REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (29 Noiembrie 2021)

O parlamentară intrată în travaliu s-a urcat pe bicicletă și s-a dus la spital să nască

O parlamentară însărcinată din Noua Zeelandă, care a intrat în travaliu, a mers pe bicicletă pînă la spital, unde a născut o fetiță sănătoasă, scrie Reuters. „Vești mari! În dimineața asta, la ora 3.04, i-am urat bun venit celui mai nou membru al familiei noastre. Sincer, nu plănuiam să pedalez în plin travaliu, dar s-a terminat cu bine”, a scris Julie Anne Genter pe Facebook, unde a postat și cîteva fotografii. Insula cu o populație de 5 milioane de oameni are reputația unor politicieni cu picioarele pe pămînt. Premierul Jacinda Ardern este celebră că a plecat la maternitate să nască direct de la birou, iar apoi a mers cu bebelușul ei de trei luni, pe care încă îl alăpta, la Adunarea ONU.

„Contracțiile nu erau atît de dureroase la ora 2.00, cînd am plecat spre spital, însă au devenit din ce în ce mai intense cînd am ajuns, 10 minute mai tîrziu. (...) Iar acum, uimitor, avem o fetiță sănătoasă și fericită, care doarme – la fel ca tatăl ei”, a mai scris Genter, care deține dublă cetățenie, a Noii Zeelande și a Statelor Unite. Ea s-a născut în Minnesota și s-a mutat pe insula din Pacific în 2006. Julie Anne Genter, care este purtătoarea de cuvînt a partidului său pe probleme de transport, a mers la spital tot pe bicicletă în 2018, cînd a născut prima oară, mai arată Reuters, citînd media locale.

Proteste în Austria împotriva vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de persoane au protestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii, o măsură pe care cancelarul Alexander Schallenberg a calificat-o, Duminică, drept o "interferenţă minoră" în raport cu măsurile alternative. Austria este prima țară membră a Uniunii Europene care a anunțat că de la 1 Februarie va impune obligativitatea imunizării împotriva Covid-19.  Mobilizarea cea mai puternică a fost la Graz (Sud), unde Poliţia a anunţat Sîmbătă seara că aproape 25.000 de persoane au manifestat împotriva măsurilor guvernamentale, în special împotriva vaccinării obligatorii. Într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, cancelarul Alexander Schallenberg a afirmat că Guvernul austriac este constrîns să ia această măsură pentru a creşte rata de vaccinare a populaţiei sale, de aproape 67%, una dintre cele mai mici din Europa de Vest.

Austria a introdus și un lockdown, al patrulea de la începutul pandemiei, chiar dacă şcolile au rămas deschise. Carantina pentru persoanele vaccinate şi pentru cele trecute prin boală se va încheia pe 13 Decembrie, iar în cazul persoanelor nevaccinate nu este prevăzut un termen.

Ambasadorul Rusiei la Washington: 27 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a anunţat că încă 27 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din SUA şi vor părăsi ţara pe 30 Ianuarie. „Diplomaţii noştri sunt expulzaţi. (...) Un grup numeros din rîndul colegilor mei, 27 de persoane împreună cu familiile lor, vor pleca pe 30 Ianuarie. (...) Ne confruntăm cu o serioasă criză de personal”, a declarat ambasadorul rus într-un interviu difuzat pe canalul Soloviev pe Youtube, potrivit Reuters. Rusia a anunţat anterior că peste 100 de diplomaţi ai săi au fost obligaţi să părăsească SUA începînd din 2016, anul de cînd s-au înregistrat tot mai multe tensiuni în relaţiile dintre Washington şi Moscova. Potrivit MAE rus, la sfîrşitul lunii Octombrie se aflau la post în SUA circa 200 de diplomaţi ruşi, inclusiv personalul din cadrul misiunii permanente la ONU.

Administraţia Preşedintelui american Joe Biden a anunţat tot în Octombrie că la acel moment personalul diplomatic american în Rusia s-a restrîns pînă la circa 120 de membri, de la aproximativ 1.200 la începutul anului 2017, după o serie de expulzări şi restricţii, astfel că a devenit dificil pentru Ambasada SUA la Moscova să se mai ocupe de altceva decît de problemele strict curente.

Vrei să te închini și să te rogi în biserică? Prezintă testul COVID negativ!

Grecia a introdus noi restricţii, printre care și obligarea credincioşilor de a prezenta un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe în biserici, după o creştere a numărului de cazuri de coronavirus în ultimele săptămîni. Statul elen a introdus noi restricții pe 18 Noiembrie, persoanelor nevaccinate interzicîndu-li-se accesul în spaţii interioare, inclusiv în restaurante, cinematografe, muzee şi săli de sport, chiar dacă prezintă un test negativ pentru coronavirus.

În cazul bisericilor, Duminică a fost prima zi în care credincioşii care participă la slujbe au fost nevoiți să prezinte un test negativ. „Această măsură este pentru a ne proteja pe noi înşine şi pe oameni”, a declarat părintele Christos, preot la Biserica Sfîntul Spiridon din oraşul Pireu, potrivit Reuters. Unii credincioşi au declarat că au venit mai puţini oameni decît de obicei la slujba de Duminică din cauza cerinţei ca cei nevaccinaţi să plătească pentru teste, un cost care s-ar putea dovedi prea mare pentru cei cu familii.

Elvețienii au votat, prin referendum, introducerea certificatului sanitar

Elveţienii au pus DA la referendumul pentru legea privind combaterea COVID-19, care permite instituirea certificatului sanitar, potrivit estimărilor publicate Duminică de institutul sondage gfs.bern. Legea privind introducerea certificatului sanitar este susţinută de 63% dintre elveţienii care s-au prezentat la referendum, cu o marjă de eroare de două puncte procentuale. Opozanţii faţă de certificatul sanitar, care au iniţiat referendumul, au pierdut scrutinul.

Campania pentru referendum din Elveţia a fost marcată de numeroase manifestaţii, uneori interzise şi marcate de violenţe, însă departe de scenele de revoltă extrem de violente care au avut loc în Ţările de Jos. Numeroşi politicieni, inclusiv ministrul Sănătăţii Alain Berset, care de doi ani este un personaj marcant al luptei împotriva COVID-19 în această ţară, au fost ameninţaţi cu moartea şi sunt plasaţi de atunci sub protecţia poliţiei. Tot Duminică, elveţienii au spus DA, cu un procent de 61%, şi unei iniţiative populare privind îngrijirile medicale prin care se cere Confederaţiei să garanteze o „remunerare corespunzătoare” pentru servicii. O majoritate de cantoane trebuie de asemenea să o aprobe pentru ca aceasta să treacă.

Un copil de 5 ani a fost împuşcat mortal, în timp ce cîțiva adolescenţi filmau un videoclip pentru rețelele sociale

Un copil de cinci ani a fost împuşcat mortal în Statele Unite, în timp ce un grup de adolescenţi filma un videoclip pentru a-l posta pe reţelele de socializare, a anunţat Poliţia din oraşul Brooklyn Park, statul Minnesota. Un băiat de 13 ani este suspectat că a tras accidental în timp ce mînuia o armă de foc, a precizat Poliţia din Brooklyn Park pe Facebook. El a fost arestat şi plasat într-un centru pentru minori. „Alţi cîţiva minori au fost prezenţi” la locul tragediei, o casă din acest oraş situat la periferia Minneapolis, unde „încercau să filmeze un videoclip pentru reţelele sociale”, se menţionează în comunicatul Poliţiei, preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Armele de foc au făcut cel puţin alte 35 de victime Joi în Statele Unite, cînd americanii au sărbătorit Ziua Recunoştinţei, una dintre cele mai populare sărbători ale ţării, potrivit site-ului Gun Violence Archives. O fetiţă de cinci ani a murit în South Fulton, o suburbie a oraşului Atlanta. Familia ei a declarat pentru WCB-TV că fetiţa a declanşat accidental o armă lăsată pe un scaun. Poliţia a declarat însă că un copil de trei ani este cel care a tras accidental, informează Fox News. Violenţele cu arme de foc au crescut de la începutul pandemiei în Statele Unite. Peste 40.000 de persoane au murit împuşcate de la începutul anului, inclusiv sinucideri, printre victime numărîndu-se şi 274 de copii sub 12 ani, potrivit Gun violence Archives.

E posibil ca China să riște "un val colosal", cu 640.000 de cazuri de infectări pe zi

China s-ar putea confrunta cu "un val colosal de infectări", dacă s-ar redeschide ca Statele Unite sau țările europene: aproape 640.000 de cazuri, pe zi. Cercetătorii universității Peking au folosit un model matematic, cu date din luna August din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța și Israel, pentru a vedea cum s-ar putea modifica situația, dacă regimul comunist ar ridica restricțiile de călătorie. Aceasta în condițiile în care Sîmbătă, oficial, China avea doar 25 de cazuri noi în 24 de ore, dintre care 20 importate. Potrivit studiului citat de Reuters, China nu-și poate permite să revină la o viață obișnuită, pînă nu va administra vaccinuri mai eficiente sau noi tratamente. Numărul de infectări zilnice ar ajunge în China la cel puțin 637.155 dacă s-ar adopta strategia Statelor Unite, se arată în raport.

Totodată, cazurile zilnice ar atinge cifra de 275.793 dacă China ar avea aceeași abordare ca Marea Britanie și 454.198 dacă ar adopta strategia din Franța, potrivit cercetătorilor. "Calculele și estimările dezvăluie posibilitatea reală a unui focar colosal, care aproape sigur ar induce o povară imposibil de acceptat asupra sistemului medical. Descoperirile noastre ridică un semnal de alarmă clar că, deocamdată, nu suntem pregătiți să îmbrățișăm strategii de "deschidere" bazate exclusiv pe ipoteza imunității de turmă indusă de vaccinare susținută de anumite țări occidentale", se arată în raport.

Al 20-lea weekend consecutiv de mobilizare la proteste împotriva permisului sanitar, în Franţa

În total 19.700 de persoane au manifestat în Franţa împotriva certificatului sanitar, dintre care peste 3.500 la Paris, în cel de-al 20-lea weekend consecutiv de mobilizare, potrivit unui bilanţ prezentat de către Ministerul francez de Interne, relatează AFP. Ministerul a înregistrat 155 de acţiuni în întreaga ţară, în scădere faţă de 158 de acţiuni şi 23.000 de manifestanţi Sîmbăta trecută. Potrivit coaliţiei activiste Le Nombre jaune, care publică bilanţul cu o întîrziere, 64.000 de persoane au participat săptămîna trecută la 201 adunări. La Paris au defilat 3.510 de manifestanţi, potrivit Prefecturii Poliţiei Parisului. Această mobilizare, lansată la jumătatea lui Iulie, înregistrează o scădere medie de la 7 August, cînd a adunat 237.000 de manifestanţi, potrivit unor date oficiale.

Guvernul francez a anunţat Joi o înăsprire a restricţiilor, fără să impună carantină şi nici interdicţii de călătorie pe timpul nopţii, în lupta împotriva celui de-al cincilea val covid-19, pe care l-a catalogat drept ”fulgurant”. El a crescut presiunea asupra nevaccinaţilor şi a deschis accesul la vaccinarea cu o doză ”booster”, începînd de Sîmbătă, tuturor francezilor majori. Începînd de la 15 Decembrie, doza ”booster” este obligatorie – pentru ca certificatul sanitar să fie valabil –, în cazul persoanelor în vîrstă de peste 65 de ani, iar începînd de la 15 Ianuarie în cazul persoanelor cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani. În cazul nevaccinaţilor, durata validităţii testelor negative covid-19 care le dă dreptul la un certificat sanitar scade de la 72 la 24 de ore.

Trei milioane de programări în vederea vaccinării împotriva covid-19 au fost făcute după ce Guvernul a anunţat Joi prelungirea campaniei de vaccinare cu o doză ”booster” a întregii populaţii adulte, a anunţat Executivul.

În pofida impunerii de restricţii de călătorie, Israelul va găzdui concursul Miss Universe

Israelul va găzdui concursul Miss Universe pe 12 Decembrie în pofida impunerii de restricţii de călătorie în încercarea de a limita răspîndirea noii variante de coronavirus, a declarat Duminică ministrul israelian al Turismului, Yoel Razvozov, relatează Reuters, potrivit agerpres. El a afirmat că participanţii la concurs, care se va desfăşura în staţiunea Eilat de la Marea Roşie, vor fi scutiţi de restricţiile de călătorie, însă vor fi supuşi testării PCR la fiecare 48 de ore şi vor trebui să respecte măsurile de precauţie.

Israelul a anunţat Sîmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară pentru a proteja populaţia de contaminarea cu varianta Omicron de coronavirus.

„Acesta este un eveniment care va fi difuzat în 174 de ţări, un eveniment foarte important, un eveniment de care Eilat are foarte multă nevoie”, le-a spus Razvozov jurnaliştilor. „Vom şti cum să gestionăm acest eveniment. Deci, prin acordarea de derogări, vom avea evenimente de genul acesta, pe care ţara deja s-a angajat să le organizeze şi pe care nu le putem anula”, a mai spus ministrul israelian.

Noi competenţe judecătoreşti pentru a demasca trollii anonimi din mass-media sociale, în Australia

Australia va introduce noi competenţe judecătoreşti pentru a forţa mass-media sociale globale să demaşte trollii anonimi din mediul virtual, a anunţat premierul australian Scott Morrison, informează dpa. Reformele vor face ca mass-media sociale să fie considerate editori şi să poată fi trase la răspundere pentru conţinutul defăimător postat pe platformele lor, a precizat Morrison într-un comunicat. „Mas-media sociale pot fi de asemenea o reşedinţă al laşilor, unde anonimi pot agresa, hărţui şi ruina vieţi fără nici o consecinţă”, a spus Morrison. „Nu le putem permite platformelor sociale să nu poarte nici o răspundere pentru conţinutul de pe platformele lor. Ei nu pot să aprobe aceasta, să difuzeze aceasta şi să degreveze de orice răspundere. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat premierul australian.

Noile competenţe judecătoreşti vor fi unele dintre cele mai ferme din lume, a continuat Morrison. „Trolli anonimi sunt notificaţi: veţi fi demascaţi şi traşi la răspundere pentru ce aţi spus. Marile companii de tehnologii sunt notificate: înlăturaţi scutul anonimatului sau veţi fi traşi la răspundere pentru ceea ce publicaţi”, a atenţionat el. „Într-o societate liberă cu libertate de expresie, nu poţi să fii un laş şi să ataci oameni şi să te aştepţi să nu fii tras la răspundere pentru aceasta”, a punctat Morrison.

Noua legislaţie va introduce o procedură de reclamaţii, permiţîndu-le celor care au fost defăimaţi, hărţuiţi sau atacaţi în mass-media sociale să-i ceară platformei să înlăture conţinutul. Dacă acesta nu va fi înlăturat, un proces la Tribunal ar urma să oblige platforma să identifice persoana responsabilă. Un proiect al noii legislaţii ar urma să fie pus în dezbatere publică înainte de a intra în vigoare.