REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 martie 2020)

Expoziția MOLDAGROTECH planificată pentru 11-14 martie a fost anulată

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat luni că ediția de primăvară a expoziției internaționale MOLDAGROTECH, planificată pentru perioada 11-14 martie, a fost anulată în legătură cu situaţia cauzată de răspîndirea coronavirusului de tip nou, COVID-19. Decizia a fost luată astăzi în cadrul unei ședințe a comitetului responsabil de organizarea evenimentului, în contextul în care expoziția presupune prezența la eveniment a mai mult de o mie de persoane. „În aceste condiţii sînt necesare măsuri de prevenire a răspîndirii virusurilor care afectează sănătatea oamenilor, inclusiv pentru prevenirea și controlul infecției cu COVID-19, pe teritoriul țării”, au explicat surse de la MADRM. ”Ne cerem scuze față de companiile și agenții economici care și-au confirmat participarea la expoziție. Ne pare rău că trebuie să luăm o asemenea decizie, dar sănătatea și viața oamenilor este mult mai scumpă decît orice eveniment public. În scopul prevenirii, răspîndirii infecțiilor respiratorii, inclusiv reducerea riscurilor de răspîndire a cazurilor de infecție prin coronavirus pe teritoriul țării, ediția de primăvară a expoziției MOLDAGROTECH este anulată”, a precizat ministrul de resort Ion Perju, în cadrul ședinței grupului de lucru. Potrivit organizatorilor, la ultima ediție a expoziției au participat circa 17 000 de vizitatori. La evenimentul din această săptămînă era preconizată participarea a peste o sută de companii de echipamente și tehnologii moderne pentru agricultură, din nouă țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Italia, România, Ucraina, Ungaria şi Republica Moldova.

 

Ambasada R. Moldova în Franța sistează acordarea serviciilor consulare ordinare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a decis sistarea, în perioada 10 – 24 martie curent, a serviciilor consulare ordinare în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Franța. „Luînd în considerare creșterea numărului de contaminări cu Covid-19 pe teritoriul Franței, și ținînd cont de recomandările autorităților moldovenești și franceze, MAEIE decide sistarea, în perioada 10 – 24 martie curent, a serviciilor consulare ordinare în cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Paris, perioadă care ar putea fi prelungită în funcție de evoluția situației epidemiologice și recomandările autorităților de resort”, se menționează într-un comunicat al instituției. În același timp, Secția consulară va continua să activeze în regim extraordinar doar pentru situațiile de extremă urgență, cu programare în prealabil la numărul de telefon: + 33 6 23 12 76 05, pentru următoarele situații: perfectare a titlului de călătorie pentru plecare urgentă în Republica Moldova (justificată documentar); accidente, decese; calamități naturale.

 

În această săptămînă se anunţă pînă la 22 grade de căldură

Săptămîna care a început va fi caracterizată de temperaturi pînă la 22 de grade Celsius, vreme însorită, fără precipitaţii, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Potrivit meteorologilor, în următoarele zile se aşteaptă o încălzire treptată a vremii, astfel încît vineri, 13 martie, mercurul termometrelor ar putea ajunge pînă la 22 grade Celsius. Noaptea, valorile termice se vor încadra între 4-9 grade de căldură. În mare parte a perioadei de referinţă, se aşteaptă cer variabil, cu soare, fără precipitaţii. Ploi slabe, de scurtă durată, se prevăd pe alocuri în sudul şi nordul ţării. De asemenea, în unele zone ale ţării, pînă pe 14 martie rămîne în vigoare Codul galben de secetă hidrologică. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul rîului Prut, în aval de lacul de acumulare Costești-Stînca, și rîurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.

 

O seară de jazz va avea loc la Sala cu Orgă

La Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc marți, 10 martie, la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, ediția a 54-a, un concert cu genericul ”O seară de jazz”, susținut de Ansamblul ”Sedov Jazz Trio” din Moscova, Federația Rusă. Pe scenă vor evolua: Vladimir Sedov (pian), Serghei Suteaghin (contrabas) și Pavel Demidov (percuție). De asemenea, va participa Anastasia Gusarova (flaut, R. Moldova). În program: aranjamente ale creațiilor in clasica universală, muzică de film, jazz, blues, rock de C.Bolling, D.Ellington, C.Corea, E.Kusturica, D.Kramer, E.Garner, O.Peterson, A.Piazzolla, A.Dudley și A.L.Webber.

 

În UTA Gagauz-Yeri va fi realizat un program de susţinere a sectorului apicol

Un program de dezvoltare a sectorului apicol, susţinut de Uniunea Europeană prin granturi pentru producători începători şi reorganizarea domeniului, conform standardelor internaţionale, a fost lansat în UTA Gagauz-Yeri. Un acord în acest sens a fost semnat luni, 9 martie, la Comrat, de autorităţile autonomiei şi asociaţia care va realiza proiectul. „Acest program european de dezvoltare a apiculturii va permite să instruim şi să susţinem producătorii de miere din regiune, stabilind între ei relaţii de parteneriat, ce le vor permite să extindă piaţa de desfacere, într-un mod organizat şi eficient”, a explicat Denis Cernomoreţ, conducătorul Asociaţiei Green Nations. Programul de dezvoltare a apiculturii este preconizat pentru cinci ani. Potrivit guvernatorului UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah, albinăritul este o ocupaţie tradiţională în localităţile regiunii, însă pentru a consolida şi eficientiza această ramură este nevoie de susţinut producătorii. „Deseori, apicultura este o afacere de familie. Or, acest program prevede autorizarea activităţii antreprenorilor care se ocupă de creşterea albinelor, producerea mierii şi produselor apicole, construcţia unui laborator specializat etc. Este vorba de o finanţare prin granturi, care va sprijini modernizarea procesului de ambalare, certificarea producţiei, permiţînd apicultorilor din autonomia găgăuză să devină mai competitivi”, a relevat Irina Vlah, citată de gagauzinfo.md. Acest program european pentru dezvoltarea domeniului apicol va fi realizat în şapte zone din Republica Moldova.

 

MAEIE avertizează moldovenii, care revin acasă prin România

Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că țara vecină, România, a introdus regim dur de carantină.Astfel, toți cetățenii care traversează frontiera cu România și vin din țări cu risc sporit de contaminare, sînt plasați în carantină pentru 14 zile.Totodată, persoanele străine, care vin dintr-o țară cu risc redus, sînt rugați să se autoizoleze.Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că și în Ucraina se examinează restricții de acest gen.România a introdus regim dur de carantinăPrecizăm că în România au fost confirmate, pînă acum, 15 infecții cu coronavirus. Cinci dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. Totodată, în Ucraina a fost înregistrat oficial un caz.