REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 iulie 2022)
Laura Codruța Kovesi, vine în perioada 11-14 iulie la Chișinău
Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European, vine în perioada 11-14 iulie la Chișinău. În cadrul vizitei, înaltul oficial european se va întîlni cu mai mulți reprezentanți ai guvernării, inclusiv cu președinta Maia Sandu, cu care s-a văzut în ianuarie 2021 la Bruxelles, deja în calitate procuror-șef al Parchetului European. Maia Sandu spunea atunci că vrea să colaboreze cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova.
O delegație de parlamentari din Lituania se află la Chișinău
O delegație a Comitetului pentru afaceri externe al Seimasului Republicii Lituania se află, în perioada 10-12 iulie, într-o vizită în Republica Moldova, la invitația președintelui Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, Doina Gherman. Oficialii lituanieni vor avea întrevederi cu șeful Legislativului, Igor Grosu, cu președintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, și cu președintele Grupului de prietenie cu Republica Lituania, Ion Babici. Programul vizitei mai include o discuție cu șeful statului, Maia Sandu, cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
În R. Moldova va avea loc Caravana filmelor pentru drepturile omului
Consiliul Europei la Chișinău, în parteneriat cu Telefilm-Chișinău organizează în săptămîna 11-17 iulie Caravana Filmelor Documentare pentru Drepturile Omului. Astfel, potrivit directorului ”Telefilm-Chișinău”, Mircea Surdu, pe parcursul unei săptămîni vor fi proiectate 6 pelicule documentare de lung și scurt metraj pe subiecte sociale și drepturile omului în 5 locații diferite, acoperind nordul, sudul și centrul țării. Pe 11 iulie, la Crăsnășeni, Telenești, tabăra de vară „Crăsnășeni” vor fi proiectate 3 filme de scurt metraj: „DisarmoNica”, „Ograda casei mele” și „Cerul fără stele”, iar pe 12 iulie, la Fălești, lungmetrajul “Eva noastră”.
În peste 2300 de blocuri din capitală vor fi efectuate lucrări de dezinsecție și deratizare
În peste 2300 de blocuri din capitală vor fi efectuate lucrări de dezinsecție și deratizare a subsolurilor și camerelor de acumulare a deșeurilor. Potrivit municipalității, intervențiile se vor desfășura pînă în luna octombrie curent. După finalizarea lucrărilor planificate, muncitorii vor interveni suplimentar la solicitările locuitorilor capitalei. Pentru acțiunile de dezinsecție și deratizare pe anul curent au fost alocate 3 milioane de lei (circa 150 mii de euro) din bugetul municipal. Agentul economic care efectuează lucrările a fost selectat în urma unei licitații.
Președintele Legislativului a participat la Ziua fructelor
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la „Ziua fructelor”, eveniment care a reunit zeci de producători agricoli și reprezentanți ai mediului de afaceri din toată țara. Evenimentul, aflat la a IV-a ediție, a avut loc în satul Racovăț din raionul Soroca. Șeful Legislativului a vizitat standurile expoziționale ale celor 47 de companii autohtone și din străinătate, care și-au prezentat echipamentele și tehnica pentru lucrările în livezi, precum și inovațiile pentru sectorul de fructe.
Nava sub pavilion moldovenesc, lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră, s-a scufundat
Nava comercială aflată sub pavilionul Republicii Moldova, care plutea în derivă în Marea Neagră atunci cînd a fost lovită de o rachetă rusească, s-a fi scufundat, potrivit imaginilor din satelit. Petrolierul transporta 500 de tone de motorină. Petrolierul a fost lovit de două ori de cînd trupele rusești au intrat în Ucraina, prima dată cu o rachetă lansată de pe o navă de război la cîteva zile după invazie. La acea vreme, Moldova a declarat că nava avea echipaj rusesc și că doi dintre membrii au fost grav răniți.
Un nou contingent de militari moldoveni va participa la misiunea de menținere a păcii KFOR
Armata Națională a detașat cel de-al 17-lea contingent de pacificatori în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a declarat că cei 40 de militari pe care îi detașează R. Moldova în operațiunea de menținere a păcii din Kosovo sînt pregătiți conform cerințelor internaționale și vor fi interoperabili cu armatele statelor partenere, asigurînd pacea și securitatea în regiunea balcanică.
A fost organizat Tîrgul Universităților din România
Cea de-a XI-a ediție a Tîrgului Universităților din România, organizat de Federația Tinerilor Basarabeni (FTB), a avut loc în perioada 7-10 iulie, în diverse locaţii din Republica Moldova. În cadrul evenimentului reprezentații centrelor universitare din România au prezentat absolvenților de gimnaziu și liceu din R. Moldova ofertele educaționale pentru anul 2022-2023.
Vremea se răcorește simțitor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru astăzi, 11 iulie, ploi slabe în nordul țării și temperaturi de pînă la 25 de grade Celsius. La nord, pe timp de zi maximele se vor situa între +20 și +23 grade Celsius, iar valorile nocturne vor indica +12 și +15 grade. La centru, ziua se vor înregistra +21 și +24 grade, iar la noapte temperatura va scădea pînă la +13 și +16 grade Celsius. La sud, ziua, temperatura va oscila între +22 și +25 grade, iar la noapte mercurul din termometre va indica +14 și +17 grade.
R. Moldova participă pentru prima dată la Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE
Astăzi, 11 iulie, Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, participă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, care este format din miniștrii justiției și afacerilor interne din toate statele membre ale UE. Este pentru prima dată cînd un ministru dintr-un stat non UE este invitat să participe la întrunirea JAI. La Consiliul JAI din 11 iulie este invitat și ministrul de interne al Ucrainei.
Leul moldovenesc s-a mai devalorizat în raport cu dolarul
Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american 1,5 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană – aproape 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 11 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,2325 lei pentru un dolar (+1,55 bani) și 19,5008 lei pentru un euro (-7,64 bani), în timp ce în perioada 8-10 iulie acesta a fost egal cu 19,2170 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5772 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 11 iulie, constituie: 0,6509 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9445 lei pentru 1 leu românesc și 0,3066 lei pentru 1 rublă rusească.