REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (28 Noiembrie 2022)

Pentru că a servit o femeie fără văl Islamic, directorul unei bănci iraniene a fost demis

Directorul unei bănci iraniene a fost demis pentru că a servit o femeie care nu purta vălul obligatoriu pe cap în această ţară, scenă a unor puternice manifestaţii de protest, informează AFP, citînd o media locală, potrivit agerpres

„Directorul unei bănci din provincia Qom, care a oferit servicii bancare unei femei neacoperite cu văl, a fost demis din ordinul guvernatorului”, potrivit adjunctului acestuia, Ahmad Hajizadeh, citat de agenţia de presă Mehr.

Destituirea directorului acestei bănci intervine în timp ce Iranul este zguduit de o mişcare de contestare după moartea, în 16 Septembrie, a unei tinere kurde iraniene, de 22 de ani, arestată cu trei zile mai devreme la Teheran de Poliţia moravurilor, care i-a reproşat că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice.

Zeci de persoane, în principal manifestanţi, dar şi membri ai forţelor de securitate şi-au pierdut viaţa în cursul mişcării de contestare care a urmat morţii tinerei kurde iraniene Mahsa Amini.

Guvernul german va amîna pînă în Decembrie introducerea taxei pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate

Guvernul german va amîna impunerea planificatei taxe pe profiturile excesive ale producătorilor de electricitate, a anunţat Ministerul Economiei, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.  

În loc să fie aplicată retroactiv din Septembrie, taxa se va aplica de la 1 Decembrie 2022 pînă pe 30 Iunie 2023, au informat autorităţile de la Berlin.

Decizia vine după ce grupurile de lobby din energie au criticat planificata taxă, care este destinată să finanţeze o parte din efortul mai amplu de plafonare a preţurilor la gaze şi electricitate pentru gospodării şi companii.

În Septembrie, statele membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Rusia va interzice străinilor să recurgă la serviciile mamelor surogat din Federaţia Rusă 

Rusia va adopta în curînd o lege care va interzice străinilor să recurgă la serviciile mamelor surogat din Federaţia Rusă, a declarat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, Duminică, cînd în Rusia se sărbătorea Ziua Mamei, relatează Reuters, potrivit agerpres

Serviciile mamelor surogat cu plată sunt legale în Rusia, dar această practică este criticată de grupurile religioase drept comercializare a naşterii copiilor.

„Trebuie făcut totul pentru a proteja copiii prin interdicţia pentru străini de a utiliza serviciile mamelor surogat din Rusia”, susţine Volodin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Vom adopta o decizie în acest sens la începutul lunii decembrie”, adaugă el.

Potrivit şefului Dumei, aproximativ 45.000 de copii născuţi de mame surogat din Rusia au fost duşi în străinătate în ultimii ani. „Traficul de copii este inacceptabil”, mai spune el.

Deputaţii ruşi au adoptat aproape în unanimitate un proiect de lege pentru interzicerea accesului la mamele surogat din Rusia într-o primă lectură în luna Mai.

China înregistrează un nou record în ceea ce privește numărul cazurilor COVID

Autoritățile din China au raportat un nou record în ceea ce privește numărul cazurilor COVID. Duminică era a patra zi consecutivă cînd numărul persoanelor infectate creșteau, informează mediafax.

Duminică, au fost înregistrate 39.791 de noi infecții cu COVID-19, dintre care 3.709 au fost simptomatice și 36.082 asimptomatice, a anunțat Comisia Națională de Sănătate. Sîmbătă au fost 35.183 de cazuri noi.

S-a înregistrat și un deces, ridicînd numărul total la 5.233. Pînă Sîmbătă, China continentală a confirmat 307.802 cazuri cu simptome.

China a donat Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari

China a donat Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari, în timpul unei vizite oficiale a Preşedintelui Miguel Diaz-Canel la Beijing, a anunţat vicepremierul cubanez Alejandro Gil, informează AFP, potrivit agerpres

În timpul discuţiilor oficiale pe care Diaz-Canel le-a purtat cu omologul Xi Jinping, partea chineză a anunţat că donează Cubei aproximativ 100 de milioane de dolari, a declarat Gil la televiziunea publică cubaneză.

Alejandro Gil, care deţine şi portofoliul Economiei, a subliniat că aceşti bani sunt destinaţi cu prioritate economiei insulei, care se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele trei decenii, cauzată de înăsprirea embargoului impus de SUA, în vigoare din 1962, şi de consecinţelor pandemiei globale de COVID-19.

Ucraina utilizează la fel de multă artilerie într-o zi ca NATO în Afganistan într-o lună

Ucraina poate trage zilnic mii de obuze de artilerie împotriva invadatorilor ruşi, în timp ce forţele NATO în Afganistan trăgeau 300 de lovituri pe zi, transmite agenţia de presă Ukrinform, citînd publicaţia americană The New York Times, potrivit agerpres. 

Potrivit unor responsabili NATO, cantitatea de artilerie utilizată este stupefiantă. În Afganistan, forţele NATO ar fi putut trage pînă la 300 de obuze de artilerie pe zi şi nu aveau probleme cu apărarea antiaeriană.

Dar Ucraina poate trage mii de obuze zilnic şi rămîne îngrijorată pentru apărarea antiaeriană împotriva rachetelor ruseşti şi a dronelor de fabricaţie iraniană.

„O zi în Ucraina echivalează cu o lună sau chiar mai mult în Afganistan”, declară Camille Grand, expert în apărare în Consiliul european pentru relaţii externe, fost pînă de curînd secretar general adjunct al NATO pentru investiţiile în apărare.

Un înalt responsabil al NATO a declarat că, Vara trecută, în regiunea Donbas, ucrainenii trăgeau între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie pe zi, în timp ce ruşii lansau între 40.000 şi 50.000 de obuze zilnic. Comparativ, SUA nu produc decît 15.000 de obuze lunar.

Vaticanul acuză China de încălcarea pactului privind numirea episcopilor

Vaticanul a acuzat autoritățile chineze că au încălcat un pact bilateral privind numirea episcopilor în China, potrivit Reuters , informează mediafax.

Într-un comunicat, Vaticanul susține că a aflat cu „surprindere și regret” că episcopul unui alt district a fost instalat ca episcop auxiliar sau asistent în Jiangxi.

Instalarea neautorizată de Vatican pare să fie una dintre cele mai grave încălcări ale unui acord din 2018 între Vatican și Beijing privind numirea episcopilor în China. Acordul, pe care unii catolici l-au denunțat ca fiind o cedare în fața autorităților comuniste chineze, a fost reînnoit în Octombrie pentru o perioadă de doi ani. Detaliile înțelegerii sunt secrete.

Jiangxi nu este recunoscută de Vatican ca dieceză, se arată în comunicat, iar instalarea nu este „conformă cu spiritul de dialog” pe care ambele părți l-au convenit în 2018. În comunicat mai scrie că instalarea episcopului Giovanni Peng Weizhao a urmat unei „presiuni puternice din partea autorităților locale”.

Morawiecki: În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor

Rusia atacă infrastructura vitală a Ucrainei în încercarea de a distruge țara, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit CNN, informează mediafax.

Morawiecki a declarat că Rusia și-a „supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe cîmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă. Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a rupe Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor”.

Premierul polonez a comparat situația actuală cu foametea provocată de dictatorul Stalin.

„Aceste metode de război total se află de mult timp în arsenalul rusesc. Rusia luptă pentru a reconstrui un imperiu și știe că un imperiu este construit pe oase și cadavre de oameni nevinovați. Exact ca acum 90 de ani, în timpul Holodomorului”, a declarat Morawiecki.

Kim Jong Un: Obiectivul final al Phenianului este să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume

Liderul Kim Jong Un a declarat că obiectivul final al ţării sale este să deţină cea mai puternică forţă nucleară din lume, în timp ce a promovat zeci de ofiţeri militari implicaţi în recenta lansare a celei mai importante rachete balistice din Coreea de Nord, a informat presa de stat Nord-coreeană, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Anunţul vine după ce liderul de la Phenian a inspectat lansarea noii rachete balistice intercontinentale Hwasong-17 (ICBM) şi s-a angajat, pe 18 Noiembrie, să contracareze ameninţările nucleare ale SUA cu ajutorul armelor nucleare.

Construirea forţei nucleare este menită să protejeze în mod eficient demnitatea şi suveranitatea statului şi poporului, iar „scopul său final este de deţinerea celei mai puternice forţe strategice la nivel mondial, forţă absolută fără precedent în acest secol”, a afirmat Kim Jong Un.

Oamenii de ştiinţă Nord-coreeni au făcut un „salt minunat înainte în dezvoltarea tehnologiei de montare a focoaselor nucleare pe rachete balistice”, a mai spus Kim Jong Un.

Rusia probabil că scoate ogive nucleare din vechile rachete de croazieră

Rusia probabil că scoate ogive nucleare din vechile rachete de croazieră şi trage muniţie nearmată către Ucraina, estimează Serviciul militar britanic de informaţii, relatează AFP, scrie news.ro.

Imagini din surse deschise surprind fragmente ale unei rachete de croazieră lansată aerian şi trasă în Ucraina care pare să fi fost concepută în anii ’80, ca sistem de livrare nuclear, iar în locul ogivelor probabil că ruşii au pus lest, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Un astfel de sistem va produce în continuare pagube, din cauza energiei cinetice a rachetei şi carburantului nefolosit.

Însă este puţin probabil ca el să producă efecte fiabile împotriva ţintelor vizate, estimează Ministerul britanic al Apărării, într-o postare pe Twitter.

”Indiferent de intenţia Rusiei, această improvizaţie scoate în evidenţă nivelul epuizării stocului rachetelor cu rază lungă de acţiune al Rusiei”, subliniază spionajul militar britanic.