă la 30 iunie

Sistarea activităţii taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor și a Centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, a fost prelungită pînă la 30 iunie. Potrivit deciziei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, se prelungeşte, pînă la 30 iunie 2020 inclusiv, sistarea activităţii taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor din subordinea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cu respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei COVID-19, cu posibilitatea de prelungire a termenului de interdicţie.

 

Primăria Chișinău va redirecționa resurse financiare pentru optimizarea sistemelor de canalizare

Un grup de lucru al Primăriei municipiului Chișinău va estima costurile pentru optimizarea sistemelor de canalizare din capitală. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat la ședința on-line a serviciilor municipalității că debitul de apă al ploilor căzute duminică, 14 iunie, a fost de 27 litri pe metrul pătrat, o cifră extrem de ridicată. “În urma ploilor abundente, sistemul de canalizare al orașului a fost supra solicitat și nu a făcut față”, a spus Ion Ceban.

 

CNAS susține că transferurile pentru toate prestațiile sociale au fost efectuate în mărime deplină

Casa Naţională de Asigurări Sociale aduce la cunoștința beneficiarilor de prestații sociale că au fost efectuate transferurile pentru toate prestaţiile sociale în mărime de 1821,9 milioane de lei. Este vorba, inclusiv de banii destinaţi achitării indemnizaţiilor pentru familiile cu copii. CNAS menționează că nu are datorii la capitolul finanțări.

 

Ministrul apărării a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor

Ministrul apărării, Alexandru Pînzari, a dispus testarea psihologică a tuturor militarilor. Decizia a fost luată după cazul din luna mai anul curent, cînd un militar a murit căzînd de la înălțime. „Domnul ministru, după cazul acesta, a dispus în unităţi verificări, inclusiv testarea psihologică a tuturor militarilor, pentru a vedea care este situaţia sau care este tabloul psihologic”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu.