REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 aprilie 2020)

PNUD va evalua impactul COVID-19 asupra societăţii şi afacerilor din R. Moldova

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a mobilizat fonduri din resursele sale corporative pentru a evalua impactul social-economic al pandemiei asupra celor mai vulnerabile grupuri ale populației, precum și a întreprinderilor locale din Republica Moldova. „Sîntem preocupați în special de impactul COVID-19 asupra grupurilor vulnerabile ale populației, cum ar fi cele cu venituri mici sau migranții, precum și asupra întreprinderilor mici și mijlocii. Evaluarea impactului socio-economic pe care o vom iniția, va oferi Guvernului dovezi cu care să opereze și să se recupereze din consecințele COVID-19”, a menționat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 

Numărul polițelor medicale procurate de la începutul lunii aprilie a crescut de șapte ori

Numărul polițelor medicale procurate de cetățenii Republicii Moldova de la începutul lunii curente a crescut de șapte ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost prezentate de șeful statului Igor Dodon. Potrivit oficialului, în primele 13 zile ale lunii aprilie au fost procurate 2100 de polițe de asigurare medicală. „Toți cei care intră în țară semnează o declarație pe proprie răspundere că vor cumpăra polița în decurs de 72 de ore”, a afirmat șeful statului.

 

Transportul rutier de persoane în trafic internațional a fost suspendat

Transportul rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi a fost suspendat. Excepție vor face cursele speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale, care a luat decizia respectivă. Operatorii auto care nu vor respecta restricțiile riscă suspendarea înregistrării pînă la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

 

87 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

Un număr de 87 de cazuri noi de Covid-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce au fost procesate alte 465 de probe. În total, pînă în prezent au fost confirmate 1799 de cazuri în condiții de laborator. Alte 135 persoane sînt tratate la domiciliu. Astfel, numărul persoanelor confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 1934. Datele au fost prezentate marți, 14 aprilie, de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Numărul deceselor a ajuns la 36, iar cel al persoanelor tratate – la 134.

 

4250 de locuințe au fost cumpărate prin programul „Prima Casă”

Un număr de 4250 locuințe au fost procurate prin programul „Prima Casă”, de la lansarea acestuia și pînă în prezent. Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanțelor, din cei 4250 de beneficiari, 2988 sînt familii, iar 1262 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 de ani. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,13 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,065 miliarde de lei. În zonele urbane au fost procurate 3984 de locuințe, iar în zonele rurale - 266.

 

Femeile antreprenoare pot beneficia de granturi de pînă la 165 de mii de lei

154 de femei antreprenoare din Republica Moldova au depus proiecte investiționale la cel de-al V-lea Concurs de granturi mici desfășurat în cadrul Programului „Femei în Afaceri”. Dosarele au fost recepționate de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în regim online, în perioada 11 martie – 11 aprilie 2020. Cîștigătoarele celui de-al V-lea Concurs vor putea beneficia de un grant nerambursabil în valoare de pînă la 165 de mii de lei. Acesta va fi oferit femeilor care gestionează o întreprindere creată în ultimii doi ani. Suportul financiar poate fi utilizat pentru achiziționarea de utilaje, echipamente și servicii de dezvoltare.

 

BEI va susține inițiativele autorităților de la Chișinău în modernizarea sistemului de sănătate

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat, la o ședință on-line, despre finanțarea infrastructurii naționale de sănătate prin instrumentele oferite de Banca Europeană de Investiții. Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a asigurat despre disponibilitatea UE de a susține modernizarea sistemului național de sănătate. Antonio Castillo, șeful Reprezentanței BEI în R. Moldova a vorbit despre disponibilitatea Băncii de a susține inițiativele Guvernului R. Moldova în modernizarea sistemului de sănătate. Au fost menționate posibilitățile de a construi spitale noi, dar și de a finanța procurarea dispozitivelor medicale pentru spitalele existente. Premierul a dispus să fie elaborată lista proiectelor prioritare eligibile pentru a fi finanțate de BEI.