REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 noiembrie 2020)

Luptătorii moldoveni de sambo au obținut 12 medalii la Campionatul Mondial 2020

Lotul național de sambo al R. Moldova s-a întors de la Campionatul Mondial de Sambo cu 12 medalii. În perioada 4 - 9 noiembrie în Novi Sad, Serbia, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Sambo, de unde sportivii moldovenii s-au întors cu patru medalii de argint și opt medalii de bronz obținute la mai multe categorii de greutate. Potrivit antrenorului Mihail Fistican, rezultatele obținute arată gradul de pregătire al lotului național, dar și necesitatea unei atenții sporite din partea autorităților asupra dezvoltării acestui sport.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1115 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3690 de teste, fiind confirmate 1115 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 87707 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 61 sînt lucrători medicali: medici-21, asistenți medicali-31, personal auxiliar-9. Ieri alte 1289 de persoane au fost tratate și externate. În total, 66115 persoane au fost tratate de COVID-19.

 

A văzut lumina tiparului a treia ediție a ghidului vinurilor Fine Wine Guide 20/21

Ghidul descrie 50 de vinuri, de la peste 20 de crame moldovenești. Este o selecție non-erarhică, un îndrumar în lumea vinului bun din Moldova. În premieră, Fine Wine Guide conține și o selecție de 5 divinuri, precum și o rubrică separată dedicată eno-turismului din Moldova. La fel, aici sînt descrise istoriile a cîtorva “ambasadori ai vinului”, sînt informații despre soiurile de struguri din Moldova, dar și despre zonele vitivinicole. Ghidul este în limbile română și engleză.

 

Guvernul a decis acordarea premiului anual angajaților din sectorul bugetar

Guvernul a decis acordarea premiului anual angajaților din sectorul bugetar pentru rezultatele activității în anul 2019. Este vorba de funcționarii din domeniul învățămîntului, culturii, cadrele medicale finanțate din bugetul de stat, dar și alte categorii. Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina a menționat că instituțiile care nu dispun de economii sau nu vor avea bani suficienți în conturi vor trebui să adreseze un demers către minister.

 

Mai multe categorii de veterani vor primi indemnizații majorate

Mai multe categorii de veterani vor primi alocații lunare de stat majorate de la 1 ianuarie 2021. Executivul a aprobat un proiect de lege în acest sens. Astfel, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și a independenței R. Moldova, precum și persoanele participante la acțiunile de luptă din Afganistan și pe teritoriile altor state vor primi indemnizații în sumă de 500 de lei lunar, comparativ cu 300 lei cum este în prezent. De majorări vor beneficia un număr de 26 350 de persoane.

 

R. Moldova va adera la un Protocol CSI în domeniul administrării fiscale

Miniștrii de la Chişinău au votat pentru aprobarea proiectului de lege privind aderarea R. Moldova la Protocolul privind schimbul de informații în formă electronică dintre statele-membre ale Comunității Statelor Independente în scopul efectuării administrării fiscal. Conform proiectului, R. Moldova aderă la Protocolul privind schimbul de informații în formă electronică dintre statele-membre ale CSI în scopul efectuării administrării fiscale, întocmit în noiembrie 2018. Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Protocolului menționat, iar Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va notifica Comitetului Executiv al CSI.

 

Guvernul a operat remanieri de cadre

Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat numirea lui Eugeniu Revenco în funcția de ambasador extraordinar şi plenipotențiar al R. Moldova în Franţa. De asemenea, Executivul l-a eliberat pe Eremei Priseajniuc din funcția de director general al Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Miniștrii au aprobat în acest post candidatura Silviei Cebotari. În ședința din 11 noiembrie, Guvernul l-a eliberat şi pe Mihail Casapu din funcția de director general adjunct al Agenției Proprietăți Publice.

 

Vicepremierul pentru Reintegrare a avut o întrevedere șeful Misiunii OSCE în R. Moldova

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Olga Cebotari, a avut o întrevedere de curtoazie cu șeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch. În cadrul întrevederii, părțile au avut un schimb de opinii referitor la problemele actuale de pe agenda de negocieri în procesul de reglementare transnistreană. Pe subiectul asigurării liberei circulații a locuitorilor din regiunea transnistreană în vederea exercitării dreptului electoral la scrutinul prezidențial din 15 noiembrie 2020, s-a remarcat obținerea unui răspuns pozitiv din partea Tiraspolului, inclusiv în partea ce ține de facilitarea deplasării cu urnele mobile în Bender și raionul Dubăsari.

 

Două puncte de trecere a frontierei din sudul țării își reiau activitatea

Punctele de trecere a frontierei Basarabeasca și Ceadîr-Lunga-1 își reiau activitatea de azi, 12 noiembrie, începînd cu ora 08:00. Potrivit Poliției de Frontieră, va fi restabilit traficul prin punctele de trecere menționate atît pentru călători, cît și pentru transportatorii de mărfuri, însă cu menținerea restricțiilor de circulație impuse în perioada de pandemie. Instituția recomandă călătorilor înainte de a planifica o ieșire din R. Moldova sau intrare în țară să se informeze din surse oficiale despre regulile de traversare a frontierei de stat.