REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 februarie 2021)

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Întîmpinarea Domnului

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Întîmpinarea Domnului, numită în popor și Stretenia (după numele vechi slavon). Potrivit cărților bisericești, aceasta este sărbătoarea anuală a zilei în care Sfînta Fecioară Maria s-a urcat la templul din Ierusalim, la 40 de zile după Nașterea Domnului, pentru curățirea ei, cînd dumnezeiescul Prunc a fost întîmpinat și ținut în brațe de bătrînul și dreptul Simeon. La ortodocși, accentul sărbătorii se pune pe persoana dumnezeiescului Prunc. La catolici, pe primul plan stă persoana Preacuratei Fecioare.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 381 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1676 de teste, fiind confirmate 381 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 170 186 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 31 sînt lucrători medicali: medici - 12, asistenți medicali - 13, personal auxiliar - 6. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3146 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 282 în stare extrem de gravă (55 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Tineri interpreți din R. Moldova au participat la un concurs internațional de artă din Egipt

Nouă tineri interpreți din R. Moldova au participat la Concursul Internațional de Artă ”Red Sea Star”, care a avut loc recent în Egipt, organizat de președintele Asociației Mondiale a Artelor Interpretative (WAPA), Armando Gukasyan. Eugenia Ursu, membru al juriului din partea R. Moldova, a menționat că la concurs au participat tineri cîntăreți din șapte țări: Armenia, Marea Britanie, Polonia, Kazahstan, Kenya, R. Moldova și România. Interpreta de muzică ușoară Steluța Mitriuc, Artistă Emerită, a fost membru al juriului pentru concursul online.

 

Guvernul a aprobat Planul manifestărilor consacrat Zilei Memoriei, marcată pe 2 martie 2021

Cabinetul de miniștri a aprobat dispoziția cu privire la organizarea și desfășurarea manifestărilor de Ziua Memoriei, marcată anual în data de 2 martie. Ziua este consacrată comemorării celor căzuți în conflictul armat din anul 1992 pentru apărarea integrității şi independenței R. Moldova şi victimelor acestui conflict. Documentul aprobat include Planul manifestărilor dedicate comemorării a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă, precum și instituirea Comitetului responsabil de organizarea activităților planificate.

 

Administrația capitalei pregătește o nouă concepție referitoare la parcările din oraș

Administrația municipiului Chișinău analizează situația parcărilor din oraș pentru a pregăti o nouă concepție. În prezent, administrația publică locală lucrează la clasificarea tipurilor de parcări existente, posibilitatea realizării unui studiu de fezabilitate și metodele după care va funcționa un model sau altul de parcare. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, situația este complicată pentru că, “în oraș circulă circa 400 de mii de automobile, în loc de 100 de mii, cifra care reprezintă capacitatea totală de suport a străzilor”.

 

A fost actualizată lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat Lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R. Moldova, care intră în vigoare din 15 februarie. Documentul conține 22 de state, printre care Cehia, Franţa, Spania etc. Lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă două săptămîni. Lista se actualizează o dată la 14 zile în ziua de vineri și intră în vigoare din ziua de luni a săptămînii viitoare.

 

Fiscul a verificat activitatea centrelor de asistență tehnică a automobilelor

Mai mulți agenți economici care își desfășoară activitatea prin intermediul centrelor de asistență tehnică a automobilelor au fost verificați de Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Potrivit SFS, au fost selectați trei sute de contribuabili pentru a fi supuși verificării operative, ca urmare fiind stabilite 119 cazuri de încălcare a prevederilor Codului contravențional și 68 de cazuri de încălcare a prevederilor Codului fiscal. „Pentru acestea au fost aplicate sancțiuni în sumă totală de 471 650,00 de lei”, indică Serviciul Fiscal.

 

Gimnaziul din Feşteliţa este reparat capital cu susținerea USAID

Gimnaziul din satul Feşteliţa, raionul Ștefan Vodă, este reparat capital cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin intermediul Programului Comunitatea Mea, implementat de Consiliul internațional de cercetare și schimburi (IREX). Investițiile sînt folosite pentru renovarea sălii de sport, a vestiarelor, a cantinei, care este și sală de festivități, precum și pentru construcția grupurilor sanitare cu dușuri moderne și săli de WC, care nu ai existat în sala de sport pînă în prezent. La fel, va fi instalată o pardoseală sportivă, rezistentă, care absoarbe impactul greutăților și oferă confort și siguranță elevilor.

 

Naționala de fotbal a Republicii Moldova are un nou selecționer

Comitetul Executiv al Federației Moldovenești de Fotbal a aprobat, cu unanimitate de voturi, numirea antrenorului Roberto Bordin în postura de selecționer al echipei Naţionale a Moldovei. Roberto Bordin s-a născut pe 10 ianuarie 1965 în Libia, el este de naționalitate italian. În palmaresul lui intră: campion al României (2010), dublu campion al Moldovei (2016-2017, 2017), deținător al Cupei Moldovei Orange (2016-2017), deținător al Supercupei Moldovei Orange (2017), vicecampion al Azerbaidjanului (2019). În anul 2017 a jucat cu Sheriff Tiraspol în faza grupelor Ligii Europei UEFA. Debutul lui Roberto Bordin va avea loc pe 25 martie contra selecționatei din Insulele Feroe, programat să se dispute pe stadionul Zimbru.

 

Serviciul Fiscal a anunțat verificări inopinate la comercianții de flori

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a demarat, începînd cu 14 februarie, acțiuni de verificare a contribuabililor care comercializează flori în piețele autorizate și unitățile de comerț. Potrivit SFS, acțiunile sînt desfășurate în scopul monitorizării modului de respectare a legislației în vigoare de către contribuabilii menționați. Autoritatea fiscală națională recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze prevederilor legale, iar cumpărătorilor – să solicite bonul de casă la procurarea florilor, astfel contribuind la majorarea nivelului de conformare.