REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 iulie 2021)

Peste 13.300 de personae au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 05 – 11 iulie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat de 13306 de persoane. Ulterior, 5456 cetățeni, printre care 1148 copii au fost transportați asistat în cadrul departamentelor de urgență al spitalelor. Din numărul total al cazurilor, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță pacienții cu probleme cardiace - 2251, urmați de 1855 persoane cu urgențe neurologice și 1747 cetățeni cu boli respiratorii. La Serviciul de Urgență au mai apelat 138 persoane cu maladii infecțioase, 65 cu urgențe toxice și trei pacienți care au primit insolații de gradul I și II.

 

A început admiterea în învățămîntul profesional tehnic

Ministerul educației a anunțat că a demarat concursul de admitere în învățămîntul profesional ethnic. Potrivit sursei citate, pentru programele de formare profesională tehnică secundară (nivel III ISCED), sesiunea 2021, se va desfășura în două tururi. Turul I va avea loc în perioada 12 iulie - 7 august, iar rezultatele vor fi anunțate la data de 9 august. Turul II se va desfășura în perioada 10 - 21 august, iar rezultatele vor fi afișate pînă la data de 23 august.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 62 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2 662 de teste, fiind confirmate 62 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv șase de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 257 529 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, trei sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 179 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 52 în stare extrem de gravă. Alți 42 de pacienți au fost vindecați. În total, 250 489 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Comerțul electronic este în creștere

În anul 2020 s-a atestat creșterea semnificativă a plăților fără numerar efectuate de cetățenii R. Moldova, în special a plăților fără numerar pe platforme de comerț electronic, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei. „ Pe parcursul anului trecut plățile fără numerar efectuate cu cardurile emise în țara noastră au constituit 70,3 milioane plăți în valoare de 21,8 miliarde lei. Din numărul total al plăților fără numerar, aproximativ 11 mln de plăți au fost efectuate fără prezența fizică a cardului, pe platforme de comerț electronic, ceea ce constituie 15,7%, dintre care 2,7 mln operațiuni efectuate pe platforme de e-comerț în Republica Moldova și 8,3 mln operațiuni efectuate pe platforme e-comerț peste hotare”, indică Ministerul economiei.

 

Ministerul Educației va achiziționa manuale școlare

Ministerul educației a lansat anunțul de participare privind achiziționarea manualelor școlare pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal. Potrivit surse citate, conținutul manualelor trebuie să corespundă Curriculumului național aprobat. Conform MECC, activitățile menționate se desfășoară în conformitate cu Codul educației, astfel toți elevii claselor primare (1-4) și de gimnaziu (5-9) beneficiază de manuale gratuit, iar asigurarea calității manualelor școlare constituie o prioritate continuă a Ministerului educației.

 

A fost examinată reabilitarea drumului R6 Chișinău – Orhei - Bălți

În cadrul unei întrevederi a conducerii Administrației de Stat a Drumurilor cu antreprenorul ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. s-a discutat referitor la implementarea contractelor privind reabilitarea drumului de ocolire a orașului Sîngerei și segmentului Prepelița - Sărătenii Vechi, parte a traseului național R6 Chișinău-Orhei-Bălți. Lucrările de reabilitare a drumului național sînt divizate în două loturi și înregistrează un progres de execuție de peste 20%. Proiectul are o valoare de circa 36 milioane de euro, alocați Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

Peste 31 de mii de traversări s-au înregistrat la frontieră

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 31 851 de traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 18 354 de traversări persoane, dintre care 10 943 de treceri la frontiera moldo-română, 2 830 de treceri la frontiera cu Ucraina și 4 581 de treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămîn a fi PTF Leușeni – 5 293 de traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 4 581 de traversări persoane; PTF Sculeni – 2 142 de traversări personae. În punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 31 851 de personae. Nici o persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.

 

Scrutinul s-a desfășurat în conformitate cu standardele internaționale

Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor) a declară că procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore. Cei 17 observatori și experți ENEMO au monitorizat 158 secții de vot și vor rămîne în țară pînă la încheierea procesului electoral. Raportul ENEMO va fi emis în 60 de zile de la confirmarea rezultatelor. Observatorii afirmă că scrutinul de duminică a fost administrat eficient și transparent de către CEC. Ziua alegerilor s-a desfășurat într-un mediu calm, deși au fost constatate și cîteva incidente minore.

 

Circa 400 de stații de așteptareau fost salubrizate săptămîna trecută

După ce stațiile de așteptare și trotuarele din capitală au fost înnămolite de ploile de săptămîna trecută, angajații Direcției generale locativ-comunale și amenajare (DGLCA) au intervenit pentru a le spăla și mătura. Șeful adjunct al DGLCA, Ghenadie Dubița, a declarat că s-au salubrizat 400 stații pentru transportul public și s-au spălat trotuarele, în special în sectorul Botanica pe bd. Decebal, str. Titulescu, Sarmisegetuza, Grădina Botanica. În sectorul Centru - pe strada Albișoara, Vasile Alecsandri, Gagarin și sectorul Rîșcani. Au fost antrenate la salubrizare 15 unități de tehnică și circa 380 de muncitori.

 

Leul s-a apreciat față de dolar și de euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 13 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0601 lei pentru un dolar (-2,15 bani) și 21,3932 lei pentru un euro (-4,7 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0816 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4402 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 13 iulie, constituie: 0,6619 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3411 lei pentru 1 leu românesc și 0,2416 lei pentru 1 rublă rusească.