Realitatea internationala pe scurt – 2 (28 Decembrie 2018)

În Bosnia, a fost condamnată la ani grei de închisoare o croată, găsită vinovată pentru crime de război

O croată, Azra Basic, fost cadru militar, a fost condamnată, Miercuri, de un tribunal din Sarajevo la 14 ani de închisoare pentru crime de război, fiind ce mai aspră sentinţă dată împotriva unei femei pentru crime comise în timpul conflictului bosniac din anii ’90, relatează AFP, potrivit agerpres. Azra Basic, 58 de ani, a fost extrădată spre Bosnia la sfîrşitul anului 2016 de către SUA, unde emigrase după conflictul intercomunitar bosniac (1992-1995, soldat cu 100.000 de morţi). Ea a fost arestată în 2011 la cererea justiţiei bosniace. Judecată din Ianuarie, ea a fost găsită vinovată de crime împotriva unor civili sîrbi deţinuţi în Aprilie 1992 în regiunea oraşului Derventa (Nord). Descrisă de martori ca fiind ‘stăpîna vieţii şi a morţii’ în perioada în care au fost comise faptele, Azra Basic a fost găsită vinovată în special de uciderea deţinutului Blagoje Djuras. Singură sau cu alţi militari, ea a torturat de asemenea alţi 12 deţinuţi, lovindu-i cu picioarele, cu pumnii, cu bîta de baseball sau desenînd cu un cuţit cruci pe pielea lor, mai ales pe spate şi pe faţă, a menţionat judecătorul. Aceste scene de tortură au avut loc într-o sală de spectacol unde erau aduşi deţinuţii înainte de a fi închişi. Azra Basic face parte din cele aproximativ 12 femei inculpate sau condamnate pentru crime comise în timpul conflictului bosniac. Alte 20 au fost anchetate. De asemenea, cîteva sute de bărbaţi au fost condamnaţi pentru crime de război. Cea mai faimoasă femeie acuzată de crime de război rămîne fosta vicepreşedintă a sîrbilor din Bosnia, Biljana Plavsic, în prezent în vîrstă de 87 de ani. Singura femeie judecată în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), ea a fost condamnată în 2003 la 11 ani de închisoare după ce pledase vinovat. 

Un oficial japonez a reacţionat dur faţă de atitudinea Sud-coreeană privind ‘femeile de reconfortare’

Ministrul japonez de Externe Taro Kono (foto) a declarat că orice încercare de a revizui acordul încheiat în 2015 de Tokyo cu Coreea de Sud privind aşa-numitele „femei de reconfortare”, forţate să lucreze în bordelurile militare japoneze din timpul războiului, ar fi inacceptabilă şi ar face relaţiile imposibile, informează Reuters. Comentariul lui Kono intervine după ce omologul său Sud-coreean, Kang Kyung-wha, a afirmat că acordul nu a reuşit să răspundă nevoilor victimelor şi şi-a cerut scuze pentru controversata înţelegere. „Acordul Japonia-Coreea de Sud este un acord între două Guverne şi unul care a fost foarte apreciat de către societatea internaţională”, a subliniat Kono într-un comunicat scris. „Dacă guvernul Sud-coreean (…) încearcă să revizuiască acordul care este deja în curs de implementare, aceasta ar face ca legăturile Japoniei cu Coreea de Sud să nu mai poată fi gestionate şi ar fi inacceptabil”, a notat el. O anchetă Sud-coreeană a concluzionat că disputa privind „femeile de reconfortare”, un eufemism japonez pentru femeile forţate să lucreze în bordelurile de război, nu poate fi „rezolvată în mod fundamental”, întrucît cererile victimelor de compensaţii legale din partea Japoniei nu au fost îndeplinite. Guvernul Sud-coreean va examina rezultatele investigaţiei şi le va aplica în politică după consultarea victimelor şi grupurilor civice care le sprijină, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul Sud-coreean de Externe Kang Kyung-wha, care şi-a cerut scuze pentru controversatul acord.

În Australia, au fost evacuate 40 de familii din cauza unui incendiu de vegetaţie

Patruzeci de familii au fost evacuate dintr-o suburbie a oraşului australian Melbourne din cauza unui incendiu de vegetaţie care a izbucnit miercuri într-o rezervaţie naturală din apropiere, informează DPA. Din cauza vînturilor şi a temperaturilor ridicate, flăcările au scăpat repede de sub control şi au devastat vegetaţia dintr-o rezervaţie naturală aflată în apropiere de un club de golf şi dintr-un cimitir din Sud-Estul oraşului Cheltenham, o suburbie aflată la 18 kilometri faţă de centrul metropolei Melbourne. Peste 70 de pompieri, patru elicoptere şi 12 camioane de pompieri luptau cu flăcările Miercuri după-amiază.

Vulcanul Sinabung erupe din nou

Vulcanul Sinabung din insula indoneziană Sumatra a erupt din nou Miercuri, aruncînd vapori fierbinţi la peste patru kilometri pe versant, în timp ce un nor de cenuşa închisă la culoare se ridica din craterul vulcanului, informează DPA. Nici o persoană nu a fost rănită de valul de roci şi gaze cunoscut sub denumirea de flux piroclastic, a spus Sutopo Nugroho, purtător de cuvînt pentru agenţia naţională pentru managementul situaţiilor de urgenţă. ”Norul de cenuşă s-a aşternut pe mai multe sate din împrejurul muntelui Sinabung, afectînd mii de localnici”, a precizat acesta. Vulcanul, cu altitudinea de 2.460 de metri, a erupt intermitent de la finalul anului 2013, forţînd evacuarea a mii de oameni. Starea de alertă pentru vulcanul Sinabung a fost menţinută la cel mai înalt nivel începînd cu Iunie 2015. La începutul anului 2014, 16 persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unei intense perioade de erupţii. Indonezia este situată pe Inelul de foc al Pacificului, regiune binecunoscută pentru activitatea seismică intensă şi erupţiile vulcanice. În Indonezia sunt aproximativ 130 de vulcani activi.

Un fost oficial comunist vietnamez, care a fost răpit la Berlin, va fi judecat luna viitoare

Un fost responsabil comunist vietnamez, solicitant de azil şi răpit la Berlin în Iulie anul trecut, va fi judecat la Hanoi în Ianuarie pentru corupţie, au anunţat autorităţile vietnameze, care au mediatizat pe larg cazul ce ar putea costa viaţa acestui „aparatcic” dispreţuit al regimului comunist. Răpirea lui Trinh Xuan Thanh la 23 Iulie de nişte bărbaţi înarmaţi într-un parc public a şocat Germania. Autorităţile germane au considerat că nu există „nici o îndoială cu privire la participarea serviciilor de informaţii” vietnameze, care la rîndul lor au negat orice implicare. Trinh Xuan Thanh a apărut cîteva zile mai tîrziu la televiziunea vietnameză pentru a confirma teza autorităţilor cu privire la întoarcerea sa în ţară din proprie voinţă, relatează agerpres. Trinh Xuan Thanh, care a condus pînă în 2013 importantul grup petrolier public PetroVietnam Construction (PVC), va fi judecat pe 8 Ianuarie alături, printre alţii, de fostul şef al PetroVietnam şi fostul membru al biroului politic Dinh La Thang, a declarat pentru France Presse un grefier al unui tribunal din Hanoi. Ultimul riscă 20 de ani de închisoare pentru gestionare defectuoasă, în timp ce Trinh Xuan Thanh, care este de asemenea judecat pentru delapidare, ar putea fi condamnat la moarte. Regimul comunist este angajat în ultimii ani într-o amplă operaţiune împotriva corupţiei pentru a încerca să scape de această reputaţie şi nu ezită să îi pedepsească aspru pe cei responsabili.

Trinh Xuan Thanh deţinea de asemenea funcţii în aparatul de stat, inclusiv un post-cheie în conducerea provinciei Hau Giang din Sudul ţării, şi ducea o viaţă prosperă, la fel ca mulţi responsabili ai regimului comunist. Dar în Mai 2016, după ce au apărut fotografii în presa locală arătîndu-l la volanul unei maşini de lux cu numere guvernamentale, el a devenit un simbol al înaltului funcţionar public corupt.

Încălzirea globală deschide perspective Rusiei ca să exploateze gaze naturale în zona arctică și să devină lider mondial la exporturi

Este încălzirea globală un avantaj? Se pare că da, cel puțin pentru giganții din domeniul combustibililor fosili. Gheața polară se topește în toată regiunea arctică, din America de Nord și pînă în Siberia, iar acest lucru a deschis noi căi pentru forarea după resurse naturale în nordul îndepărtat al Pămîntului, regiuni care pînă acum erau inaccesibile omului. Cele mai mari economii din lume se alătură cursei exploatării resurselor de combustibili fosili din zona Arctică, fie prin revendicarea unor teritorii noi, fie prin construirea unei noi infrastructuri în medii dure. Ultimul demers al președintelui rus Vladimir Putin în această direcție este o instalație colosală care va extrage gaz natural lichefiat (GNL), ajutînd Rusia să devină cel mai mare exportator mondial de combustibil refrigerat, în fața Qatarului, care conduce în prezent piața. Structura, în valoare de 27 de miliarde de dolari SUA, este situată în Peninsula Yamal, la mică distanță deasupra cercului Arctic și a fost realizată în parteneriat cu cei de la CNPC din Franța. La începutul anului 2019, instalația va fi pusă în funcțiune și, conform calculelor, va extrage 16,5 milioane de tone de gaz pe an. „Natura însăși ne ajută să lichefiem mai eficient gazul. Am reușit să construim un proiect LNG de clasă mondială în condiții extreme pentru a exploata resursele uriașe de gaz ale peninsulei Yamal”, a declarat Dmitri Monakov, responsabilul acestui proiect. În timp ce peninsula deține rezerve masive de combustibil fosil, ea este acoperită de gheață pentru cea mai mare parte a anului, temperaturile atingînd aici 50° C cu minus în cea mai mare parte a acestei perioade. Samuel Lussac, specialist în domeniul extracției petrolului, a declarat pentru AFP că în următoarele cîteva luni se va vedea”dacă instalația poate funcționa fără probleme în mediul Arctic sever”. Fiind cel mai mare exportator de gaze din lume, Rusia realizează profituri uriașe din distribuția combustibililor fosili în Europa, dar încearcă, de asemenea, să consolideze parteneriate cu noi aliați, cum ar fi China, care a finanțat noua instalație GNL, printre alte proiecte.

Tillerson afirmă că 'va fi menţinută presiunea' asupra Coreei de Nord

Secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a afirmat, într-un articol publicat în New York Times despre primul său an în fruntea diplomaţiei americane, că 'va fi menţinută presiunea' asupra Coreei de Nord pentru a se obţine denuclearizarea acesteia, transmite joi AFP. 'Pînă cînd denuclearizarea va avea loc, presiunea va fi menţinută' asupra Phenianului, a afirmat Tillerson, fără a-şi reitera în acest text recenta ofertă pentru un dialog fără condiţii prealabile cu privire la programul nuclear Nord-coreean. 'O uşă de dialog rămîne deschisă, dar noi am indicat în mod clar că regimul trebuie să merite să revină la masa negocierilor', mai arată secretarul de stat. Acesta a purtat marţi o discuţie telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov, în care, potrivit unui comunicat al diplomaţiei ruse, 'a fost subliniată necesitatea de a se trece de la un limbaj de sancţiuni la un proces de negocieri cît mai curînd posibil'. În acelaşi articol, Tillerson insistă pe rolul Chinei, care 'a aplicat anumite interdicţii de import şi sancţiuni, dar poate şi ar trebui să continue să facă mai mult'. Marţi, Departamentul american al Trezoreriei a emis sancţiuni împotriva a doi Nord-coreeni implicaţi în programul balistic al regimului de la Phenian. Măsurile fac parte din 'campania de presiune maximă pentru izolarea Coreei de Nord şi ajungerea la denuclearizarea totală a peninsulei coreene', a afirmat şeful Departamentului, Steven Mnuchin. (AGERPRES)

Stingerea incendiului de la sonda din Satu Mare, România, ar putea dura cîteva luni

Stingerea incendiului de la sonda de gaz din comuna sătmăreană Moftinu Mare ar putea dura luni de zile. Este declarația făcută de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, care a vizitat astăzi localitatea și a stat de vorbă cu membrii echipelor de intervenție. Între timp localnicii se plîng că statul încasează redevenţele de la compania de extracție, în timp ce ei își asumă toate riscurile. Locuitorii din Moftinu Mare nu își mai găsesc liniștea de 10 zile, de cînd la marginea satului flăcări uriașe țîșnesc din pămînt la o înălțime de zeci de metri. Echipe de pompieri din șapte județe se află la fața locului sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care a detașat în zonă și un centru de comandă mobil. Specialiștii caută soluții tehnice pentru accesul în focar a echipelor canadiene care să găsească soluţia tehnică de oprire a gazului. Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat după o vizită la sondă că incendiul nu prezintă risc pentru populaţie, ci doar pentru personalul de intervenție. Totuși, în funcție de soluția tehnică adoptată, stingerea flăcărilor ar putea dura de la cîteva săptămîni la cîteva luni. Deși autorităţile susțin că nu există pericol pentru localnici și nu iau în calcul un plan de evacuare, localnicii sunt îngrijorați pentru că aud periodic bubuituri puternice în zonă. Incendiul de la Moftinu a izbucnit în urmă cu zece zile şi nu a fost lichidat deoarece există pericol de explozie, dacă gazul nu este oprit înainte de stingerea lui. Între timp, pompierii au consolidat drumurile din zonă, ca să permită accesul utilajelor grele și vor crea un coridor de acces pentru specialiștii canadieni care vor încerca să închidă puțul de alimentare cu gaz.

Kosovo. Protest la Priștina, după ce premierul și-a dublat salariul ca să aibă bani de haine

Protest inedit la Priștina, unde sediul Guvernului a fost decorat cu sute de cravate. Asta după ce premierul kosovar a generat un scandal naţional solicitînd dublarea salariului pentru că nu are bani de haine. Un tînăr kosovar și-a dat cămașa de pe el premierului Ramush Haradinaj, pentru ca acesta din urmă să nu se mai plîngă că nu are haine. Și nu a fost singurul. Mai mulți compatrioți au răspuns la apelul unui ONG și au donat cravate și cămăși care au fost apoi duse la sediul Guvernului și atîrnate de gardul instituției. Totul a pornit de la o controversată declarație a premierului care a solicitat dublarea salariului ca să aibă bani de haine care să-i confere "un nivel potrivit de respectabilitate". "Nu mai e nevoie să-şi crească salariul pentru cravate şi cămăşi pentru că i le dăm noi. Pînă acum am adunat în jur de 300 de cravate, să aibă cîte una pe zi timp de aproape 1 an. Cămăşi avem mai puţine, dar o să ne organizăm mai bine să colectăm mai multe", a declarat un organizator al protestului. Pe lîngă dublarea propriului salariu, acum în valoare de 1300 de euro, premierul a crescut și remunerația oficialilor de rang înalt pînă la 700 de euro. Asta în condițiile în care salariul mediu în Kosovo este în jur de 350 de euro.