REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 iulie 2022)
Magistrații au prelungit măsura preventivă pe numele Procurorului General suspendat
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au prelungit măsura preventivă sub formă de liberare provizorie sub control judiciar pe numele Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit Procuraturii Anticorupție, magistrații au examinat demersul privind prelungirea măsurii preventive pe un termen de 60 de zile. Aceștia au dispus admiterea parțială și au prelungit măsura cu 30 de zile.
Cetățenii vor fi obligați să poarte masca de protecție în instituțiile medicale din capitală
Cetățenii vor fi obligați să poarte masca de protecție în instituțiile medico-sanitare din capitală. Decizia a fost luată ieri de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău, în contextul creșterii numărului de cazuri COVID-19. Potrivit hotărîrii, autoritățile din sănătate recomandă cetățenilor purtarea măștilor de protecție în transportul public și în spațiile publice închise sau aglomerate. Totodată, comisia recomandă persoanelor să se vaccineze împotriva COVID-19 și să respecte regulile de igienă, iar la apariția primelor simptome specifice virusului să se adreseze la medic. De asemenea, Comisia a dispus ca odată cu creșterea numărului pacienților testați pozitiv să fie activate gradual spitalele cu profil COVID-19. Săptămîna trecută, numărul cazurilor de COVID-19 s-a majorat cu 82%.
Parlamentul se va convoca în plen joi și vineri
Joi și vineri, 14 și 15 iulie, deputații se vor reuni în ședințe plenare. Membrii Biroului permanent au completat ordinea de zi a ședințelor în plen cu propunerile venite din partea comisiilor parlamentare. Deputații urmează să examineze, în lectura a doua, ratificarea mai multor acorduri, printre care Acordul cu Uniunea Europeană privind asistența macrofinanciară în sumă de 150 mln de euro, Contractul de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, în sumă de 15 mln de euro, dar și Acordul de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului ”Securitatea furnizării gazelor naturale”.
Au fost aprobate scutiri de taxe la importul bunurilor personale pentru cei care se întorc din diasporă
Cetățenii Republicii Moldova, care decid să se întoarcă în țară, vor fi scutiți de taxe la importul bunurilor de uz personal și al unui mijloc de transport. Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă ce oferă facilități moldovenilor plecați de mai bine de trei ani, care au un permis de ședere, acte confirmative că au achitat impozite în țara respectivă, precum și permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte mijlocul de transport. Scutirea de plata drepturilor de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare pînă la 7 ani, iar valoarea în vamă nu depășește 400 mii de lei.
Directorul Inspectoratului Național de Probațiune a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu
Directorul Inspectoratului Național de Probațiune a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu. Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada 2019-2022, acesta ar fi încheiat în numele instituției mai multe contracte privind achiziționarea unor bunuri și servicii de valoare mică, fără ca acestea să fie planificate. Totodată, directorul este acuzat că ar fi încheiat cu o companie de telefonie mobilă contracte neplanificate în sumă totală de circa 300 de mii de lei (aproximativ 15 mii de euro). În urma acestor acțiuni, directorul instituției este învinuit că ar fi cauzat inspectoratului daune în valoare totală de 676 259,14 lei.
Festivalul ”Seri de CRONOGRAF” va reveni în centrul Chișinăului
În perioada, 14-17 iulie, pe strada Pietonală ”Eugen Doga” și în Scuarul Catedralei ”Nașterea Domnului” din capitală, în cadrul Festivalului ”Te salut, ”Chișinău”, OWH Studio va organiza proiecția celor mai recente filme autohtone. Directorul OWH Studio, Virgiliu Mărgineanu a menționat că, din 2001, Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF este motorul care animă viața iubitorilor de film din Chișinău. Astfel, FIFD CRONOGRAF a reușit să devină unul dintre cele mai importante evenimente culturale din R. Moldova, fiind locul de întîlnire a realizatorilor de film atît din țară, cît și de peste hotare cu spectatorii chișinăuieni.
Comisia Europeană va oferi un grant de 75 mln de euro
Guvernul a aprobat decizia privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și reziliență pentru țara noastră. Amendamentul prevede o finanțare adițională în valoare de 75 milioane de euro, majorînd astfel bugetul programului de suport pînă la 135 milioane de euro. Prima tranșă, de 60 de milioane, a fost debursată în luna decembrie a anului 2021, iar restul sumei urmează să fie debursată într-o singură tranșă, după îndeplinirea anumitor condiționalități.
Executivul a aprobat inițierea negocierilor pentru control mixt la traversarea frontierei „Leușeni – Albița”
Traversarea frontierei de stat „Leușeni – Albița” va fi facilitată, iar timpul de așteptare în vamă va fi redus prin efectuarea controlului comun moldo-român, în baza principiului „oprire unică”. Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova şi cel al României, privind controlul coordonat în punctul rutier de trecere a frontierei de stat „Leușeni – Albița”, pe sensul de intrare în România.
Agenția Relații Funciare și Cadastru va adera la Consiliul Standardelor Internaționale de Evaluare
Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul hotărîrii Guvernului cu privire la aderarea Agenției Relații Funciare și Cadastru la Consiliul Standardelor Internaționale de Evaluare. Acest lucru va permite accesarea celor mai recente ediții ale Standardelor Internaționale, obținerea dreptului de a publica, traduce și prelua aceste modele ca bază în elaborarea standardelor naționale de evaluare.
Pentru modernizarea sectorului spitalicesc vor fi făcute investiții de peste șapte mln de euro
Cinci instituții medico-sanitare publice din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale de ultimă generație, achiziționate cu suportul financiar nerambursabil oferit de Guvernul Japoniei. Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Acordului privind implementarea Programului de Consolidare a Sistemului Medical. Acest program va contribui la sporirea capacităților de diagnosticare și tratament prin utilizarea dispozitivelor medicale moderne, precum aparate de radiologie digitală, ecografe, aparate de dializă, ventilatoare, aparate de anestezie, mese de operație, etc.
Cetățenii vor putea obține extrase din registrele de stat în regim online
Cetățenii Republicii Moldova vor putea accesa informații, care se păstrează în registrele electronice de stat, fără a se prezenta fizic la instituțiile prestatoare de servicii. O hotărîre în acest sens a fost aprobată de Executiv. Informația ce cuprinde datele solicitate de persoana fizică sau juridică va putea fi descărcată online, sub formă de document electronic, prin intermediul Portalului guvernamental al cetățeanului și antreprenorului - mcabinet.gov.md. Documentul descărcat va avea aceeași valoare juridică precum actul tipărit, eliberat la ghișeu.
Vor fi recunoscute semnăturile electronice din UE
Semnăturile electronice calificate și autorizate de instituțiile abilitate din statele membre ale Uniunii Europene vor fi recunoscute în Republica Moldova. O hotărîre privind modul de recunoaștere a semnăturilor electronice calificate, create cu utilizarea unui certificat calificat al cheii publice, eliberat de un prestator de servicii de încredere dintr-un stat membru al UE, a fost aprobată de Executiv. Astfel, documentele semnate electronic în țările UE vor avea valoare juridică similară cu cele semnate conform prevederilor cadrului legal național.
Salariul minim va fi unificat în toate instituțiile din țară
Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede unificarea salariului minim în toate instituțiile din țară. Așadar, dacă în prezent regulile de stabilire a salariului în sectorul bugetar și cel real sînt diferite, modificările propuse vor asigura un cuantum minim garantat al salariului echivalent în orice instituție publică, companie privată, sau entitate aflată la autogestiune. Ajustările vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2022. La fel, proiectul își propune să promoveze creșterile salariale echitabile în întreprinderile de stat, întreprinderile cu capital majoritar de stat și întreprinderile monopoliste.
PSD România se extinde cu filială în R. Moldova
Partidul Social Democrat din România înființează filială în Republica Moldova. Preşedinte al organizației a fost numit Iurie Ciocan. Anunțul a fost făcut chiar de Iurie Ciocan, ex-preşedinte al Comisiei Electorale Centrale. Anterior Iurie Ciocan a mai fost responsabil de reforma administrației publice centrale.