REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 noiembrie 2020)

Meteorologii anunţă răcirea vremii

Vremea se răcește în următoarea săptămînă, iar în unele zone valorile termice se vor apropia de zero grade, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Conform meteorologilor, marți, mercurul termometrelor se va ridica pînă al 13 grade, însă de miercuri, 11 noiembrie, valorile termice se vor încadra, pe întreg teritoriul țării, în medie între 6-11 grade Celsius, ziua, şi 1-6 grade, noaptea. Tradițional, mai frig va fi în regiunea de nord.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 331 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1257 de teste, fiind confirmate 331 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 82677 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 14 sînt lucrători medicali: medici-6, asistenți medicali-4, personal auxiliar-4. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 896 – stare gravă (dintre care 45 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1554 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare.

 

BNM a aprobat conceptul de design pentru moneda comemorativă „Medicul meu - eroul meu"

Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), la propunerea Comitetului executiv al instituției, a aprobat conceptul de design al monedei comemorative dedicate medicilor, care a fost selectat din lucrările propuse de către cetățeni. Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experți de la BNM, Comisia Națională de Heraldică, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Istorie a Moldovei etc.

 

AMDM a înregistrat teste pentru depistarea COVID-19

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat că a înregistrat mai multe tipuri de teste rapide pe bază de antigen, pentru depistarea infecției cu COVID-19. Potrivit surse citate, testele rapide pentru depistarea antigenelor SARS-COV-2 sînt produse de companii din Statele Unite ale Americii. Conform surse citate, utilizarea testelor rapide de depistare a antigenelor permite identificarea timpurie și cu o precizie de aproximativ 100% a prezenței virusului în organism. Rezultatele sînt obținute în 15-30 de minute fără a fi necesară utilizarea unui laborator specializat.

 

Ambasada Ucrainei a donat un set de cărți Bibliotecii Naționale

De Ziua scrisului și limbii ucrainene, Ambasada Ucrainei la Chișinău a făcut o donație de carte Bibliotecii Naționale a R. Moldova. Directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că donația cuprinde 125 de titluri de carte. ”Aceste documente vor fi destinate atît publicului larg, cît și cercetătorilor și celor interesați și va contribui la o colaborare mai fructuoasă între popoarele noastre, promovînd „Unitatea prin diversitate”, a subliniat Elena Pintilei.

 

CEC a prezentat modalitățile de votare pentru studenți și elevi

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a precizat modalitățile de votare pentru studenții și elevii cu drept de vot. Potrivit unui comunicat de presă, studenții și elevii pot vota în felul următor: prezentîndu-se, în ziua votării, la secția de votare unde domiciliază sau își au reședința valabilă conform actului de identitate. În cazul în care studenții și elevii cu drept de vot au și domiciliu și reședință valabilă, aceștia vor vota la secția de votare în a cărei rază teritorială își au reședința. Dacă studenții și elevii cu drept de vot doresc să voteze în altă parte decît la secția de votare din raza teritorială a reședinței ei pot aplica pînă la data de 14 noiembrie pentru obținerea unui certificat pentru drept de vot.

 

Din luna noiembrie, încă cinci mii de copii merg la grădinițele din Chișinău

În grădinițele din municipiu Chișinău au fost înscriși peste cinci mii de copii care nu frecventau anterior instituția preșcolară. Primăria municipiului Chișinău anunță că pentru prima data de la începutul epidemiei de COVID-19, în grădinițele din capitală a fost instituționalizați copii cu vîrsta cuprinsă între 2 – 4 ani care nu au frecventat anterior instituția preșcolară. În total, în 121 de instituții de educație timpurie din Chișinău au fost deschise grupe noi.

 

Leul moldovenesc s-a apreciat puțin în raport cu dolarul, dar a slăbit și mai mult față de euro

Pe parcursul unei zile leul a cîștigat de la dolarul american aproape 2 bani, iar a cedat monedei unice europene 0,1 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 10 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,1739 lei pentru un dolar (-1,94 bani) și 20,3985 lei pentru un euro (+0,1 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,1733 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3975 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 10 noiembrie, constituie: 0,6106 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1910 lei pentru 1 leu românesc și 0,2235 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Instituțiile de învățămînt din Chișinău vor primi 675 laptopuri

Instituțiile municipale de învățămînt din Chișinău vor beneficia de 675 de laptopuri, donate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Acestea vor fi distribuite în mai multe școli pentru a asigura buna desfășurare a procesului de studiu la distanță/online, cît și în alte scopuri educaționale. Tehnica destinată elevilor și cadrelor didactice va fi repartizată în baza numărului total de elevi și cadre didactice per instituție.