REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 iulie 2022)

Creştinii sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Sfinții Apostoli Petru şi Pavel, primii apostoli ai creştinismului. Sărbătoarea are loc după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data Paștelui. Sărbătoarea datează încă din secolul al II-lea al erei creștine şi evlavia credincioșilor s-a materializat în ridicarea de biserici pe locul martirajului lor. Din Sfînta Evanghelie, cunoaștem că Sfîntul Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei cel dintîi chemat de Domnul la lucrarea Apostoliei. Sf. Petru a devenit un adept zelos şi este primul care l-a numit pe Iisus „Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu”. De sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel sînt legate mai multe obiceiuri și tradiții. Astfel, se consideră că din această zi, cucul și privighetoarea nu mai cîntă.

 

Kovesi va semna un acord cu Procuratura Generală a R. Moldova

Șefa Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, care se află într-o vizită oficială la Chişinău, va semna un acord cu Procuratura Generală. Delegația UE în R. Moldova anunță că Kövesi se va întîlni cu preşedintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavriliţa și ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco. După întîlnirea cu ministrul Justiţiei, şefa Parchetului European va susţine o conferinţă de presă. Programul vizitei mai include întîlniri cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, cu reprezentanţi ai Procuraturii Generale, procurori pentru combaterea corupţiei şi crimei organizate, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Laura Codruța Kövesi este însoțită la Chișinău de Marius Bulancea, șef Unitate, Parchetul European (EPPO).

 

Săptămîna a început cu alerte de pericol de incendiu şi scurgere scăzută

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă pe 16 iulie inclusiv Codul galben de pericol excepţional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fîșiilor forestiere și a culturilor agricole.

 

Un hub de securitate internă al UE va fi creat la Chișinău

Un hub de sprijin al Uniunii Europene pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Republica Moldova va fi creat la Chișinău. Un acord în acest sens a fost semnat de Comisarul European pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson și ministrul Afacerilor Interne (MAI), Ana Revenco. Obiectivele hub-ului de la Chișinău sînt consolidarea capacităților în aplicarea legii și gestionarea frontierelor prin eficientizarea schimbului de informații, analize și cooperare operațională externă. „Evenimentul reprezintă un pas mare pentru liniștea și pacea cetățenilor din întreaga Europă. Împreună fortificăm centura de securitate a Europei la graniță cu războiul”, a declarat Ana Revenco.

 

Ministerul Mediului va monitoriza rezervele de lemn de foc din fondul forestier naţional

Ministerul Mediului a solicitat sprijinul administrației publice locale în evaluarea și prezentarea volumului de masă lemnoasă (lemn de foc), pentru fiecare localitate din țară. „Majoritatea populației din mediul rural trebuie să fie asigurată cu lemne de foc în mod echitabil în perioada rece a anului, fără a dăuna fondului forestier național”, a atenţionat instituţia. Demersul a fost inițiat la solicitarea premierului Natalia Gavrilița, pentru a face o analiză complexă și a elabora un program de măsuri care să asigure necesarul și accesul la lemn de foc pentru populația din mediul rural.

 

Ecaterina Casinge a fost numită în funcția de șefă de Cabinet al Președintelui țării

Președintele Maia Sandu a semnat decretul prin care Ecaterina Casinge va exercita funcția de șef al Cabinetului Președintelui Republicii Moldova. Ecaterina Casinge este licențiată în economie și a făcut masterat în relații politice internaționale și în comunicare. În ultimii 14 ani, ea fost consilier superior pentru relațiile cu media la Partidul Popular European, consilier în Parlamentul European și consilier pentru politici în sectorul financiar de la Bruxelles.

 

În capitală se va desfășura festivalul „Te salut, Chișinău!”

Festivalul „Te salut, Chișinău!" se va desfășura în perioada 14-17 iulie în centrul capitalei. Evenimentul este dedicat celei de-a 586-a aniversări a primei atestări documentare a orașului. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, activitățile din cadrul festivalului se vor desfășura pe strada pietonală Eugen Doga, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului" și în preajma Porților Sfinte (Arcul de Triumf). Agenda evenimentului include diverse activități cultural-artistice: spectacole de muzică populară și muzică ușoară, tîrguri ale meșterilor populari și artizanali, spectacole teatrale, ateliere, expoziții etc.

 

Circa 50 de șoferi în stare de ebrietate au fost stopați de agenții de patrulare

Circa 50 de șoferi în stare de ebrietate au fost stopați de către agenții de patrulare în zilele de odihnă. Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), 27 dintre aceștia se aflau în stare de ebrietate avansată. Astfel, 18 șoferi s-au ales cu dosare contravenționale, iar doi au refuzat să efectueze testarea alcoolscopică. Totodată, alți peste 2000 de conducători auto au încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere. Dintre aceștia, 987 de șoferi au depășit limita de viteză, iar 348 de conducători auto au fost sancționați pentru nerespectarea indicatoarelor de semnalizare rutieră.

 

Canicula revine în Moldova cu maxime de 38°C

După cîteva zile răcoroase, revine canicula în Moldova. Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează 37 de grade spre sfîrșitul acestei săptămîni, iar la sud chiar și 38. Între timp, site-urile meteo internaționale anunță 42 de grade pînă în data de 22 iulie. Treptat temperaturile se vor ridica, spre data de 15-16, valorile termice vor urca pînă la 36 de grade Celsius și nu este exclus ca în partea de sud să crească chiar și mai mult. Dacă vom avea astfel de valori, vom emite un Cod Galben, pentru sud chiar și Portocaliu, de caniculă, a spus Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice.

 

Leul continuă să se devalorizeze în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 3 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană circa 2,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 12 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2607 lei pentru un dolar (+2,82 bani) și 19,4773 lei pentru un euro (-2,35 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,2325 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5008 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 12 iulie, constituie: 0,6519 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9400 lei pentru 1 leu românesc și 0,3075 lei pentru 1 rublă rusească.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31