Realitatea internationala pe scurt (24 Septembrie 2019)

După ce au fost evacuați din cea mai luxoasă zonă a Londrei, românii și-au mutat corturile la cîteva străzi distanță
Mayfair este cea mai scumpă zonă a Londrei, acolo unde se află mai toate ambasadele, reședințele ambasadorilor, dar și cele mai luxoase hoteluri și restaurante din Marea Britanie. Dar sub această fațadă plină de splendoare se ascunde pericolul, iar rezidenții - oameni foarte bogați - au început să se plîngă de actele de violență și comportament antisocial la care asistă din ce în ce mai des. Aproape zilnic sunt înregistrate plîngeri despre atacuri și jafuri și de cîteva ori au fost anunțate și crime, însă aceste sesizări s-au dovedit a fi false.Toate au apărut după ce în zonă și-au instalat tabăra români și bulgari de etnie romă, relatează The Telegraph.
Rezidenții au fost șocați să vadă femei, bărbați și copii dormind în corturi improvizate sau direct pe jos, pe saltele făcute din cartoane. Exasperarea a apărut atunci cînd aceștia au început să fure din buzunare și să cerșească. Rata infracționalității în zonă a crescut considerabil de cînd a apărut tabăra imigranților români și bulgari, spun polițiștii. Astfel, în ultimul an, în zonă au avut loc 872 de infracțiuni violente sau de natură sexuală și cîte un jaf zilnic, au anunțat autoritățile britanice. Proprietarul unui magazin din zonă acuză că unui client i s-a furat un ceas în valoare de 250.000 de lire de la mînă.
După nenumărate plîngeri, săptămîna trecută, tabără ilegală de imigranți români și bulgari din centrul Londrei a fost evacuată de polițiști. După ce polițiștii sosiți la fața locului i-au informat că trebuie să părăsească zona, oaspeții nepoftiți nu au comentat și și-au adunat lucrurile. S-au mutat, însă, în Park Lane, nu departe de locul în care se aflau inițial. Au părăsit tabăra împingînd coșuri de cumpărături pline cu oale, tigăi, un acordeon, dar și un televizor cu plasmă. Dan, unul dintre evacuați, și-a cărat în brațe la noul „domiciliu” o plasmă uriașă, pe care speră să o vîndă pe „cîteva sute de lire”. El le-a spus polițiștilor că nu are bani, nu are job, nu are nici mîncare, dar nu vrea să se întoarcă în România.
Din anul 2017, Guvernul britanic nu mai poate să trimită persoanele fără adăpost înapoi în țările de origine, din cauza unei decizii a Înaltei Curți de Justiție de la Londra care prevede că o astfel de măsură este ilegală, deoarece contravine libertății de mișcare din UE.
Trump este de părere că i s-ar cuveni premiul Nobel pentru multe lucruri, ”dacă s-ar da corect”
Preşedintele american Donald Trump consideră că merită premiul Nobel pentru „multe lucruri”, insistînd în context că vrea să medieze între India şi Pakistan, relatează dpa şi AFP, potrivit agerpres. „Cred că aş primi premiul Nobel pentru multe lucruri, dacă s-ar da corect, ceea ce nu se întîmplă”, a declarat Trump cu prilejul prezenţei sale inopinate la sediul ONU de la New York. „I-au dat unul (un premiu Nobel) lui Obama (predecesorul său Barack Obama) imediat după ce a ajuns Preşedinte şi nici nu ştia de ce l-a primit. Şi ştiţi ce? E singurul lucru în legătură cu care am fost de acord cu el”, a adăugat Trump, care a fost Luni o apariţie surpriză la summitul ONU privind climatul, în ajunul începerii dezbaterilor Adunării generale a Naţiunilor Unite.
Pe de altă parte, un clip în care Trump trece pe lîngă adolescenta militantă pentru mediu Greta Thunberg, pe coridoarele clădirii ONU din New York, a devenit în scurt timp viral. În scurta înregistrare video, liderul de la Casa Albă pare să o ignore pe tînăra suedeză de 16 ani, care se află în spatele său. Clipul, filmat aparent de Reuters, a fost distribuit de mai multe posturi ca Sky News, Euronews şi video-magazinul Now This, dar şi pe reţeaua Twitter de analistul politic Ian Bremmer, notează dpa.
Business Club: Germania strănută, România răceşte!
Industria manufacturieră din Germania are cea mai slabă evoluţie din ultimul deceniu. Doar această comparaţie cu 2009, primul an după criză, cînd recesiunea făcea ravagii, e suficient pentru a pune cel puţin pe gînduri. E un semn grav şi pentru România, în condiţiile în care peste un sfert din exporturi au destinaţia Germania şi orice evoluţie slabă acolo înseamnă probleme pentru industria românească, cea care oricum resimte din plin efectul şi, după date recente, ar urma să se ducă şi mai jos.
Indicele Markit privind intențiile de achiziții ale managerilor a ajuns la una dintre cele mai slabe valori. În Septembrie, a ajuns la 41,4 puncte - orice valoare sub 50 de puncte înseamnă contracţie. Potrivit Markit, economia germană riscă să nu înregistreze creșteri trimestriale pînă la finele anului. Activitatea din fabricile germane s-a redus în Septembrie cu cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, iar creșterea din sectorul serviciilor s-a temperat. Consumul, cererea internă au ţinut cît de cît economia în ansamblu pe linia de plutire, însă deja se pierde viteză pe servicii. Era, totuşi, de aşteptat. O activitate industrială în restrîngere are ca efect o mai slabă cerere pentru servicii din partea companiilor din domeniu. Apoi, o încetinire sau o scădere în servicii duce la o încetinire a angajărilor, care mai apoi afectează serviciile, pentru că slăbeşte cererea. Sunt legate şi ţin, de fapt, de mecanismele valabile în toate economiile, nu doar în cea germană.
În România, industria manufacturieră are deja un an de suferinţă. Este un sector în care au avut loc concedieri şi este cel mai afectat de schimbarea climatului. Situația din Germania, cea mai mare economie a continentului, necesită atenţie. Berlinului i se cere intervenţia. Guvernul a anunţat la un moment dat că, în caz că situaţia o va impune, atunci va veni cu un pachet de stimulare a economiei în valoare de 50 de miliarde de euro. Cei mai mulţi analişti ar spune că acum este momentul, însă nu există răspuns de la oficiali. Guvernul german a lansat însă un plan economic ţintit pentru protejarea climei, un plan de 100 de miliarde de euro pînă în 2030. Unul care este considerat insuficient şi de ecologişti, şi de economişti.
După ce un musulman a tras apa de două ori la toaletă, un zbor American Airlines a fost anulat
Un zbor al companiei American Airlines a fost anulat, săptămîna trecută, după ce membrii echipajului nu s-au simțit „în siguranță” să călătorească cu doi pasageri musulmani, după ce unul dintre aceștia a folosit toaleta avionului și a tras apa de două ori. Cei doi pasageri musulmani de la bordul avionului American Airlines, Abderraoof Alkhawaldeh și Issam Abdallah, spun că nu au mai fost niciodată atît de discriminați, potrivit The Independent. „A fost oribil, cea mai umilitoare zi din viața mea”, a spus Abderraoof Alkhawaldeh, într-un interviu după incident. Cei doi bărbați călătoreau separat, însă s-au recunoscut la bordul avionului care pleca din Birmingham, Alabama, către Dallas, Texas și și-au făcut cu mîna în aeronavă.
După cîteva anunțuri că avionul va decola cu întîrziere, din cauza unor probleme de „întreținere”, Abdallah a mers la toaletă. Bărbatul a povestit că după ce a ieșit din toaletă, o stewardesă îl privea insistent. „Cînd am deschis ușa, am fost foarte surprins să o găsesc pe o stewardesă lîngă ușă, ascultînd. A fost un șoc mare, dar m-am dus înapoi la locul meu”, a povestit bărbatul. La 10 minute, a fost dat anunțul că zborul a fost anulat și toți pasagerii au fost rugați să părăsească avionul. Aceștia au fost anunțați că vor zbura la destinația dorită peste trei ore.
Alkhawaldeh și Abdallah au mers apoi împreună la o cafenea în aeroport pentru a aștepta să se îmbarce din nou, însă un angajat FBI i-a abordat pe cei doi și bagajele lor au fost verificate. Potrivit lui Abdallah, polițistul i-a spus că o stewardesă a anunțat Poliția că „nu se simte confortabil” să zboare cu el în avion. Abdallah a spus că s-a simțit foarte discriminat din cauza etniei lui și a religiei. „Nu doresc nimănui să treacă printr-o astfel de experiență neplăcută. Sunt un client fidel al companiei din 1989. Am zburat mai mult de un milion de mile cu American Airlines”.
Reprezentații American Airlines au transmis ulterior un comunicat în care spun că verifică incidentul: „Suntem angajați în a oferi o experiență pozitivă tuturor celor care călătoresc cu noi. Echipa noastră lucrează pentru a analiza incidentul și am luat legătura cu domnii Alkhawaldeh și Abdallah pentru a înțelege mai bine experiența lor”.
Deși Rusia recunoaște că există încălzire globală, Donald Trump încă se mai gîndește
Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret privind adoptarea de către Rusia a Acordului de la Paris, din 2015, privind schimbările climatice, informează Agerpres.
Acordul, menit să reducă ritmul încălzirii globale, a intrat în vigoare în 2016. Pînă la sfîrşitul secolului, încălzirea ar trebui să fie sub două grade Celsius faţă de nivelurile din era pre-industrială. Rusia se numără printre semnatarele Acordului, însă nu l-a ratificat. Ca parte a acordului, Moscova acceptă că trebuie să conserve pădurile, precizează decretul semnat de Medvedev.
Autoritatea de mediu a Federaţiei Ruse a declarat luna aceasta că ritmul de creştere a temperaturii la nivelul ţării este de 2,5 ori mai rapid decît media mondială. În ultimii patru ani, s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de cînd există date meteorologice, a arătat Ministerul Mediului de la Moscova pe site-ul său de internet. Din 1976, creşterea medie a temperaturii în Rusia a fost de 0,47 grade pe deceniu, faţă de 0,17-0,18 grade la fiecare zece ani, la nivel global.
Un studiu recent, publicat de Organizația Meteorologică Mondială arată că fenomenul încălzirii globale nu mai poate fi ignorat, iar clima se schimbă în mod accelerat și periculos. Studiul a fost prezentat la summitul ONU dedicat schimbărilor climatice, la care Președintele american, Donald Trump, anunțase, inițial, că nu va participa.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a efectuat o vizită surpriză scurtă la summitul Naţiunilor Unite pe tema climei. Donald Trump nu a făcut nici o declaraţie, aşezîndu-se cîteva minute în sală pentru a asculta discursul premierului Indiei, Narendra Modi.
Adoptarea, de către Rusia, a Acordului de la Paris, vine în contextul în care Donald Trump a retras SUA din acest Acord. Mai mult, șeful de la Casa Albă a retras inclusiv încălzirea globală de pe lista „amenințărilor” la adresa Statelor Unite.
Au comandat două rochii și au primit droguri în valoare de jumătate de milion de euro
Un cuplu din Austria care a comandat două rochii online a primit în schimb 24.800 de pastile de ecstasy, a anunţat, Luni, Poliţia din oraşul Linz, relatează dpa, citat de Agerpres. Poliţia a estimat că valoarea drogurilor se ridică la 500.000 de euro. Cuplul din oraşul Linz a primit două pachete. În timp ce într-o cutie se aflau articolele de îmbrăcăminte pe care le comandaseră din Olanda, cealaltă era neobişnuit de grea. Cînd au deschis cutia, ei au găsit mai multe pungi transparente pline cu pastile colorate despre care soţia a crezut că ar putea fi pietre decorative. Soţul a devenit însă suspicios şi a dus imediat cutia la oficiul poştal, care a alertat Poliţia.
Anchetatorii au aflat că drogurile au fost trimise din greşeală în Austria în loc de Scoţia unde ar fi trebuit să ajungă. Poliţia britanică a identificat şi a reţinut persoana căreia îi era destinat pachetul, în timp ce anchetatorii olandezi încearcă să-l găsească pe expeditor, potrivit Poliţiei din Linz.
Autoritățile italiene au arestat un bărbat care şi-a vîndut fiicele pentru căsătorie
Un membru al minorităţii rome a fost arestat în Italia pentru că şi-a vîndut fiicele pentru căsătorie, a anunţat Poliţia italiană, relatează dpa. Cele două surori, care trăiau într-un parc de rulote din Pisa, au fost promise unor verişori în schimbul unor sume de bani care încă nu au fost stabilite. Tatăl lor obişnuia să le bată şi le ţinea închise în rulota familiei, hrănindu-le numai cu pîine şi apă, pentru că refuzau căsătoriile aranjate, potrivit unui comunicat al Poliţiei.
Fetele, în vîrstă de 19 şi 21 de ani, au reuşit în cele din urmă să fugă din parcul de rulote cu prietenii lor, iar tatăl a mers la Poliţie şi a depus plîngere pentru răpirea tinerelor. Ancheta a dus însă la descoperirea abuzurilor comise de tatăl fetelor. Poliţia a precizat că bărbatul a fost primul arestat în baza unei noi legi adoptate în luna Iulie privind violenţa împotriva femeilor, care conţine o prevedere specială privind căsătoriile forţate.
Un indian a fost linșat pentru că a vîndut carne de vacă
Un bărbat suspectat că ar fi vîndut carne de vită a fost bătut pînă la moarte de un grup de 15 oameni în statul Jharkhand, din Estul Indiei, unde comercializarea acestui tip de carne este interzisă. Vaca este un animal sacru pentru comunitatea hindusă.
În incident, care a avut loc Duminică în districtul Khunti din statul Jharkhand, au fost răniţi grav alţi doi bărbaţi, care au fost spitalizaţi, notează DPA, citată de Agerpres. Potrivit Poliţiei, un grup de 15 săteni i-a prins pe cei trei bărbaţi în timp ce vindeau carne de vită într-o piaţă de pe malul unui rîu, potrivit postului de radio Times Now. Poliţia a arestat cinci suspecţi şi a lansat o anchetă asupra acestui incident. Este cel de-al doilea caz de linşaj din statul Jharkhand înregistrat în ultimele trei luni. În luna Iunie, un tînăr musulman a fost ucis în bătaie sub bănuiala de furt. În ultimii ani, în India s-au înmulţit incidentele în care membri radicali ai comunităţii hinduse recurg la execuţii arbitrare.
După 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Est-germanii se întorc din Vest
După căderea Zidului Berlinului, milioane de germani au plecat din fosta Republică Democrată Germană (RDG) în fosta Republică Federală a Germaniei (RFG) pentru a începe o nouă viaţă. În prezent, mulţi dintre ei se întorc acasă. AFP prezintă fenomenul pornind de la povestea unei familii care a făcut drumul dus-întors, potrivit agerpres.
Peggy Hoffmann, în vîrstă de 29 de ani, explică decizia de a se întoarce în Est prin dorinţa de a lucra cu normă întreagă. Momentan, în landul ei natal, Saxonia-Anhalt, locuieşte într-un apartament în Glindenberg, o suburbie a oraşului Magdeburg. Anul trecut, şi-a găsit un loc de muncă în asigurări şi o creşă cu program prelungit pentru cei doi fii ai săi. În Estul Germaniei, persistă modelul RDG – mamele trebuie să aibă şi serviciu, şi să îngrijească copiii, în Vest, se aşteaptă din partea lor să stea acasă cîtă vreme au copii mici, iar posibilităţile de a lăsa copiii în grija altcuiva sunt reduse. Aşa că în Est, „pentru o femeie activă, e un vis!”, spune Peggy, pe care a trebuit să o urmeze – nu fără temeri – şi soţul ei, Carsten.
În urmă cu zece ani, cînd el studia la Stuttgart, ea a fost cea care s-a dus după el, din dorinţa „de a descoperi ceva nou”. Acum, la 33 de ani, Carsten recunoaşte că „la început, întoarcerea a fost foarte grea pentru mine”. El a renunţat la un loc de muncă stabil şi era îngrijorat că va cîştiga mai puţin, însă pînă la urmă şi-a găsit un post pe acelaşi salariu. O familie ca Hoffmann este ideală pentru landul Saxonia-Anhalt, care – la fel ca alte landuri din fosta RDG – se confruntă cu o criză de forţă de muncă, din cauza îmbătrînirii populaţiei şi a exodului către Vest din ultimele trei decenii.
Potrivit lui Nico Stawarz, cercetător la Institutul Federal pentru Demografie din Wiesbaden, din 1991 și pînă în 1997 populaţia din Estul Germaniei a scăzut cu 1,2 milioane, diferenţa dintre cele 3,7 milioane de oameni care au plecat şi cele numai 2,5 milioane care au venit. Primul val s-a produs imediat după reunificarea ţării, cînd industria Est-germană s-a prăbuşit, iar şomajul în fosta RDG era aproape de 20%. Au plecat mai ales tinerii cu nivel de educaţie ridicat, inclusiv femeile. Stawarz apreciază că pierderea „nu va fi uşor de compensat”.
Însă măcar exodul s-a oprit. Un studiul recent al institutului subliniază că în 2017, pentru prima dată, numărul de sosiri din Vest în Est a fost mai mare decît cel de plecări în sens invers. „Observăm evoluţii pozitive în Est”, spune cercetătorul: o economie mai dinamică, şomajul în scădere, apariţia unor concentrări urbane atractive, cu universităţi, cum ar fi chiar Magdeburg.
Aşa că, deşi salariile, pensiile şi productivitatea din fosta RDG rămîn în medie mai scăzute, tot mai puţini Est-germani pleacă din regiunile natale şi tot mai mulţi foşti migranţi se întorc. Chiar dacă nu există statistici globale, mai multe rapoarte arată că numărul revenirilor a crescut. Majoritatea au între 29 şi 45 de ani, au trăit în medie un deceniu în Vest, şi-au întemeiat o familie acolo, iar acum revin în căutarea „unei calităţi mai bune a vieţii”, rezumă Stawarz profilul demografic, menţionînd totodată că în Est sunt posibilităţi mai mari de a lăsa copiii în îngrijire, preţurile pe piaţa imobiliară sunt rezonabile şi uneori părinţii sunt mai aproape.
Au apărut iniţiative pentru atragerea înapoi a celor plecaţi din landurile Saxonia, Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Saxonia-Anhalt. În Thuringia, unde vor avea loc alegeri la sfîrşitul lui Octombrie, conservatorii au propus chiar acordarea unei prime de reinstalare de 5.000 de euro. Anual, se organizează burse de locuri de muncă. Kerstin Mogdans, coordonatoarea centrului de asistenţă pentru cei care revin la Magdeburg, care s-a ocupat de familia Hoffmann, apreciază că landurile nu au de ales.
Discuțiile privind procedura de suspendare a Președintelui Trump se intensifică la Washington
Discuțiile în sensul lansării procedurii de suspendare a Președintelui Donald Trump s-au intensificat la Washington, în urma presupusei convorbiri pe care liderul de la Casa Albă le-ar fi avut cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax. Discuția telefonică dintre cei doi șefi de stat, din 25 Iulie, a avut ca scop felicitarea noului Președinte ucrainean și abordarea subiectului corupție, implicîndu-l, în acest sens, și pe fostul vicepreședinte Joe Biden.
Conform declarației unui membru al Comisiei de Informații a Camerei Reprezentanţilor, remarcile făcute de Președintele american au reușit să „intensifice această controversă” și au determinat membrii Partidului Democrat să ia în considerare începerea procedurilor de suspendare a șefului de stat.
Detaliile discuției telefonice fac obiectul criticii, declarată de comunitatea ofițerilor de informații americani, privind comportamentul Președintelui Trump. Împotriva precedentului judiciar, directorul Serviciului american de Informații, Joseph Maguire, a refuzat să ofere detalii suplimentare membrilor Congresului, invocînd clauza privilegiului prezidențial.
Duminică, purtătorul de cuvînt al Partidului Democrat, Nancy Pelosi, care a rezistat apelurilor privind suspendarea Președintelui pe fondul legăturilor acestuia cu Federația Rusă, comunică faptul că oficialii administrației publice „vor începe un nou capitol privind lipsa de legalitate a Președintelui care îi va conduce către un nou stadiu al investigațiilor”, în cazul în care Joseph Maguire refuză să ofere informații Congresului.












