REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (5 Mai 2022)

Comisia Europeană cere sancţionarea patriarhului Kirill

Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, în cadrul unui al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat Miercuri de AFP, potrivit agerpres.

Noua listă, ce va trebui aprobată de statele membre ale Uniunii Europene, cuprinde 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Pe listă se află şi soţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov. Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia. Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană. ”Patriarhul Kirill, un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei’” subliniază documentul Comisiei. Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicţie se află în jur de 150 milioane de credincioşi în lume, în principal în Rusia, şi-a înmulţit predicile în care susţine ofensiva rusă în Ucraina.

Vînzările Pfizer au depăşit estimările în primul trimestru din 2022

Producătorul american de medicamente Pfizer Inc a raportat vînzări trimestriale peste aşteptări, în urma succesului vaccinului COVID-19, dezvoltat împreună cu grupul german BioNTech SE, şi a tratamentului Paxlovid pentru pacienţii afectaţi de forme mai puţin severe de COVID-19, transmite AP, potrivit agerpres.

În primul trimestru din 2022, vaccinul Pfizer-BioNTech, comercializat sub denumirea Comirnaty, a avut vînzări de peste 13 miliarde dolari, iar Paxlovid a generat vînzări de 1,5 miliarde dolari, astfel încît veniturile Pfizer au urcat cu 77%, iar profitul cu 61%. Cîştigurile ajustate s-au situat la 1,62 dolari pe acţiune, la venituri de 25,66 miliarde dolari. Analiştii se aşteptau la cîştiguri ajustate de 1,49 dolari pe acţiune, şi venituri de 24,1 miliarde dolari

Macron va fi învestit, Sîmbătă, pentru un al doilea mandat de Preşedinte al Franței

Preşedintele francez în exerciţiu Emmanuel Macron va fi învestit, Sîmbătă, pentru un al doilea mandat în fruntea ţării, după victoria înregistrată la alegerile prezidenţiale din 24 Aprilie, informează AFP, citînd surse din cadrul Preşedinţiei, potrivit agerpres

Ceremonia prevăzută să înceapă la ora locală 11:00, în sala de festivităţi a Palatului Elysee, urmează să fie una „sobră” şi să „respecte principiile republicane”, a asigurat sursa. Conform protocolului urmat la învestirile precedente, evenimentul trebuie să înceapă cu proclamarea rezultatelor oficiale ale alegerilor de către preşedintele Consiliului Constituţional, Laurent Fabius. După aceea, Preşedintele va primi Marele Colan de Maestru al Legiunii de Onoare şi va pronunţa un discurs în faţa personalităţilor invitate, între care preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. La prînz, Emmanuel Macron va trece în revistă trupele în grădinile Palatului Elysee, în timp ce orchestra Gărzii naţionale intonează imnul naţional, Marseilleza. Emmanuel Macron va participa apoi, Duminică, la ceremoniile de aniversare a victoriei din 8 Mai 1845.

Departamentul de Stat al SUA: Rusia a reținut-o pe nedrept pe jucătoarea americană de baschet Brittney Griner

Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a fost reținută pe nedrept în Rusia, a stabilit Departamentul de Stat al SUA, informează mediafax.

Departamentul de Stat al SUA a stabilit că Rusia a reținut-o pe nedrept pe jucătoarea americană de baschet Brittney Griner, a anunțat un purtător de cuvînt al Departamentului, într-un comunicat, conform Reuters. Rusia a declarat că a reținut-o pe Griner, dubla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, sub acuzaţia de trafic de droguri, în Februarie. Potrivit autorităţilor ruse, Brittney Griner a fost arestată pe un aeroport din Moscova, după ce în bagajele ei s-ar fi descoperit ulei de haşiş în cartuşe de vaporizator. Un Tribunal din Moscova a prelungit apoi perioada de arest preventiv pînă pe 19 Mai.

Embargoul anunţat de UE aruncă-n aer preţul petrolului

Uniunea Europeană a confirmat, Miercuri, că intenţionează să pună capăt tuturor importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, pînă la finele acestui an, cea mai extremă măsură anunţată pînă acum de blocul comunitar, în ideea de a pune presiune economică pe Rusia, ca să înceteze războiul din Ucraina, informează Reuters, potrivit agerpres. Cotaţia ţiţeiului a crescut imediat după acest anunţ, pe fondul estimărilor că va avea loc o creştere a competiţiei pentru livrările de petrol din altă parte.

În cadrul celui de al şaselea pachet de sancţiuni, blocul comunitar a anunţat, Miercuri, că va exclude, de asemenea, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, alături de alte două bănci ruseşti, din sistemul de mesagerie financiară SWIFT, ceea ce va creşte şi mai mult izolarea Rusiei faţă de sistemul financiar internaţional. Conform măsurilor dezvăluite Miercuri, UE va pune capăt importurilor de ţiţei brut rusesc în decurs de şase luni, iar importurile de produse petroliere rafinate vor înceta pînă la finele lui 2022. Răgazul mai mare decis în cazul produselor rafinate are legătură cu dependenţa mai mare a UE faţă de motorina importată din Rusia.

Nuntă cu tematică nazistă în Mexic

Centrul Simon Wiesenthal a criticat un cuplu mexican care s-a căsătorit în cadrul unei ceremonii cu tematică nazistă, la care participanţii au purtat uniforme ale celui de-al Treilea Reich, informează DPA, potrivit agerpres.

Ziarul Milenio a relatat despre căsătoria religioasă a unui bărbat identificat doar ca Fernando, un funcţionar public care s-a declarat un fan al naţional-socialismului. Fernando şi soţia sa, Josefina, s-au căsătorit pe 29 Aprilie în oraşul mexican Tlaxcala (centru). Ariel Gelblung, director pentru America Latină la Centrul Wiesenthal, a declarat că „instituţia noastră condamnă cu fermitate denaturarea şi trivializarea memoriei celor şase milioane de fraţi evrei ucişi în Holocaust şi dispreţul celor care neagă sau denaturează istoria, precum şi pe toţi cei care s-au pretat la această josnică lipsă de respect”. Cuplul ar fi ales data nunţii pentru a coincide cu împlinirea a 77 de ani de la nunta dictatorului nazist Adolf Hitler cu Eva Braun. Mireasa a purtat o rochie albă, iar mirele era îmbrăcat într-o uniformă Waffen-SS. Alţi cîţiva participanţi purtau uniforme similare, iar pe un VW Beetle în care cuplul a pozat pentru fotografii se putea vedea o svastică.

Potrivit relatării din Milenio, mirele face parte dintr-un club de simpatizanţi ai lui Hitler. „Ştiu că pentru mulţi oameni Hitler este autorul unui genocid, un simbol al rasismului şi violenţei”, a declarat acesta citat de ziarul menţionat. Funcţionarul public consideră însă că oamenii sunt slab informaţi cu privire la acest subiect şi adaugă că el crede că germanii l-au iubit pe „Führer” deoarece a scos ţara din sărăcia extremă şi i-a redat teritoriile pierdute în Primul Război Mondial.

Rusia a furat 400.000 de tone de cereale din Ucraina

Ruşii au luat 400.000 de tone de cereale din teritoriile ucrainene ocupate, adică aproximativ o treime din stocurile de cereale de la Herson, din regiunile Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, a declarat vice-ministrul Agriculturii de la Kiev, Taras Vîsoţki. Înainte de război, silozurile din aceste zone aveau depozitate aproximativ 1,3 milioane de tone de cereale pentru aprovizionarea zilnică, dar şi pentru plantare. „Nu erau rezerve strategice”, a afirmat Taras Vîsoţki, la televiziunea ucraineană, transmite DPA, potrivit Agerpres. Dacă stocurile de cereale se reduc, acele zone se confruntă cu riscul de foamete, a avertizat el.

Luarea cerealelor cu forţa este istoric o problemă dureroasă între ucraineni şi ruşi. Aproximativ patru milioane de oameni au murit de foame în Ucraina cînd dictatorul sovietic Iosif Stalin a forţat ţăranii să intre în ferme colective şi a confiscat cerealele cu forţa în 1932-1933, aminteşte DPA. După ce, la Rossia-1, au dezbătut cum ar putea fi distrus de bombele nucleare ale Rusiei New York-ul sau chiar întreaga  Mare Britanie, pentru că al Treilea Război Mondial deja a început, propagandiștii ruși îndeamnă acum trupele să fure porumb din Ucraina pentru ca Rusia să-l vîndă, apoi, Chinei. Remarcile de la televiziunea de casă a Kremlinului, Rossia-1, vin în contextul în care soldații ruși au furat deja echipamente agricole în valoare de 5 milioane de dolari și materiale de construcții, pe lîngă tot ce au luat din locuințele oamenilor.

Austria: Ucraina și Moldova să primească acces rapid la părți ale pieței comune UE în tranziţia către statutul de membru deplin

Ministrul de Externe al Austriei spune că războiul din Ucraina ar trebui să ducă la o regîndire a procesului de aderare la UE și că Ucraina și Moldova ar trebui să primească un „acces mai rapid la părți ale pieței comune și la procesul de decizie” în procesul de tranziție către statutul de membru deplin.

Schallenberg spune că UE nu ar trebui „să se piardă” în cifre, legi şi detalii cînd vine vorba de aderarea de noi state şi în schimb să recunoască că admiterea de noi membri este necesară pentru a combate influenţa rusă. „Extinderea nu este o abordare juridică, birocratică, este un instrument geostrategic”, a spus șeful diplomației austriece, într-un interviu acordat FT și citat de Agerpres. Ţări precum Albania, Macedonia de Nord şi Republica Moldova trebuie tratate pe picior de egalitate cu Ucraina cînd vine vorba de aspiraţiile de aderare – „trebuie să le ancorăm în Europa şi în Occident”, a subliniat el.

Moscova continuă retorica dură cu Israelul: ”Mercenarii lor luptă cot la cot cu naziștii din regimentul Azov!”

„Mercenari israelieni” luptă în Ucraina alături de regimentul Azov, calificat de Moscova ca „nazist”, a declarat, Miercuri, diplomaţia rusă, după ce anterior făcuse referire la presupusul „sînge evreiesc” al lui Hitler, declanşînd o virulentă polemică, transmite agerpres. „Vă voi spune ceva despre care politicienii israelieni probabil nici nu vor să audă, dar poate că îi va interesa. În Ucraina, mercenarii israelieni sunt de partea militanţilor Azov”, a declarat purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, într-un interviu pentru radioul Sputnik, citat de France Presse.

Fondat în 2014 de activişti de extremă dreapta înainte de a fi fost integrat în forţele regulate, regimentul ucrainean Azov s-a impus ca unul dintre cei mai înverşunaţi adversari ai forţelor ruse, aminteşte AFP. Eroi pentru mulţi ucraineni, membrii Azov sunt în schimb prezentaţi de Rusia drept „fascişti” şi „nazişti” care comit abuzuri. Afirmînd că israelienii luptă alături de ei, Moscova continuă să alimenteze o polemică născută după ce Duminică şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că Adolf Hitler avea „sînge evreiesc”, o teorie dezminţită de istorici.

Comentariile au înfuriat Israelul, care le-a numit „scandaloase, de neiertat” şi „o eroare istorică îngrozitoare”. Marţi seară, Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat de asemenea Israelul că „sprijină regimul neonazist de la Kiev”.

Obezitatea a atins proporții epidemice în Europa, avertizează OMS

Problema obezității în Europa a atins „proporții epidemice”, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății, într-un raport al biroului regional european, informează Politico, potrivit mediafax. Obezitatea provoacă moartea a peste 1,2 milioane de persoane în fiecare an în Europa, potrivit raportului.

Cazurile de obezitate sunt în creștere alarmantă: 59% dintre adulți și aproape 1 din 3 copii sunt supraponderali sau obezi, se arată în studiul OMS. De asemenea, datele preliminare arată că pandemia a crescut riscul de apariție a obezității în rîndul copiilor și adolescenților. Aproape un sfert din populația adultă a Europei suferă de obezitate – o rată mai mare se întîlnește doar pe continentele americane, potrivit OMS, informează France24. În raport, OMS Europa a evidențiat influența negativă pe care o au aplicațiile serviciilor de curierat care ar putea să contribuie la problema obezității, întrucît încurajează o viață sedentară. Pandemia și restricțiile de circulație au dus la o utilizare mai frecventă a acestor aplicații. Nici una dintre țările europene nu va putea opri creșterea numărului de cazuri de obezitate pînă în 2025. Obezitatea este de vină pentru cel puțin 13 tipuri diferite de cancer și, cel mai probabil, provoacă peste 200.000 de cazuri noi de cancer în fiecare an în Europa. În anumite țări, conform datelor OMS, se preconizează că obezitatea va depăși în următorii ani fumatul ca factor principal de risc al apariției tipurilor de cancer ce pot fi prevenite.

01.07.25 - 13:31
02.07.25 - 11:50
05.07.25 - 12:51
01.07.25 - 13:30
01.07.25 - 13:26
07.07.25 - 11:48
08.07.25 - 00:53
02.07.25 - 11:54
01.07.25 - 13:28
10.07.25 - 13:03
05.07.25 - 12:54
06.07.25 - 14:28
03.07.25 - 10:29
06.07.25 - 12:42
04.07.25 - 10:20