REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 iulie 2020)

În R. Moldova a ajuns primul lot de echipamente medicale oferit de UE și OMS

În Republica Moldova a ajuns primul lot de echipamente medicale oferit de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății, necesare în lupta cu pandemia COVID-19. Suportul oferit include circa 1,5 milioane de echipamente de protecție individuală: măști medicale, respiratoare, ochelari și halate de protecție, în valoare totală de peste 2,8 milioane euro. Acesta este primul lot din asistența umanitară de 30,5 mln euro, oferită de UE pentru țările Parteneriatului Estic. Republica Moldova urmează sa recepționeze al doilea lot de echipamente care va include mai multe dispozitive de laborator și va permite extinderea capacităților de testare a pacienților, instruirea personalului medical, asigurarea pacienților cu medicamente și echipament medical.

 

Peste 13 mii de persoane s-au vindecat de COVID-19

Numărul persoanelor care s-au vindecat de COVID-19 a ajuns la cifra de 13033 persoane. Marți, 14 iulie, au fost procesate 1789 de teste, fiind confirmate 269 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 19 708 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dintre toate cazurile noi, unul este de import (Federația Rusă). Totodată, MSMPS informează despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Virusul a răpit viața a doi bărbați și a unei femei, bilanțul morților ajungînd la 655.

 

Instituțiile școlare din subordinea municipalității Chișinău nu vor avea același model de funcționare

Instituțiile școlare din subordinea municipalității Chișinău nu vor avea același model de funcționare. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că modul de activitate a școlilor va depinde de administrația acestor instituții. “Dincolo de implementarea proceselor de învățămînt, o altă idee este evitarea îmbolnăvirilor – modul de funcționare a instituțiilor școlare depinde de numărul de elevi dar și de capacitatea instituției de a aplica măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus”, a menționat viceprimarul. El a adăugat că este greu de uniformizat activitatea celor 132 de instituții de învățămînt din subordine în condițiile în care acestea sînt frecventate de 90 de mii de elevi.

 

Circa 13 mii de pacienți au solicitat ambulanța pe parcursul săptămînii trecute

Pe parcursul săptămînii trecute, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a înregistrat 12761 solicitări. Ca rezultat, la spital au fost transportați 4925 pacienți, dintre care 4208 maturi și 717 copii. Echipele de asistență medicală urgentă au deservit 1972 urgențe cardiologice și 1728 urgențe neurologice, inclusiv 169 accidente vasculare cerebrale. În perioada de referință, Serviciul AMUP a fost solicitat de către 2378 pacienți cu urgențe respiratorii. Medicii au acordat ajutor și la 54 de persoane care s-au ales cu traume în urma accidentelor rutiere. Totodată, medicii din Nisporeni, Ungheni și Hîncești au asistat trei nașteri în condiții de prespital, care au decurs fără complicații. Ulterior, mamele și nou-născuții au fost transportați la maternitate pentru îngrijiri medicale.

 

Austria a sistat cursele aeriene din Republica Moldova

Austria a sistat cursele aeriene din și în Republica Moldova începînd cu 16 iulie și pînă la sfîrșitul lunii. Ambasada Republicii Moldova în Republica Austria a precizat că cetățenii străini, inclusiv din Republica Moldova, pot intra în Austria cu condiția ca aceștia să aibă dreptul de a sta în Austria în baza unei vize de tip D eliberată de Austria sau a unui permis de ședere. Ambasada reamintește că, din 8 iulie, din cauza răspîndirii globale a COVID-19, Austria a extins avertismentele de călătorie pentru cetățenii austrieci pentru un șir de țări, inclus pentru Republica Moldova.

 

Japonia a alocat Republicii Moldova un grant de 400 mii de dolari

Guvernul Japoniei va acorda Guvernului Republicii Moldova un grant în valoare de 400 de mii dolari SUA pentru procurarea a patru scanere, inclusiv unul automat, unul semiautomat, și unul pentru scanarea formatelor mari, 3 stații de lucru adiacente scanerelor și un server de mare capacitate. De asemenea, în cadrul proiectului vor avea loc formări ale bibliotecarilor. Un Acord în acest sens a fost semnat de Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov și directorul general al Agenției Japoneze de Cooperare Internațională (JICA) pentru Europa și Orientul Mijlociu, Sakamoto Takema.

 

Circa 5 mii de moldoveni au revenit în țară

Circa 5 mii de traversări ale frontierei au fost înregistrate marți pe sensul de intrare în Republica Moldova, dintre care 3 224 treceri la frontiera moldo-română, 903 treceri la frontiera cu Ucraina și 836 treceri aeriene. Timp de 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit în total 10 386 traversări. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost Leușeni, Aeroportul Chișinău și Giurgiulești-Galați. La frontieră, au fost supuse screeningului 10 386 persoane și completate 4 963 fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.