Realitatea internationala pe scurt – 2 (26 Ianuarie 2018)

Polonia nu va ceda în faţa UE în disputa privind reforma justiției

Polonia nu va face nici o concesie în disputa sa cu Uniunea Europeană în legătură cu reformele controversate din sistemul judecătoresc, a anunţat, Vineri, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea aflată la guvernare la Varşovia, relatează Reuters, potrivit agerpres. ”Programul de schimbări profunde din ţara noastră nu va fi încetinit, dimpotrivă – nu poate exista vreo negociere despre ajungerea la un acord cu puteri care ani de zile au tratat Polonia ca pe averea lor personală”, a declarat Kaczynski pentru cotidianul Gazeta Polska Codziennie. În luna Decembrie, Polonia a devenit primul stat membru al UE împotriva căruia este lansată procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană susţinînd că reforma justiţiei iniţiată de Varşovia încalcă statul de drept şi celelalte valori democratice europene. La rîndul său, ministrul de Externe polonez, Jacek Czaputowicz, a declarat, Vineri, că Guvernul de la Varşovia ‘nu va accepta în mod sigur’ o măsură, care ar fi pregătită în prezent la Bruxelles, prin care finanţarea europeană să fie legată de respectarea statului de drept.

Budapesta: Grupul de la Visegrad trebuie să-şi facă vocea auzită

Ţările din Grupul de la Visegrad – Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia – trebuie să-şi facă auzite vocile în dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene, a declarat pentru MTI ministrul Justiţiei ungar, Laszlo Trocsanyi, înaintea unei reuniuni a grupului celor patru care are loc Vineri la Budapesta.Ministrul ungar, care a luat parte, Joi, la o conferinţă internaţională în Franţa consacrată viitorului UE, a subliniat că Europa poate avea succes numai în prezenţa statelor naţiune. Ungaria este interesată de succesul integrării într-o UE care respectă identităţile naţionale şi constituţionale ale statelor membre, a declarat oficialul ungar, subliniind că UE trebuie să garanteze drepturi egale statelor membre şi că folosirea de standarde duble este inacceptabilă, a adăugat el, potrivit agerpres. Laszlo Trocsanyi a mai insistat că Ungaria nu este în favoarea apariţiei unei Europe cu „mai multe viteze”, iar în opinia sa instituţiile europene trebuie să respecte principiul subsidiarităţii şi chestiunile care au efecte directe asupra cetăţenilor nu trebuie decise numai de către o elită tehnocrată.

În România, patru persoane au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii a ajuns la patru, în perioada 15 - 21 Ianuarie fiind înregistrate două decese. Tot în perioada 15-21 Ianuarie, la nivel național, au fost înregistrate 128 de cazuri de gripă. Pînă la data de 21 Ianuarie, au fost vaccinate antigripal 771.573 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

George Soros face praf administrația Trump: ”Reprezintă un pericol pentru întreaga lume”

 „Consider că administraţia Trump reprezintă un pericol pentru întreaga lume”, a spus miliardarul american George Soros la Forumul Economic Mondial care a avut loc în Davos, Elveţia. „Însă, consider că acesta este un fenomen temporar care va dispărea în 2020 sau chiar mai devreme”, a adăugat Soros, precizînd că se aşteaptă la un mare succes al democraţilor la alegerile din 2018. Soros mai consideră că războiul nuclear şi schimbările climatice reprezintă ameninţări mai mari la adresa civilizaţiei. „SUA trebuie să accepte Coreea de Nord drept o putere nucleară şi apoi să coopereze şi să negocieze cu China pentru a stabili o alianţă mai bine echipată pentru a confrunta naţiunea.”, a spus Soros.

Soros s-a referit şi la Facebook Inc. şi Google, comparîndu-le cu companii de jocuri de noroc care încurajează dependenţa în rîndul utilizatorilor. El a adăugat că Facebook va rămîne fără oameni pe care să îi „convertească” în mai puţin de trei ani. El a mai criticat și organizaţiile de social media pentru că exploatează datele pe care le controlează şi le-a numit „un pericol” pentru societate care necesită o supraveghere mai atentă. În discursul său, Soros s-a referit şi la Bitcoin, numind criptovaluta „o bulă” şi spunînd că aceasta nu reprezintă un depozit de valoare stabile Însă nu crede că aceasta se va prăbuşi, pentru că este folosită de regimurile autoritare din lume. De asemenea, Soros s-a mai referit la creşterea naţionalismului, mai ales în cadrul UE, despre care a spus că trebuie să fie „reinventată” în mod radical, astfel încît să redobîndească sprijin.

Sena continuă să inunde Parisul

Celebra statuie a soldatului infanterist de pe Podul Alma din Paris, scufundată în apă pînă la jumătatea coapsei, reprezintă dovada că nivelul fluviului Sena continuă să crească, după ce a provocat deja evacuări ale rezidenţilor şi întreruperi ale alimentării cu energie electrică, iar punctul maxim al acestui fenomen este aşteptat în acest weekend, informează, Vineri, AFP. La nivel naţional, 13 departamente franceze se aflau în noaptea de Joi spre Vineri în stare de alertă portocalie. Pe fondul creşterii lente dar continue a nivelului apelor din Paris, unde Sena atinsese aproape 5,6 metri Joi dimineaţă, autorităţile sunt în alertă. Navigaţia a fost interzisă, iar barajele şi muzeele se află sub supraveghere în regiunea pariziană, unde 395 de persoane au fost evacuate, în special din zona de Sud. Potrivit prognozelor, nivelul apei din Capitala Franţei ar putea atinge un maxim în acest week-end, cu o înălţime cuprinsă între 5,80 metri şi 6,20 metri. Este probabil ca nivelul Senei să rămînă atît de ridicat timp de alte cîteva zile ale săptămînii viitoare.

NASA începe testarea sondei care va „atinge Soarele”

NASA a început să testeze noua sa sondă care va pleca spre Soare în această Vară. Sonda Parker Solar va petrece 7 săptămîni în camera de vacuum, simulînd condițiile dure pe care le va întîlni în drumul său către steaua sistemului nostru solar. Nava spațială va ieși din cameră la mijlocul lunii Martie pentru testele finale înainte de a ajunge în Florida, unde este programată să fie lansată în Iulie 2018 de la bordul unui vehicul de lansare Delta IV Heavy. Într-o declarație scrisă, un purtător de cuvînt al agenției spațiale a declarat: „Parker Solar va revoluționa înțelegerea noastră despre Soare. Parker Solar Probe va călători prin atmosfera Soarelui, mai aproape de suprafață decît orice altă navă spațială trimisă de om. Se va confrunta cu multă căldură și radiații brutale”. Scutul ce va proteja sonda de temperaturile extreme a fost amplasat și măsoară 2,43 de metri în diametru şi are o grosime de 11,43 de centimetri. Hidrogenul reprezintă aproximativ 74% din masa Soarelui, heliul 25%, iar restul este constituit din cantități mici de elemente mai grele. Datorită acestei compoziții și a temperaturilor ridicate, pe Soare nu există o crustă (scoarță) solidă, și nici materie în stare lichidă, toată materia solară fiind în întregime în stare de plasmă și gaz. (sursa: http://www.dailymail.co.)