REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 octombrie 2020)

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 62.151

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 1408 de teste, fiind confirmate 389 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 62.151 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 30 sînt lucrători medicali: medici - 5, asistenți medicali - 15, personal auxiliar - 10.

 

O companie din Turcia va livra 100 de autobuze pentru Chișinău

Primăria municipiului Chișinău informează că grupul de lucru din cadrul municipalității, responsabil de evaluarea ofertelor licitației privind achiziționarea lotului de 100 de autobuze pentru capitală, a desemnat ofertantul cîștigător. Astfel, compania producătoare „ISUZU Anadolu Otomotiv Sanayii ve Ticaret" va livra unitățile de transport pentru municipiul Chișinău. Potrivit Primăriei Chișinău, compania a oferit prețul de 156.400 de dolari pentru o unitate de transport, echivalentul a 132.300 euro. De asemenea, compania cîștigătoare a oferit garanție de 5 ani pentru lotul de autobuze.

 

Efectele suprapunerii gripei sezoniere cu Covid-19 trebuie minimalizate

"Vaccinarea antigripală începută la timp ne-ar ajuta să evităm un dezastru în sistemul medical", a declarat Inga Pasecinic, președintele Centrului Strategic de Politici de Sănătate. Experții sînt îngrijorați de suprapunerea simptomelor gripei și Covid-19, inclusiv febră, dureri musculare și tuse, precum și de impactul potențial al infectării atît cu un virus gripal, cît și cu virusul care provoacă COVID-19 în același timp.

 

Posibilităţile exportului în Ucraina au fost examinate într-un program al Agenţiei de Investiţii

Importurile Ucrainei au crescut cu 13% în ultimii 5 ani, demonstrînd că țara vecină rămîne a fi o piață cu potențial mare de consum și nu trebuie neglijată. Aceasta este concluzia celei de-a 9-a sesiuni a programului „Export Morning”, desfășurată la finele acestei săptămîni, de Agenția de Investiții, cu susținerea financiară a proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM), transmite MOLDPRES. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2019, R. Moldova a exportat pe piața ucraineană mărfuri în valoare totală de 649,1 milioane de dolari SUA, cu 1,25% mai puțin în comparație cu anul 2018.

 

Misiunea de observare a alegerilor OSCE/BIDDO a anunțat CEC despre schimbarea formatului

Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului a Organizației pentru Securitate și Cooperare din Europa (OSCE/BIDDO) a informat Comisia Electorală Centrală despre modificarea formatului activității de observare desfășurată în R. Moldova din misiune de observare a alegerilor (MOA) în misiune limitată de observare a alegerilor. Acest lucru presupune că MOA nu va avea observatori pe termen scurt care, reprezintă cel mai mare număr și monitorizează, nemijlocit, ziua alegerilor. În situație similară se află Georgia și Ucraina, țări, în care vor avea loc alegeri la sfîrșitul lunii octombrie, curent.

 

Autoritățile au actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/ a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul R. Moldova. Documentul conține 60 de state, printre care România, Rusia și Ucraina. Potrivit datelor MSMPS, lista a fost e elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă două săptămîni. În noua listă au fost incluse majoritatea țărilor unde muncesc conaționalii noștri, printre care Franța, Italia, Israel, Portugalia, Canada, Irlanda, Marea Britanie, Spania și SUA.

 

Pentru cetățenii din diasporă vor fi tipărite 556 mii de buletine de vot pentru alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit tirajul buletinelor de vot la alegerile pentru funcția de Președinte al R. Moldova din 1 noiembrie 2020 pentru secțiile de votare din străinătate. Potrivit Serviciului de presă al CEC, vor fi tipărite în acest sens un număr total de 556 000 exemplare, dintre care în limba română – 467 600 exemplare şi 88 400 - în limba rusă.

 

Peste 18 mii de chișinăuieni infectați cu COVID-19 au fost monitorizați de medici online

Peste 18 mii de chișinăuieni infectați cu forme ușoare de COVID-19 au fost monitorizați online de către medicii de familie prin intermediul unei platforme special. Potrivit Serviciului de presă al Primăriei capitalei, platforma este implementată de autoritățile din Chișinău începînd cu data de 29 aprilie 2020, fiind utilizată în toate instituțiile din subordinea asociațiilor medicale teritoriale din capitală. Aceasta are drept scop eficientizarea procesului de monitorizare de către medicii de familie a pacienților infectați cu coronavirus, cu forme ușoare a infecției.

 

Polițiștii de frontieră au primit echipamente speciale achiziționate cu suportul SUA

Polițiștii de frontieră au primit echipamente speciale și vehicule off-road achiziționate în cadrul Proiectului Pilot „Inițiativa de securizare a Frontierei Verzi între Republica Moldova şi Ucraina", lansat în anul 2018 și finanțat de către Departamentul Energiei din SUA. La ceremonia de donare oficială a echipamentului și tehnicii speciale au fost prezenți șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza și coordonatorul Programului NSDD pentru R. Moldova, Dumitru Jitari.

 

Importatori din Croația sînt interesați de fructele și strugurii din Moldova

”Meet your importer” (Cunoaște-ți importatorul) este genericul unui film informativ pentru agricultorii din Moldova despre piața și importatorii croați. Materialul a fost realizat în cadrul unei inițiative de promovare a fructelor și strugurilor moldovenești din Europa Centrală și de Est, lansată de Centrul Regional de Consultații în Business (CRCB) în parteneriat cu Proiectul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

 

Serviciul Fiscal va monitoriza formarea prețurilor la produsele social importante

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a informat că în cadrul verificărilor efectuate în vederea respectării prevederilor hotărîrii de Guvern cu privire la prețurile de comercializare a produselor social importante, se atestă încălcări la modul de completare a facturilor prin indicarea eronată a prețului de achiziție/livrare şi în consecință a adaosului comercial aplicat. În scopul preîntîmpinării cazurilor de încălcare a prevederilor legislației, SFS a atenționat că produsele social importante, atît din import, cît și autohtone, care au fost supuse procesării în unitățile comerciale, se comercializează cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 40% cumulativ de la prețul de achiziție/prețul de livrare.