REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 aprilie 2019)

De la 1 aprilie, pensiile sînt indexate cu 5,3%

De la 1 aprilie curent, peste 690 mii de persoane vor primi pensii indexate cu 5,3%. În acest sens Guvernul a aprobat, prin asumare de răspundere, modificarea formulei de indexare a pensiilor. Dacă pînă acum pensiile erau indexate în funcție de creşterea preţurilor pentru anul precedent, conform noii formule acestea sînt indexate în conformitate cu media creşterii preţurilor pentru ultimii trei ani. Astfel, suma indexării este de aproape 2 ori mai mare decît după formula veche.

 

Mii de arbori și arbuști au fost plantați în capitală

Mii de arbori și arbuști au fost plantați în diferite zone ale capitalei, în cadrul unei campanii de creare a spațiilor verzi. La acțiune a participat și primarul general interimar al capitalei Ruslan Codreanu. Vasile Efros, reprezentantul Direcției locativ-comunale a declarat că 10 mii de copaci și cinci mii de arbuști au fost plantați pe un teren de 5 ha care se află pe str. Uzinelor din capitală. Potrivit lui Efros, alți 3 mii de copaci au fost plantați pe un teren de la intersecția străzilor Nicolae Milescu-Spătaru și Ion Dumeniuc.

 

Peste 80 la sută din investiţiile străine au fost atrase de R. Moldova din UE

Circa 84,5 la sută din investițiile directe sub formă de participații și acțiuni acumulate au parvenit anul trecut din ţările Uniunii Europene. Investitorii din ţările CSI au deţinut o pondere de 6,0 la sută din totalul capitalului acumulat, iar investiţiile din alte ţări au reprezentat 9,5 la sută din total, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Intrările nete de capital sub formă de investiţii directe în 2018 s-au ridicat la o valoare de 196,68 milioane de dolari SUA, cu 31,3 la sută mai mult decît în anul precedent.

 

Raionul Şoldăneşti are un nou preşedinte

Președintele raionului Șoldănești, Svetlana Rotundu, deputat în Parlamentul R. Moldova, aleasă în urma scrutinului din 24 februarie, pe listele Partidului Democrat, şi-a anunţat demisia, în cadrul şedinţei Consiliului raional. Pînă la expirarea mandatului de şef al raionului, în funcţia de preşedinte al raionului a fost ales Nicolae Dorogan, primarul comunei Cotiujenii Mari.

 

BNM și Expert-Grup au lansat primul proiect de educație financiară

Banca Națională a Moldovei (BNM) și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au lansat primul proiect de educație financiară la nivel național „Învață! Dă sens banilor”. Cele două instituții își propun să sporească în rîndul tinerilor nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare, astfel încît, ajunși în fața unor situații, aceștia să ia decizii corecte în gestionarea propriilor venituri. Proiectul este destinat, în mod special, adolescenților și tinerilor, antreprenorilor începători și persoanelor angajate în cîmpul muncii.