REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 mai 2022)
R. Moldova s-a calificat în finala Eurovision 2022
Formaţia „Zdob şi Zdub” şi fraţii Advahov s-au calificat în finală marți, 10 mai, cu piesa ”Trenulețul”, la cea de-a 66-a ediție a Concursului Eurovision Song Contest, care se desfășoară în perioada 10-14 mai, la Torino, Italia. La prima semifinală a concursului au participat artiști din 17 ţări. Artiștii moldoveni au evoluat cu numărul nouă. Alături de ei s-au produs cîntăreți din 17 state: Albania, Letonia, Elveţia, Slovenia, Bulgaria, Ucraina, Lituania, Regatul Ţărilor de Jos, Norvegia, Portugalia, Danemarca, Armenia, Austria, Croaţia, Islanda şi Grecia.
În următoarele zile se așteaptă pînă la 30 grade de căldură
Zile călduroase, cu temperaturi aproape văratice, se aşteaptă pînă la sfîrşitul săptămînii curente, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, pentru miercuri, 11 mai, sînt anunţate valori termice încadrate între 20-27 grade Celsius, ziua, şi pînă la 8 grade, noaptea. În următoarele zile va fi şi mai cald, prognozîndu-se că termometrele vor indica maxime de 30 de grade Celsius. Pentru finele perioadei de referinţă sînt anunţate şi ploi, care se aşteaptă pe întreg teritoriul ţării, de vineri şi pînă duminică, după care vremea se va răci.
Peste șase mii de cetățeni au solicitat ambulanța în zilele de odihnă
În ultimele 72 de ore, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 6196 de solicitări. De spitalizare au avut nevoie 2354 de pacienți, dintre care 599 copii. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pe parcursul zilelor de odihnă, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 1374 de solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare; 852 boli respiratorii; 826 patologii neurologice și 714 traumatisme de diferite geneze. În aceeași perioadă, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 1053 de copii.
413 cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în ultima săptămînă
Ministerul Sănătății a anunțat că, în perioada 2-8 mai, pe teritoriul țării au fost înregistrate 413 cazuri de infectare cu noul coronavirus. În aceeași perioadă, au fost efectuate 15 272 de teste și au fost înregistrate 13 decese. Tot în ultima săptămînă, 774 de persoane și-au administrat prima doză de vaccin anti-COVID, iar 2 248 și-au făcut boosterul. În total, pînă astăzi au fost administrate 1.061.130 de doze de ser împotriva COVID-19.
Sala cu Orgă va prezenta un concert dedicat Zilei Europei
La Sala cu Orgă va avea loc joi, 12 mai, la ora 16.00, un concert dedicat Zilei Europei, susținut de pianista Oxana Corjos şi clarinetistul Petru Pane din România. Larisa Zubcu, directorul instituției, a menționat că în cadrul concertului publicul va putea asculta R. Schumann, Victor Iușceanu, Concertul pentru clarinet şi orchestră de Aaron Copland, J. Sibelius, G. Enescu etc.
Elevii au obținut mai multe medalii în cadrul Olimpiadei Balcanice la Matematică
Echipa Republicii Moldova a obținut trei medalii de argint, două medalii de bronz și o mențiune de onoare în cadrul Olimpiadei Balcanice la Matematică. Competiția s-a desfășurat în Agros, Cipru, în perioada 4-9 mai. În cadrul Olimpiadei Balcanice la Matematică au participat 96 de elevi din 16 țări, Republica Moldova fiind reprezentată de şase elevi și doi profesori.
Euro se depreciază în raport cu leul
Dolarul crește, iar euro scade. Banca Națională a stabilit pentru astăzi, 11 mai, un curs de 18,82 lei pentru un dolar, iar pentru un euro - 19,86 lei. Un leu românesc va costa, astăzi, 4,01 lei. Rubla rusească va costa 0,27 lei, iar hrivna ucrainească - 0,62 lei.
Tiraspolul prelungeşte codul roşu de alertă teroristă
Autoritățile separatiste de la Tiraspol au prelungit „codul roșu de alertă teroristă” pînă pe data de 25 mai. Codul roșu de alertă teroristă instituit de Tiraspol urma să expire ieri. Liderul nerecunoscut, Vadim Krasnoselski, a semnat un nou ordin care prevede prelungirea acestuia pînă pe data de 25 mai. Reprezentanții structurilor de forță din stînga Nistrului au concluzionat ieri în cadrul unei ședințe că „amenințarea unui act terorist rămîne și este necesar să se continue implementarea măsurilor pentru a contracara comiterea acestora”.
10 mii de familii care găzduiesc refugiați vor primi indemnizații din fonduri externe
Numărul refugiaților ucraineni care se află acum pe teritoriul R. Moldova este de 86 de mii, afirmă ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. Potrivit ministrului, cea mai mare parte dintre cei care au fugit din calea războiului și-au găsit liniștea în familii-gazdă. Doar 5 mii de refugiați se află în centrele de plasament. Marcel Spatari dă asigurări că familiile care și-a deschis casele pentru refugiații ucraineni vor beneficia de ajutor în valoare de 3500 de lei. Spatari dă asigurări că sprijinul financiar de 3500 de lei oferit familiilor-gazdă nu este alocat din bugetul de stat, ci din donațiile comunității internaționale.