Realitatea internationala pe scurt (28 Ianuarie 2018)

Super-şoc dureros, greu de înghiţit pentru nemţi!

Un reprezentant regional al partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), o formațiune cunoscută prin xenofobia și ura sa față de musulmani, a demisionat din post și s-a convertit la islam, relatează Reuters. Arthur Wagner, care a renunțat la funcția de conducere a partidului în landul Brandebourg, rămîne însă membru AfD. AfD a devenit, în Septembrie, a treia forță politică în Bundestag, în urma alegerilor legislative federale, în care a obținut 12,6% din sufragii. Purtătorul de cuvînt al AfD, Daniel Friese, a declarat pentru Berliner Zeitung că partidul respectă libertatea de cult, înscrisă în Constituția germană. În plus, a adăugat el, Arthur Wagner a demisionat din funcția pe care o deținea la nivel local pe 11 ianuarie a.c., iar după aceea s-a convertit la islam. AfD a făcut campanie împotriva „islamizării” Germaniei, prin imigrație și prin rată crescută a natalității în rîndul celor ce provin din țările musulmane.

Iaşiul în alertă: Poliţist, fost agent în trupele speciale, înjunghiat în faţa spitalului după o altercaţie în club

Un poliţist din Iaşi a fost înjunghiat, Duminică dimineaţa, de către un individ, în urma unui conflict spontan izbucnit între cei doi, într-un club din oraş. Acesta a fost urmărit şi înjunghiat în faţa spitalului, potrivit MEDIAFAX. Poliţistul ieşean a ajuns la spital, Duminică, după ce a fost înjunghiat într-un club. Bărbatul în vîrstă de 33 de ani, angajat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, se afla in timpul liber, iar în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, a mers într-un club alături de prietena lui. „Din informaţiile deţinute pînă în prezent reiese că este vorba despre un coleg care se afla în timpul liber şi care a fost înjunghiat de către o persoană, în urma unei altercaţii. Colegul nostru a fost internat la Spitalul Sfîntul Spiridon, din Iaşi. Se fac cercetări de către Parchetul de pe lîngă Tribunalul Iaşi pentru tentativă la omor”, a declarant, Duminică, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvînt al IPJ Iaşi.

Medicul Diana Cimpoeşu, şef UPU-SMURD Iaşi spune că bărbatul este internat în stare stabilă. Potrivit unor surse, angajatul Poliţiei ieşene a fost lovit peste faţă, în club. Ulterior, agentul a luat un taxi şi a mers la spital, iar în faţa instituţiei medicale a fost înjunghiat de către o persoană din grupul cu care avusese conflictul. Incidentul a avut loc Duminică, în jurul orei 05.00. Poliţistul este fost angajat al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS).

După ce a anunțat că legalizarea căsătoriei gay este „doar o chestiune de timp”, prim-ministrul irlandez, homosexual, va face campanie pentru liberalizarea legilor privind avortul

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar a declarat că va face campanie pentru liberalizarea legilor privind avortul, înaintea referendumului care va avea loc în republică în lunile următoare, și a adăugat că viziunea lui asupra problemei a evoluat. Guvernul irlandez plănuiește să organizeze un referendum pînă în luna Mai, pentru a relaxa unele dintre cele mai restrictive legi din lume privind avortul. Partidul lui, Fine Gael, a fost de acord să permită membrilor să se poziționeze și să facă lobby de oricare dintre părțile dezbaterii. În Republica Irlanda, predominant catolică, avortul a fost complet interzis pînă în anul 2013. Varadkar, cu studii medicale, a declarat în 2014 că este pro-viață. În luna August, Leo Varadkar spunea că este „doar o chestiune de timp” pînă la legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în Irlanda de Nord, singura regiune de pe insulele britanice în care nu sunt permise căsătorii gay.

Afganistan: Zi de doliu naţional după atentatul cu ambulanţă-capcană din Kabul

Guvernul de la Kabul a decretat Duminică o zi de doliu naţional în Afganistan, la o zi după atentatul cu ambulanţă-capcană din Capitala afgană soldat cu 95 de morţi şi 191 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ, relatează dpa. Nivelul de alertă rămîne la cel mai înalt nivel la Kabul după atentatul comis Sîmbătă în apropierea pieţei Sidarat şi în faţa spitalului Jamhuriat, într-o zonă cu mai multe clădiri guvernamentale. Potrivit ultimului bilanţ publicat de Ministerul Sănătăţii, 95 de persoane au fost ucise şi 191 au fost rănite, a declarat pentru presă Waheed Majrooh, purtătorul de cuvînt al Ministerului. „Printre răniţi se numără 182 de bărbaţi şi nouă femei”, a spus el, adăugînd că spitalul Jamhuriat, care se află în apropierea locului atentatului, „a suferit pagube importante, însă continuă să trateze pacienţi”.

Operațiune de salvare în Marea Mediterană: două femei şi-au pierdut viaţa, 83 de persoane salvate și numeroși dispăruți

Două femei şi-au pierdut viaţa şi numeroase persoane sunt date dispărute şi „presupus înecate”, au anunţat, Sîmbătă, organizaţiile SOS Méditerranée şi Medici fără Frontiere (MSF), care au reuşit să salveze 83 de migranţi în cursul unei operaţiuni în Marea Mediterană, relatează AFP. „Zi tragică în Mediterana. Aquarius (vasul închiriat de SOS Méditerranée) a fost mobilizat pentru salvarea unei bărci pneumatice dezumflate”, a anunţat asociaţia de salvare într-un mesaj pe Twitter, conform agerpres. „Multe persoane erau deja în apă. 83 de persoane salvate şi în siguranţă la bord. Două femei nu au mai putut fi reanimate şi lasă în urmă doi orfani”, a adăugat sursa. MSF, partener de operaţiuni la bordul lui Aquarius, a precizat că „numeroase persoane sunt date dispărute şi presupus înecate, printre care copii”. Echipa medicală a MSF a reanimat şase copii – trei bebeluşi, un copil de patru ani şi alţi doi de şapte ani. „În schimb, eforturile au fost zadarnice pentru două femei care nu au supravieţuit”, a informat SOS Méditerranée. Potrivit Ministerului italian de Interne, de la 1 Ianuarie, pe coastele italiene au debarcat 2.730 de migranţi provenind din Libia.

Donald Trump ar fi dispus să semneze Acordul de la Paris revizuit

Preşedintele american, Donald Trump, ar fi dispus să semneze Acordul de la Paris privind schimbările climatice, numai dacă include modificări importante, potrivit extraselor dintr-un interviu care urmează să fie difuzat Duminică de postul britanic de televiziune ITV, relatează AFP. În Iunie 2017, Donald Trump a anunţat că Statele Unite se retrag din Acordul de la Paris, considerîndu-l un „acord prost” pentru economia americană, decizie dezaprobată la nivel global, conform agerpres. Deşi rămîne ferm în criticile sale la adresa cordului semnat de predecesorul său Barack Obama, Donald Trump s-a arătat dispus să semneze un acord revizuit.

„Acordul de la Paris ar fi pentru noi un dezastru”, a afirmat liderul de la Casa Albă. „Dacă fac un acord bun, există întotdeauna o şansă ca să ne întoarcem”, a adăugat el, descriind acordul ca „îngrozitor” şi „inechitabil” pentru Statele Unite. Acest tratat istoric a fost semnat de 197 de naţiuni în 2015 după intense negocieri la Paris unde toate ţările şi-au luat angajamente voluntare de a-şi reduce emisiile de carbon.

„Dacă cineva spune ‘reveniţi în Acordul de la Paris’, va trebui să fie complet diferit, pentru că avem un acord îngrozitor”, a declarat Donald Trump în cursul interviului. „Aş putea să mă întorc? Da, m-aş întoarce. Aş vrea asta”, a mai spus preşedintele american.

16 membri SI au fost arestați, trei militari au fost uciși în Sudul Iranului

Gardienii Revoluţiei, armata iraniană de elită, au anunţat, Sîmbătă, arestarea a 16 presupuşi membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI) şi moartea a trei militari în ciocniri care au avut loc în Sudul ţării, potrivit site-ului lor, Sepah News, citat de AFP. Sîmbătă, în cursul luptelor care s-au purtat „în regiunea Bamou”, în provincia Fars (Sud), „16 membri ai grupării teroriste SI au fost arestaţi şi mai mulţi au fost ucişi”, a declarat generalul Pasdar Mohammad Pakpour, comandantul armatei terestre a Gardienilor Revoluţiei, care a adăugat că „trei membri ai Gardienilor” şi-au pierdut viaţa, conform agerpres. „Aceşti terorişti intenţionau să comită atentate în oraşe de la frontieră şi în centrul ţării”, a adăugat generalul Pakpour. Gardienii au afirmat că membrii SI au pătruns în Iran peste graniţa de vest, cu Irakul.

Donald Trump îndeamnă la o „acţiune decisivă” împotriva talibanilor în urma atentatului de la Kabul

Preşedintele american Donald Trump a cerut, Sîmbătă, o „acţiune decisivă” împotriva talibanilor, care au revendicat atacul cu ambulanţă-capcană de la Kabul, soldat cu 95 de morţi şi 158 de răniţi.

„Condamn atacul vrednic de dispreţ comis la Kabul, care a ucis zeci de civili nevinovaţi şi a rănit alte sute. Acum, toate ‘ţările trebuie să ducă o acţiune decisivă contra talibanilor şi a infrastructurilor care îi susţin”, a declarat Trump, conform news.ro. Un atac sinucigaş cu bombă a avut loc sîmbătă, la ora locală 12.15, în centrul oraşului Kabul. Atacatorii au condus o ambulanţă-capcană, plină cu explozibil, dincolo de un punct de verificare al poliţiei, pe o stradă care era deschisă doar celor care lucrează pentru instituţii guvernamentale.

Turcia: O bombă artizanală a explodat în Diyarbakir fără a provoca victime sau pagube materiale

O bombă artizanală ascunsă într-un coş de gunoi a explodat, Sîmbătă seară, în vecinătatea prefecturii din Diyarbakir, principalul oraş din Sud-Estul Turciei locuit în majoritate de kurzi, au făcut cunoscut autorităţile locale, transmite AFP. Detonaţia, auzită de un corespondent al agenţiei France Presse, a fost provocată de un „dispozitiv artizanal avînd în compunere o butelie cu gaz”, a declarat Prefectura din Diyarbakir într-un comunicat, conform agerpres. Explozia, care nu a fost revendicată imediat, „nu a provocat pierderi de vieţi omeneşti sau pagube materiale”, au dat asigurări responsabilii locali, adăugînd că a fost demarată o anchetă. Această explozie s-a produs în contextul declanşării în urmă cu o săptămînă de către Turcia a unei ofensive în Nord-Vestul Siriei împotriva miliţiilor kurde din Unităţile de Apărare a Poporului (YPG).

Protestul kurzilor din Koln împotriva ofensivei turce în Siria a fost oprit şi dispersat

Poliţia germană a ordonat, Sîmbătă, dispersarea manifestaţiei kurzilor organizate la Koln împotriva ofensivei turce în Siria, din cauza prezenţei în cortegiu a unor simboluri ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii de Turcia şi aliaţii săi occidentali, transmite AFP. Manifestaţia, la care participau peste 14.000 de persoane, a fost oprită şi dispersată după ce ‘mai mulţi participanţi au arătat drapele cu efigia’ liderului istoric al PKK, Abdullah Ocalan, drapele şi alte simboluri ale organizaţiei, a declarat un purtător de cuvînt al Poliţiei pentru AFP, conform agerpres. Două persoane au fost arestate, a mai precizat acesta. Protestul a fost organizat la apelul unei organizaţii kurde considerate de Serviciul de Informaţii Interne al Germaniei ca apropiată de PKK, Nav-Dem.

Pentru prima dată în istoria universității Oxford din Marea Britanie numărul studentelor este mai mare decît al studenților

Universitatea Oxford din Marea Britanie a oferit mai multe locuri femeilor decît bărbaţilor pentru studii de licenţă pentru prima dată în istoria sa aproape milenară, informează The Guardian şi The Independent. Potrivit serviciului de admitere Ucas (Universities and Colleges Admissions Service), portalul prin intermediul căruia se aplică la universităţi din Regatul Unit, Universitatea Oxford, aflată în fruntea topului mondial al universităţilor, a făcut mai multe oferte femeilor şi a acceptat mai multe femei la cursurile sale decît bărbaţi, conform agerpres. Datele publicate de Ucas arată că 1.275 de fete de 18 ani care au aplicat au primit oferte de studiu la Oxford anul trecut şi 1.070 au primit notele necesare pentru a ocupa locul, în timp ce 1.165 de băieţi de aceeaşi vîrstă care au aplicat au primit oferte şi 1.025 au îndeplinit standardele cerute, asigurîndu-şi locul la prestigioasa universitate. De asemenea, dintre solicitanţii de toate vîrstele din Marea Britanie, femeile au primit mai multe oferte de a studia decît bărbaţii, în ciuda numărului mai mic de aplicaţii.

Cu toate că şi Cambridge a făcut mai multe oferte femeilor, mai mulţi bărbaţi au ocupat locuri la rivala tradiţională a Universităţii Oxford, potrivit datelor publicate de Ucas. Aceasta reprezintă probabil cea mai importantă piatră de hotar în efortul de egalitate de gen la această universitate, de cînd facultăţile acesteia, la care anterior puteau studia doar bărbaţi, au început să accepte şi studente cu peste 40 de ani în urmă, comentează Forbes.

Universitatea Oxford, care a fost creată în anul 1249, a admis în premieră studente în 1878, odată cu înfiinţarea primului colegiu doar pentru femei. Acesta a fost urmat de alte patru, dar abia în 1974, colegiile care anterior era destinate doar bărbaţilor şi-au deschis porţile şi pentru femei. Toate colegiile sale au început să primească atît băieţi, cît şi fete din 2008. Cifrele Ucas au inclus numai solicitanţii din Marea Britanie, nu şi din afara ţării.