Realitatea internationala pe scurt – 2 (22 Ianuarie 2018)
Închisorile franceze sunt blocate de protestele gardienilor
Zeci de penitenciare din Franţa erau blocate, Luni, din nou la apelul sindicatelor, înaintea unei întîlniri prevăzute cu ministrul Justiţiei, Nicole Belloubet, pentru reluarea discuţiilor privind revendicările salariale şi de asigurare a securităţii gardienilor, relatează AFP, potrivit agerpres. Luni dimineaţă, ‘115 instituţii penitenciare erau blocate în Franţa’, din totalul de 188, a declarat pentru AFP secretarul general al sindicatului FO, Emmanuel Baudin. La Fleury-Mérogis, cea mai mare închisoare din Europa, în regiunea pariziană, în jur de 150 de gardieni s-au adunat puţin după ora 06:00 GMT şi au blocat accesul în penitenciar, cu baricade ridicate din cauciucuri şi paleţi. Duminică seara, încă un deţinut a agresat cîţiva gardieni, la Longuenesse (Nord), rănindu-i la braţe cu un picior de la o masă din fier. Aceste agresiuni repetate alimentează furia gardienilor, nemulţumiţi că profesia lor a devenit periculoasă, prost plătită şi desconsiderată. Protestele gardienilor au fost declanşate după agresarea supraveghetorilor de către un deţinut jihadist la Vendin-le-Vieil (Nord), la 11 Ianuarie.
Oxfam – Decalajul dintre săraci şi bogaţi se adînceşte tot mai mult
Patru din fiecare cinci dolari din averea generată pe plan global în 2017 au ajuns în buzunarele celor mai bogaţi 1% dintre oameni, iar jumătatea cea mai săracă a omenirii nu a primit nimic, relevă un raport al organizaţiei de caritate Oxfam, citat de Reuters, dpa şi PA. Raportul, care apare în ajunul reuniunii anuale a Forumului economic mondial de la Davos, scoate în evidenţă un sistem global care îi recompensează pe superbogaţi şi îi neglijează pe săraci. Potrivit documentului, cei 3,7 miliarde cei mai săraci locuitori ai planetei nu au constatat nici o creştere în plan financiar în 2017, în timp ce 82% din averea generată în economia mondială s-au dus la cei mai bogaţi 1%. Este criticat în special pe preşedintele american Donald Trump – aşteptat la Davos – pentru că a creat un „cabinet de miliardari” şi a adoptat o legislaţie fiscală favorabilă, în opinia ei, tot celor superbogaţi şi nu americanilor de rînd. Conform raportului anual al Oxfam, în perioada Martie 2016 – Martie 2017 numărul miliardarilor a crescut într-un ritm de unul la două zile, iar în SUA cei mai bogaţi trei oameni deţin o avere egală cu veniturile totale ale jumătăţii celei mai sărace a americanilor.
Serghei Lavrov denunţă o rusofobie occidentală mai mare decît în perioada Războiului Rece
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a denunţat „rusofobia fără precedent” a occidentalilor, apreciind că este mai puternică decît în perioada Războiului Rece, potrivit unui interviu publicat Duminică pe site-ul cotidianului Kommersant, scrie AFP, potrivit agerpres. Serghei Lavrov a criticat „încercările de a pedepsi Rusia prin toate mijloacele posibile”, mai ales prin sancţiuni „absurde şi fără fundament” sau prin „recurgerea la tema sportivilor”. Din 2014, Rusia este lovită de grave sancţiuni occidentale, în special americane, din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a conflictului armat din Estul Ucrainei, unde Kievul şi Occidentul acuză Moscova că sprijină militar rebelii proruşi. Autorităţile ruse resping aceste acuzaţii.
Jean-Yves Le Drian:Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru a discuta despre situaţia din Siria
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, Luni, pentru a discuta despre situaţia din Siria, a anunţat ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian. Ministrul afirmase, Duminică, că Franţa a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, cu privire la Siria, după ofensiva Turciei în Afrin. Turcia a anunţat că trupele sale terestre au pătruns în regiunea Afrin din Nordul Siriei, ca parte a operaţiunii începute de oficialii de la Ankara pentru eliminarea luptătorilor kurzi din zona apropiată de graniţa dintre cele două state. Turcia a început operaţiunea împotriva miliţiei kurde YPG Sîmbătă, cu atacuri aeriene în regiunea Afrin.
Opt civili au fost ucişi în cea de-a doua zi a ofensivei Turciei împotriva YPG din Siria
Opt civili au fost ucişi, Duminică, în loviturile aviaţiei turce în enclava siriană Afrin (Nord), au comunicat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO) şi un purtător de cuvînt al forţelor kurde care controlează zona, relatează AFP. Potrivit purtătorului de cuvînt al YPG, Birusk Hasakeh, opt civili au fost ucişi de tiruri cu rachete ale aviaţiei turce împotriva fermei unde ei locuiau. Cel puţin un copil figurează printre persoanele ucise în bombardamentul asupra satului Jalbara, a precizat la rîndul său OSDO. Sîmbătă, Hasakeh a indicat că 10 persoane, inclusiv şapte civili, au fost ucise în bombardamentele forţelor turce.
Australia: 16 răniţi într-un accident de tren la Sydney
Şaisprezece oameni au fost răniţi, Luni, într-un accident de tren într-o suburbie a oraşului australian Sydney, au anunţat responsabili locali citaţi de dpa. Trenul nu a frînat la timp şi s-a izbit în plină viteză de bariera de la capătul liniei în staţia Richmond, la circa 60 km de centru. Conform unor martori, atît pasagerii, cît şi personalul trenului au "zburat" practic prin aer în momentul impactului. Şaisprezece persoane au fost duse la spitale din zonă pentru diferite leziuni. Între cei răniţi se numără conductorul şi un membru al personalului. Şefa Executivului din New South Wales, Gladys Berejiklian, a anunţat că autorităţile au lansat o anchetă.
Premierul nipon Shinzo Abe: Japonia îşi doreşte semnarea unui tratat de pace cu Rusia
Guvernul japonez îşi doreşte semnarea unui tratat de pace cu Rusia, bazat pe îmbunătăţirea relaţiilor şi construirea unui sistem de cooperare cu Moscova pe scena internaţională, inclusiv soluţionarea problemei Nord-coreene, a declarat, Luni, premierul Shinzo Abe, informează site-ul agenţiei Tass. "Bazîndu-ne pe relaţii de încredere cu preşedintele Vladimir Putin, vom construi relaţii de cooperare în diverse probleme internaţionale, inclusiv cea Nord-coreeană", a mai adăugat premierul Japoniei. Insulele din Arhipelagul Kurile au fost centrul disputei între Rusia şi Japonia încă de la sfîrşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, împiedicîndu-le pe cele două să semneze un tratat de pace.
Francezii ar vota probabil în favoarea părăsirii Uniunii Europene, susţine Emmanuel Macron
Francezii ar vota probabil în favoarea părăsirii Uniunii Europene, dacă ar avea loc un referendum pe această temă, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în cadrul unui interviu difuzat Duminică de postul BBC.
Liderul de la Elysee a precizat că decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a fost motivată de faptul că votanţii ”şi-au pierdut încrederea în globalizare şi în pieţele libere nerestricţionate”. Macron a precizat că există un mare risc în privinţa consultărilor publice, precum referendumul din 2016 cu privire la apartenenţa Marii Britanii la Blocul comunitar, cerînd votanţilor să se pronunţe într-un context foarte complicat. Întrebat dacă un vot pe aceeaşi temă ar avea acelaşi rezultat şi în Franţa, Macron a răspuns afirmativ. ”Da, probabil. Însă contextul nostru este foarte diferit şi nu vreau să îmi asum niciun risc”, a declarat Macron. Preşedintele francez, un susţinător al integrării europene, a adăugat că va lupta pentru a ţine Franţa în Uniunea Europeană, în ipoteza în care ar avea loc un referendum pe tema apartenenţei Franţei la Blocul comunitar.