REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 iulie 2021)

Piața din orașul Rezina a fost cuprinsă de flăcări, zeci de gherete au ars

Incendiu a avut loc marți în piața de mărfuri de pe strada Alexei Șciusev din orașul Rezina. La fața locului au intervenit șase echipe de intervenție. Potrivit IGSU, flăcările au deteriorat mai multe gherete cu mărfuri din interiorul pieței. În urma arderii victime nu au fost raportate. Incendiul a fost localizat la ora 17:28. Circumstanțele și cauza urmează a fi stabilite.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 59 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5659 de teste, fiind confirmate 59 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv cinci de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 257588 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 221 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 52 în stare extrem de gravă. Alți 56 de pacienți au fost vindecați. În total, 250545 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

În Taraclia un incendiu a distrus roada de grîu de pe un cîmp de 35 ha

În satul Mirnoe, raionul Taraclia, a luat foc un cîmp de grîu, cu o suprafață de 75 de hectare. La lichidarea incendiului au participat 12 autospeciale, reuşindu-se salvarea a circa 40 de hectare cu roadă. Pentru lichidarea incendiului a fost antrenat întreg efectivul Secției pentru situații de urgență din Taraclia, în ajutor venind şi salvatori din Vulcănești. Totodată, şi proprietarul cîmpului s-a implicat cu cîteva unități de tehnică, pentru ca focul să nu afecteze şi cîmpurile alăturate. În urma incendiului, a fost distrusă roada de pe 35 de hectare. Pagubele şi cauza incendiului se stabilesc.

 

A fost lansat un proiect de admitere online în învățămîntul profesional tehnic

Ministerul educației a lansat proiectul pilot Modulul eAdmitere în învățămîntul profesional tehnic în cadrul Sistemului Informațional de Management în Educație. Scopul organizării concursului de admitere online este de a contribui la reducerea timpului efectiv de depunere a dosarului de către candidați, eficientizarea activității Comisiilor de admitere, structurarea clară și unică a informației privind procesul de admitere. Modulul va fi exploatat în cadrul concursului de admitere, sesiunea 2021, iar în faza de pilotare a sistemului vor fi implicate şapte instituții de învățămînt profesional.

 

La mai multe instituții de învățămînt din capitală au loc lucrări de eficientizare energetică

Primăria Chișinău efectuează lucrări de renovare și izolare termică în 23 de instituții publice municipal. La 19 clădiri din cele 23 de instituții publice incluse în cadrul Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău”, lucrările de renovare și eficientizare din punct de vedere energetic se află la o etapă avansată. În paralel, se desfășoară lucrări de reabilitare termică la șase grădinițe din municipiu, selectate în cadrul acestui proiect. Valoarea totală a Proiectului „Eficiența Energetică și izolarea termică a instituțiilor publice din municipiul Chișinău” este de 25 milioane de euro.

 

Un bărbat din Ungheni a fost adus cu elicopterul SMURD în capitală după ce a suferit arsuri grave

Un bărbat din Ungheni a fost adus ieri după amiază cu elicopterul SMURD în capitală, după ce a suferit arsuri de gradul I, II și III pe 85% din suprafața corpului. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), bărbatul în vîrstă de 55 de ani a fost preluat de la spitalul raional Ungheni și transportat de medicii și paramedicii SMURD din România, care au monitorizat starea lui pe parcursul zborului. De la începutul anului, aceasta este a opta operațiune aero-medicală realizată pentru cetățenii Republicii Moldova.

 

Modificările aduse la Legea insolvabilității au fost declarate neconstituționale

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările adoptate la 16 decembrie 2020 la Legea insolvabilității. Judecătorii au reținut că viciile invocate de autorul sesizărilor, și anume lipsa unor dezbateri la adoptarea Legii contestate și imposibilitatea deputaților de a formula amendamente la proiectul de lege, pot afecta regulile parlamentare stabilite expres sau deduse implicit din articolele 73 și 74 din Constituție. Astfel, pentru că la adoptarea Legii contestate Parlamentul nu a asigurat un echilibru corect între dreptul deputaților de a formula amendamente la proiectele de legi și principiul autonomiei parlamentare, Curtea a constatat că această lege contravine articolului 73 din Constituție.

 

Peste 1000 metri de conducte termice din sect. Rîșcani sînt în proces de modernizare

Termoelectrica continuă programul de modernizare a rețelelor termice din întreg mun. Chișinău. Lucrări de montare a peste 1000 metri de conducte termice preizolate, DN 100 și 250 mm, au loc în sect. Rîșcani, pe străzile Magda Isanos și Vasile Badiu. Obiectivul principal al investiției este creșterea eficienței energetice a sistemului centralizat de transport și distribuție a energiei termice din mun. Chișinău. Benefiiciile proiectului sînt furnizarea mai fiabilă a serviciilor de termoficare pentru cca 4000 locuitori din regiune, reducerea pierderilor, accesul la servicii publice de calitate.

 

Universitatea de Stat a făcut o donaţie pentru Spitalul de Urgenţă

Universitatea de Stat din Moldova (USM), în colaborare cu Biserica „Întîmpinarea Domnului”, au donat două fotolii pentru invalizi, două mese pentru instrumente, un tonometru și 20 de pachete cu produse alimentare pentru angajații Secției reanimare din cadrul IMSP Institutul de Medicină Urgentă (IMU). Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Şarov, a mulțumit angajaților Institutului de Medicină Urgentă pentru efortul depus zi de zi în lupta împotriva virusului Covid-19.

 

Leul s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul și euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american și moneda unică europeană cîte doi bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 14 iuie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0429 lei pentru un dolar (-1,72 bani) și 21,3746 lei pentru un euro (-1,86 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0601 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3932 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 14 iulie, constituie: 0,6603 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3378 lei pentru 1 leu românesc și 0,2437 lei pentru 1 rublă rusească.