REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (4 Iulie 2022)

Teroarea caniculei: Verona a raționalizat apa potabilă

Verona, oraş italian cu un sfert de milion de locuitori, a decis raţionalizarea apei potabile, din cauza secetei din Italia, relatează AFP, potrivit agerpres. “Din cauza situaţiei meteorologice şi a consecinţelor acesteia asupra aprovizionării cu apă, primarul a semnat o ordonanţă prin care se limitează folosirea apei potabile în scopuri domestice”, se arată într-un comunicat al autorităţilor locale. Astfel, pînă la 31 August, este interzisă folosirea apei potabile pentru irigarea grădinilor şi a terenurilor de sport, dar şi pentru spălarea maşinilor şi umplerea piscinelor. Cei care nu respectă decizia autorităţilor riscă amenzi de pînă la 500 de euro.

Germania trebuie să fie conştientă de posibilitatea ca Rusia să suspende livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1

Germania ar trebui să fie conştientă de posibilitatea ca Rusia să continue să suspende livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, dincolo de oprirea planificată pentru întreţinere, luna aceasta, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, transmite Reuters, scrie news.ro. Ar putea fi un pas raţional al Moscovei de a reduce în continuare sau de a opri complet livrările de gaze naturale şi s-ar potrivi unui model de acţiuni de pînă acum pentru a încerca să destabilizeze Europa, a spus acesta. „Acest lucru ar putea fi raţional, pentru a menţine preţurile generale şi preţurile la energie ridicate în Germania şi pentru a distruge unitatea şi solidaritatea în ţară. Nimeni care gîndeşte normal nu poate exclude acest lucru în acest moment”, a spus ministrul.

Germania a trecut luna trecută la etapa a doua a unui plan de gaz de urgenţă pe trei niveluri, după ce Rusia a redus livrările prin conducta Nord Stream 1. Este un pas înainte ca Guvernul să raţioneze consumul de combustibil.

Băncile poloneze vor fi impozitate mai mult dacă nu oferă clienţilor dobînzi mai ridicate la depozitele lor

Băncile poloneze vor fi impozitate mai mult dacă nu oferă clienţilor dobînzi mai ridicate la depozitele lor, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), cea mai importantă formaţiune din cadrul coaliţiei de guvernare din Polonia, sporind presiunile guvernamentale asupra sectorului pentru a împărţi cu deponenţii beneficiile rezultate în urma majorării dobînzilor, transmite Reuters, potrivit agerpres. Banca Centrală a Poloniei (NBP) a majorat rata dobînzii la cel mai ridicat nivel din 2008, sporind profiturile băncilor dar restrîngînd bugetul gospodăriilor, într-o ţară în care ratele variabile ale dobînzilor la creditele ipotecare reprezintă regula generală.

„Nu vreau să decid pentru bancheri, dar trebuie să fie un procent solid, nu la nivelul inflaţiei, dar suficient pentru ca oamenii să simtă că banii îşi vor pierde mai puţin din valoare cînd sunt depozitaţi la bancă”, a afirmat Kaczynski, într-un discurs rostit în oraşul Bialystok, în Estul ţării. „Dacă nu, atunci va trebui să impozităm aceste profituri şi asta este”, a adăugat oficialul polonez.

Curtea Supremă a SUA cere statului Maryland să interzică protestele la casele judecătorilor

Înaltul responsabil cu securitatea Curții Supreme a cerut guvernatorului statului Maryland, Larry Hogan, să aplice legile care interzic pichetarea locuințelor judecătorilor Înaltei Curți din Maryland, afirmînd că protestele și amenințările au crescut, potrivit Reuters, informează mediafax. Șeriful Curții Supreme, Gail Curley, a făcut această solicitare într-o scrisoare adresată lui Hoga, menționînd că legea din Maryland interzice persoanelor să se adune în mod intenționat „într-un mod care să perturbe dreptul unei persoane la liniște în locuința acesteia”.

Activiștii pentru dreptul la avort au început să protesteze în fața locuințelor din Maryland ale președintelui Curții Supreme de Justiție, John Roberts, judecătorului Brett Kavanaugh, precum și în fața locuinței din Virginia a judecătorului Samuel Alito Jr., după ce, în luna Mai, a fost dezvăluit un proiect de opinie care indica faptul că instanța va anula Roe vs. Wade, decizia din 1973 care garantează femeilor dreptul la avort. Luna trecută, instanța a emis o opinie finală care a făcut exact acest lucru.

Curley i-a reamintit guvernatorului că, în luna Mai, acesta s-a declarat „profund îngrijorat” de pichetarea locuințelor judecătorilor din statul său. Hogan a făcut această declarație într-o scrisoare comună cu guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin, adresată procurorului general al SUA, Merrick Garland, prin care se solicita aplicarea unei legi federale care interzice demonstrațiile menite să influențeze judecătorii cu privire la cazurile în curs. „De atunci, activitatea de protest la domiciliile judecătorilor, precum și amenințările, nu au făcut decît să crească”, i-a spus Curley lui Hogan, adăugînd că protestatarii au folosit timp de săptămîni întregi megafoane, au scandat sloganuri și au bătut în tobe.

Vai de ei! Cei mai bogați miliardari au pierdut 1,4 trilioane de dolari în cel mai prost semestru din istorie

Averea lui Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, a scăzut în prima jumătate a anului cu aproape 62 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg, informează mediafax. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și-a văzut averea prăbușindu-se cu aproximativ 63 de miliarde de dolari. Averea netă a lui Mark Zuckerberg de la Facebook a fost redusă la mai mult de jumătate. În total, cei mai bogați 500 de oameni din lume au pierdut 1.400 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2022, un declin amețitor care marchează cea mai abruptă scădere de șase luni înregistrată vreodată. În condițiile în care factorii de decizie politică măresc acum ratele dobînzilor pentru a combate inflația ridicată, unele dintre acțiunile cu cele mai mari creșteri – și miliardarii care le dețin – pierd rapid altitudine. Tesla Inc. a avut cel mai prost trimestru din istorie în cele trei luni pînă în Iunie, în timp ce Amazon.com Inc. a înregistrat cea mai mare prăbușire de la spargerea bulei dot-com.

Deși pierderile se adună pentru cei mai bogați oameni din lume, acest lucru reprezintă doar o mișcare modestă în direcția reducerii inegalității sociale. Musk, co-fondatorul Tesla, are în continuare cea mai mare avere de pe planetă, de 208,5 miliarde de dolari, în timp ce Bezos este al doilea, cu o avere netă de 129,6 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Bernard Arnault, cea mai bogată persoană din Franța, se află pe locul al treilea, cu o avere de 128,7 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates, cu 114,8 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg. Ei sunt singurii patru care au o avere de peste 100 de miliarde de dolari – la începutul anului, 10 persoane din întreaga lume depășeau această sumă, inclusiv Zuckerberg, care se află acum pe locul 17 pe lista averilor, cu 60 de miliarde de dolari.

Olaf Scholz le cere germanilor să fie uniţi în faţa problemelor economice

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut apel la populaţie să fie unită în faţa problemelor economice cu care se confruntă ţara, în special inflaţia, anunţînd o reuniune a experţilor pentru a combate această chestiune, relatează DPA, potrivit agerpres. „Trebuie să ne dăm mîinile şi să fim uniţi”, a spus Scholz într-un podcast video. El a mai declarat că marea problemă care îngrijorează mulţi cetăţeni, şi pe bună dreptate, este creşterea preţurilor. „Trebuie să lucrăm împreună şi asupra acestui lucru”, a atras atenţia Scholz.

Din acest motiv, a spus el, a invitat sindicate, angajatori, Banca Centrală şi profesori, într-un efort ce aminteşte de iniţiative similare din anii ’60 şi ’70, pentru a discuta despre soluţii. Alte posibile instrumente includ o propunere a ministrului Muncii, Hubertus Heil, care vrea o plată anuală pentru persoanele singure care cîştigă mai puţin de 4.000 de dolari pe lună şi pentru cuplurile căsătorite care cîştigă împreună mai puţin de 8.000 de euro pe lună. „Numai creşterea salariilor şi beneficiilor sociale poate compensa sustenabil daunele produse persoanele cu venituri medii şi mici”, a spus preşedintele Institutului German pentru Cercetare Economică (DIW), Marcel Fratzscher. Plăţile unice, pe de altă parte, nu sunt ţintite, în contextul în care multe persoane nu beneficiază de ele deloc, a spus el.

NATO: Suedia refuză să dezmintă o "promisiune" de extrădări Turciei

Suedia a "promis" să extrădeze 73 de persoane Turciei pentru a intra în NATO? Prim-ministrul suedez a refuzat să dezmintă afirmaţia Preşedintelui turc Erdogan care stîrneşte critici în ţara nordică. În ciuda insistenţei jurnaliştilor şi a îngrijorării privind refugiaţii kurzi sau turci în Suedia, şefa Guvernului, Magdalena Andersson, nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament i s-a dat sau nu Ankarei, în schimbul ridicării blocajului pentru candidatura Suediei şi a Finlandei la NATO, scrie AFP. Andersson a expus poziţia ţării sale: Suedia va continua să respecte legislaţia naţională şi internaţională, niciun cetăţean suedez nu va fi extrădat, decizia va fi la latitudinea autorităţilor independente şi a tribunalelor independente. "Dacă nu sunteţi implicat în activităţi teroriste, nu aveţi de ce să vă faceţi griji", a reafirmat ea.

Într-un acord semnat de Stockholm şi Helsinki în cadrul summitului NATO de la Madrid, cele două ţări nordice se angajează, inclusiv în scris, pentru a examina "prompt şi amănunţit" cererile turceşti de extrădare. Nu a fost făcută nici o promisiune de a efectua efectiv aceste extrădări, iar Finlanda şi Suedia au amintit de atunci că procesul depinde de autoritate şi de instanţe independente.

Hocheistul Ivan Fedotov, portarul echipei Philadelphia Flyers, este reţinut în Rusia

Rusul Ivan Fedotov, portar aflat sub contract cu echipa din NHL Philadelphia Flyers, este reţinut în Rusia, sub acuzaţia că refuză să-şi efectueze serviciul militar. Ivan Fedotov (25 de ani) a fost pus sub acuzaţie în Rusia, fiind învinuit că se sustrage efectuării serviciului militar. Conform avocatului său, citat de cotidianul L’Equipe, hocheistul a fost reţinut de Poliţia rusă, fiind momentan transferat la un spital militar. “Din cauza stresului, Ivan a făcut o gastrită şi se simte rău. El spune că, în acest moment, nu beneficiază de o asistenţă medicală completă”, a mai declarat avocatul lui Fedotov unei agenţii de presă din Rusia.

Fedotov a jucat pentru echipa armatei ruse, ŢSKA Moscova, iar în luna Mai a semnat un contract pe un an cu Philadelphia Flyers, echipă din NHL, iar autorităţile ruse au considerat că acesta este un act de dezertare, astfel încît hocheistul a fost ridicat de Poliţie şi dus la cel mai apropiat birou de recrutare. Ivan Fedotov a participat cu naţionala de hochei a Rusiei la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022, unde a cîştigat medalia de argint.

Un muzeu britanic va restitui pentru prima dată obiecte de artă Indiei

Oraşul Glasgow din Scoţia a anunţat că va restitui şapte antichităţi furată în jurul anului 1800 din locuri sacre din Nordul Indiei, subliniind că este o premieră pentru un muzeu britanic.

Şase dintre obiecte au fost furate din Nordul Indiei în anii 1800, iar un al şaptelea a fost achiziţionat ilegal după ce a fost furat de la proprietarii iniţiali. Aceste şapte antichităţi au fost jefuite din locuri sacre, cum ar fi templele şi donate colecţiilor muzeelor ​​oraşului scoţian. Promisiunile de restituire ale autorităţilor din Glasgow fac parte dintr-un proces de evaluare a provenienţei obiectelor păstrate în muzeele occidentale, în urma mişcărilor împotriva rasismului.

Discuţii sunt în desfăşurare cu diplomaţii indieni şi, în urmă cu o săptămînă, o delegaţie nigeriană a fost primită pentru a discuta despre repatrierea a 19 bronzuri din Benin. În urmă cu cîteva luni, două universităţi britanice au returnat în Nigeria două bronzuri din Benin, sculpturi jefuite în secolul al XIX-lea de coloniştii britanici. În total, Glasgow urmează să returneze descendenţilor proprietarilor 51 de obiecte din India, Nigeria şi triburile rîului Cheyenne şi Oglala Sioux din statul american Dakota de Sud. Printre cele 25 de obiecte culturale care urmează să fie returnate tribului Lakota, unele sunt sacre. Altele au fost preluate de la locul masacrului de la Wounded Knee unde, în Decembrie 1890, cel puţin 150 de nativi americani pe cale să-şi predea armele au fost ucişi de Armata Statelor Unite.

"Îndreptînd greşelile trecutului, credem că aceste retrocedări vor contribui la întărirea relaţiilor existente cu aceste comunităţi descendente”, a declarat Duncan Dornan, şeful muzeelor ​​şi colecţiilor Glasgow Life.

Scheletul astronauţilor se recuperează prost după un zbor în spaţiu

Astronauţii se recuperează prost după pierderea masei osoase suferită în timpul şederii în imponderabilitate, chiar şi la un an de la întoarcerea pe Pămînt, potrivit unui studiu, scrie AFP. Atrofia oaselor cauzată de absenţa gravitaţiei, asemănătoare cu osteoporoza, a fost mult timp studiată la bordul staţiilor spaţiale. Plutirea acolo este plăcută, dar astronauţii sunt obligaţi la cîteva ore de exerciţiu fizic pe zi pentru a limita deteriorarea sistemului musculo-scheletic din cauza acestei inactivităţi. Ceea ce se ştie mai puţin este timpul necesar pentru recuperare după revenirea pe Pămînt. 

Datorită noilor tehnici de imagistică 3D, un studiu realizat pe 17 astronauţi de la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), publicat în revista Scientific Reports, arată că recuperarea rămîne incompletă, chiar şi după un an. Lucrările au început în 2015, la iniţiativa lui Steven Boyd, director al Institutului McCaig pentru Sănătatea Osoasă de la Universitatea din Calgary, Canada. Împreună cu colegii săi, ei au fotografiat scheletele a 14 bărbaţi şi trei femei înainte de zborul lor spaţial, la întoarcerea lor pe Pămînt, apoi la şase luni şi la 12 luni după aterizare. Rezultatul a fost că la un an de la zbor, 16 astronauţi au prezentat o resorbţie incompletă a tibiei, care îşi pierduse pînă la 2% din densitatea osoasă faţă de perioada premergătoare zborului. Cu cît staţionarea pe orbită a fost mai lungă (6 pînă la 7 luni), cu atît sistemul osos a fost mai deteriorat. După 12 luni, nouă dintre astronauţi nu îşi reveniseră complet. Daune sunt comparabile cu un deceniu de pierderi osoase pe Pămînt sau mai mult.

Pentru viitoarele zboruri cu echipaj către Marte – cu mult peste şase luni – este, în orice caz, un obstacol, care se adaugă problemelor radiaţiilor cosmice şi impactului psihologic al unei lungi izolări.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:44
03.04.24 - 13:42
01.04.24 - 12:39
05.04.24 - 19:01
01.04.24 - 12:46
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:16
05.04.24 - 17:10
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 00:59