Realitatea internationala pe scurt – 2 (29 Decembrie 2017)
Celebrul mafiot care l-a inspirat pe regizorul Scorsese, condamnat la închisoare, la 82 de ani
Un celebru mafiot din New York, Vincent Asaro, acuzat în ultimii 40 de ani de jafuri şi asasinate, a fost în sfîrşit condamnat. Bărbatul de 82 de ani a primit o pedeapsă cu 8 ani de închisoare pentru că, în 2012, a ordonat aruncarea în aer a maşinii unui bărbat care i-a tăiat calea în trafic. Este poate cea mai „neînsemnată” dintre acuzațiile care i se aduc, pentru care, de altfel, Vincent Asaro a și pledat vinovat. Timp de aproape jumătate de secol, reputatul mafiot a scăpat de condamnări pentru o serie de acuzații grave, între care strangularea unui bărbat cu un lanț de cîine și participarea la un celebru jaf. În urmă cu doi ani, Vinny Asaro, capul familiei Bonanno, fusese achitat pentru un jaf de 5 milioane de dolari plus un milion în bijuterii, jaf care a avut loc în 1978 pe aeroportul internaţional JFK. Procurorii nu au avut atunci suficiente probe pentru a obţine condamnarea. Lovitura l-a inspirat pe Martin Scorsese pentru filmul „Băieţi buni”.
Începînd din anii 60, spun procurorii, Asaro a deținut diferite poziții în clanul mafiot Bonanno, dar deși este suspectat că ar fi amestecat nu numai în crime, ci și în pariuri, cămătărie, extorcare și jafuri asupra mașinilor cu valori, el a reușit să evite o condamnare, subliniază The New York Times.
Dezvăluirea uluitoare făcută de fostul director de la Facebook. Ce se întîmplă cu copiii care stau pe această reţea
Sean Parker este unul dintre foştii directori de la Facebook şi unul dintre fondatorii companiei. Acesta a dezvăluit un lucru îngrijorător într-un interviu acordat recent. Parker a vorbit cu jurnaliştii de la The Guardian şi a rostit o frază interesantă. Acesta a spus că "doar Dumnezeu ştie ce le facem acestor copii". Acesta a explicat apoi că Facebook-ul şi reţelele de socializare, în general, afectează creierul celor care le folosesc şi în special pe al copiilor. "Facebook îţi schimbă comportamentul social, felul în care te integrezi în societate. Le afectează creierul copiilor în diferite feluri", a spus acesta. Parker îi sfătuieşte pe părinţi să le limiteze copiilor timpul petrecut pe reţelele de socializare şi să îi facă să interacţioneze cît mai mult cu lumea "reală". (ProTv.ro)
Patru morţi, în urma unui atac asupra unei biserici copte din Cairo
Doi bărbaţi înarmaţi au atacat Vineri o biserică coptă în Sudul capitalei egiptene Cairo, omorînd patru persoane. Unul dintre agresori a fost împuşcat mortal de forţele de securitate, transmit dpa şi AFP, citînd surse de securitate. Atacatorii au deschis focul în exteriorul bisericii Mar Mina, omorînd trei poliţişti şi încă o persoană, după care au încercat să ia cu asalt incinta. Unul dintre agresori a fost neutralizat de poliţie, dar celălalt a reuşit să scape, a indicat o sursă pentru dpa.
O fotografie cu trupul presupusului atacator ucis, publicată pe site-ul cotidianului guvernamental Al-Ahram, arată un bărbat cu barbă, purtînd o vestă cu muniţii şi întins pe jos. Comunitatea creştină coptă din Egipt a fost ţinta mai multor atentate sîngeroase în acest an, cele mai multe revendicate de Statul Islamic. Minoritatea creştină formează 10% din populaţia de 100 milioane de locuitori a Egiptului, majoritar musulman.
Chemare la rugăciune pentru ploaie, în Israel
După ani în șir de secetă, israelienii au participat la o rugăciune națională pentru ploaie. Autoritățile recunosc că au ajuns la limita puterilor omenești pentru a combate fenomenul, așa că și-au îndreptat ochii spre Cer. Ministrul Agriculturii a lansat public un apel către toți fermierii, să vină la Zidul plîngerii și să facă rugăciuni. Însoțiți de cei mai înalți rabini din Israel, au fost acolo oameni din toată țara. 4 ani de seceta au suprasolicitat instalațiile de desalinizare și de epurare a apelor uzate din Israel, fără egal in lume. Iar previziunile meteo nu arată deloc bine: sunt doar 33 la sută șanse de ploaie în această iarnă.
Cel mai sărac stat din UE, Bulgaria, preia preşedinţia comunitară, sperînd să-şi spele imaginea
Bulgaria, care preia preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene la 1 ianuarie, aspiră să construiască punţi între Europa de Est şi Europa de Vest, Turcia şi Bruxelles, pentru a ajunge la compromisuri privind mai multe probleme arzătoare, între care politica migratorie, comentează Vineri France Presse. Membrul cel mai sărac al Uniunii Europene, criticată pentru ineficienţa sa faţă de corupţia endemică, Sofia se aşteaptă de asemenea ca prima sa preşedinţie a Consiliului UE să-i îmbunătăţească imaginea. Bulgaria, intrată în UE în 2007, încearcă să convingă că este demnă să se integreze în sfîrşit în spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi, pe termen lung, în zona euro. Şase luni de preşedinţie reuşită ar pleda în favoarea acestei ţări cu 7,1 milioane de locuitori şi cu o istorie politică agitată de la căderea comunismului, dar care şi-a redobîndit o anumită stabilitate sub conducerea prim-ministrului de centru-dreapta Boiko Borisov. Spre deosebire de ţările din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia), Bulgaria nu s-a opus politicii europene de relocare a refugiaţilor în interiorul UE, chiar dacă discursurile de teamă sau chiar de respingere a imigraţiei impregnează scena politică naţională. Preşedinţia bulgară, care îi succede Estoniei, va fi de asemenea cea a lansării noii faze a negocierilor liderilor europeni cu Regatul Unit în legătură cu o perioadă de tranziţie post-Brexit şi cu cadrul viitoarei lor relaţii comerciale. Sofia intenţionează de asemenea să contribuie cu expertiza sa regională în legătură cu un subiect apropiat de inima ei: integrarea europeană a vecinilor săi din Balcani. Un summit UE-Balcani este programat pentru luna Mai. Dintre ţările rezultate din fosta Iugoslavie şi Albania, numai Serbia şi Muntenegru poartă în prezent negocieri de aderare cu UE.
O satiră privind birocraţia din UE scrisă de un austriac a cîştigat Premiul german pentru carte
O satiră privind Uniunea Europeană şi birocraţia ei, care începe cu un porc care aleargă dezlănţuit pe una dintre principalele străzi din Bruxelles, a cîştigat prestigiosul Premiu german pentru carte, relatează Reuters. Scriitorul austriac Robert Menasse a primit, la începutul acestei săptămîni, premiul de 25.000 de euro pentru romanul său „Die Hauptstadt” (capitala – n.r.), cu o zi înainte de inaugurarea Tîrgului de Carte de la Frankfurt. Viitorul Europei este incert în contextul în care Marea Britanie se ceartă cu Bruxellesul în privinţa termenilor plecării sale din blocul comunitar după votul din Iunie 2016 privind Brexitul. În pofida eforturilor de a face un front unit, cei 27 de membri rămaşi sunt profund divizaţi în privinţa monedei euro, a taxelor şi a migraţiei. „Vremurile noastre sunt prezentate atît de bine din punct de vedere literar încît contemporanii se recunosc pe ei înşişi, iar generaţiile viitoare vor înţelege mai bine această perioadă”, a precizat Asociaţia germană a editorilor şi vînzătorilor de carte. Ziarul austriac Salzburger Nachrichten a numit cartea lui Menasse „provocatoare, oportună şi importantă: o pledoarie pentru a ne aminti ce se află în miezul ‘proiectului de pace european’ şi de avea curajul să-l ducem în faza următoare”. Cartea, publicată de Suhrkampf Verlag în Septembrie, a fost una dintre cele şase apariţii editoriale care s-au aflat pe lista scurtă pentru premiu. Menasse, emoţionat, şi-a primit premiul la Frankfurt.
Teroristul care a pus bomba în metroul londonez este un irakian de 18 ani
Identitatea unui bărbat a fost făcută publică de către autorităţile britanice şi el este considerat principalul suspect responsabil pentru atacul terorist de săptămîna trecută din metroul londonez, din staţia Parsons Green. El este irakianul Ahmed Hassan, în vîrstă de 18 ani şi va fi adus astăzi în faţa magistraţilor din Tribunalul Westminster, unde va fi audiat în legătură cu explozia care a provocat rănirea a 30 de oameni. Bărbatul a fost arestat încă de Sîmbătă, 16 Septembrie, în Dover, Kent, şi este acuzat de tentativă de omor şi de provocarea unei explozii menită să rănească sau să ucidă. Hassan a fost arestat în timp ce intenţiona să se îmbarce pe un feribot, cu care avea de gînd să fugă în Franţa. Pînă în prezent au fost arestaţi pentru o posibilă implicare în acest atac şase suspecţi, cu vîrste cuprinse între 17 şi 30 de ani, doi dintre ei fiind între timp eliberaţi.
Trei sferturi dintre români cred că lucrurile merg în direcţia greşită
Un sondaj IRES intitulat „Bilanţul anului politic 2017. Perspective pentru 2018” şi desfăşurat la începutul lunii decembrie relevă faptul că trei sferturi dintre români consideră cu lucrurile merg într-o direcţie greşită. Astfel, 75% dintre cei care au fost intervievaţi consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită în România şi doar 17% consideră că lucrurile merg într-o direcţie bună. Aproape 60% dintre respondenţi sunt deloc (19%) şi nu prea mulţumiţi (40%) de felul în care trăiesc, 36% sunt destul de mulţumiţi în timp ce doar 4% sunt foarte mulţumiţi. În 2017, românii au fost mai îngrijoraţi de criza politică decît de creşterea preţurilor, iar aproape toţi românii sunt nemulţumiţi de prestaţia politicienilor. Un procent de 90% dintre respondenţi sunt deloc mulţumiţi şi nu prea mulţumiţi de prestaţia politicienilor. Astfel, 56% dintre respondenţi s-au declarat deloc mulţumiţi de politica românească în 2017, în timp ce 34% nu prea mulţumiţi. În ceea ce priveşte responsabilităţile, 47% dintre respondenţi consideră că Guvernul este responsabil pentru felul în care au mers lucrurile în 2017, urmat de Parlament (23%) şi preşedinte (23%).
Doi hackeri români, inculpaţi în SUA pentru accesarea camerelor de supraveghere din Washington
Statele Unite au inculpat doi cetăţeni români pentru accesarea camerelor de supraveghere din capitala Washington, D.C., cu cîteva zile înainte de ceremonia de inaugurare a preşedintelui american Donald Trump, a anunţat Joi Departamentul de Justiţie al SUA, relatează site-ul agenţiei Reuters. Mihai Alexandru Isvanca (25 de ani) şi Eveline Cismaru (28 de ani) au fost arestaţi în România la 15 Decembrie, în urma incidentului care a compromis sistemul informatic privind gestionarea supravegherii video, din cadrul Poliţiei Metropolitane din Washington. Cei doi hackeri au accesat sistemul de camere de supraveghere în perioada 9-12 Ianuarie 2017, reuşind să stocheze două programe dăunătoare de tip ransomware - numite "Cerber" şi "Dharma" - pe calculatoarele poliţiei din Washington. "Cei doi români intenţionau să trimită ransomware-ul către 179.000 de adrese de e-mail. Anchetatorii au identificat anumite victime care au primit cereri de răscumpărare sau ale căror servere au fost accesate în cadrul planului", potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie al SUA. Ransomware-ul este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitînd plata unei răscumpărări, ca să poată recăpăta controlul asupra dispozitivului sau a fişierelor afectate. "Acest caz a avut prioritate zero, datorită impactului său asupra misiunii de protecţie a Serviciului Secret şi a potenţialului efect asupra planului de securitate pentru inaugurarea prezidenţială din 2017", a precizat procurorul american Jessie K. Liu. Cei doi români sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi conspiraţie pentru săvîrşirea unei fraude informatice, iar pedeapsă maximă poate fi de 20 de ani de închisoare, potrivit Departamentului de Justiţie al SUA. Mihai Alexandru Isvanca rămîne în arestul poliţiei din România, iar Eveline Cismaru se află în arest la domiciliu, în aşteptarea procedurilor judiciare ulterioare.