Realitatea internationala pe scurt – 2 (14 Martie 2918)

Marea Britanie expulzează 23 de diplomaţi ruşi şi boicotează la nivel de oficiali Cupa Mondială de fotbal din 2018

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury, a anunţat Miercuri premierul Theresa May. Theresa May a anunţat că 23 de diplomaţi ruşi din Marea Britanie, identificaţi drept "agenţi de informaţii care nu şi-au declarat statutul", au la dispoziţie o săptămînă pentru a părăsi ţara. Este vorba de cel mai mare număr de diplomaţi ruşi expulzaţi de Marea Britanie în ultimele trei decenii. În plus, Theresa May a anunţat că Guvernul britanic nu va trimite nici un reprezentant guvernamental oficial la Cupa Mondială de Fotbal Rusia 2018.

Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia şi Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury. Atacul neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus a fost comis cu o substanţă de uz militar, "cel mai probabil" de către Rusia, a afirmat Luni seară premierul Marii Britanii, Theresa May. De asemenea, Guvernul britanic a informat, Miercuri, Consiliul Nord-Atlantic în privinţa otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury, potrivit unui comunicat al NATO. Potrivit unor surse din cadrul ONU, Consiliul de Securitate se va întruni în cursul zilei de Miercuri la New York.

În România, 100 de persoane au murit din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 100, potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Ultima persoană decedată din cauza gripei avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinată antigripal. Este vorba de o femeie de 78 de ani din judeţul Alba, precizează sursa citată. 

Preşedintele Poloniei compară apartenenţa la UE cu ocupaţia ţării de către diferite imperii de-a lungul istoriei

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, a comparat Marţi apartenenţa ţării sale la Uniunea Europeană cu unele aspecte ale ocupaţiei Poloniei de către imperiile rus, austro-ungar sau german de-a lungul istoriei, el vorbind despre o situaţie în care 'undeva departe, în capitale îndepărtate se decide în privinţa noastră (a polonezilor n.red.) şi în realitate noi muncim pentru alţii', declaraţie făcută la o manifestare dedicată Centenarului independenţei Poloniei, transmite AFP. 'Astăzi avem o Polonie suverană şi independentă care, cred în acest lucru, va fi un stat unde vom trăi din ce în ce mai bine. Vorbiţi despre aceasta copiilor voştri', a spus şeful statului polonez în discursul susţinut la Kamienna Gora, în Silezia Inferioară. 'Pentru că, adesea, oamenii ne spun: la ce e bună Polonia? Uniunea Europeană e mai importantă', a explicat el, fără să precizeze la cine se referă. Dar a amintit mai departe de istoria Poloniei cînd această ţară a trăit sub diverse ocupaţii începînd din anul 1795 şi pînă în 1918, cînd şi-a cîştigat independenţa al cărei centenar îl sărbătoreşte anul acesta. În Decembrie anul trecut, Comisia Europeană a activat Articolul 7 din Tratatul UE şi a dat Guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra reformelor contestate, în caz contrar executivul comunitar va avansa cu procedura de sancţiuni ce prevede în ultima etapă suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul UE, cu condiţia ca toate celelalte 27 de state membre să voteze favorabil această sancţiune. Guvernul polonez a transmis săptămîna trecută Comisiei Europene o 'carte albă' în care explică reformele întreprinse, document analizat în prezent la Bruxelles, potrivit AGERPRES.

Stephen Hawking, singurul om din lume care a reuşit să trăiască peste 50 de ani cu o boală cruntă

Stephen Hawking a fost unul dintre cei mai celebri oameni de ştiinţă din lume, care a devenit cunoscut pentru cercetările şi descoperirile făcute în domeniul fizicii teoretice. Totodată, savantul a uimit medicii reuşind să trăiască peste jumătate de secol cu boala de care suferea, scleroza laterală amiotrofică (amyotrophic lateral sclerosis sau ALS). Jurnalistul american Trace Dominguez a studiat cel din urmă aspect, încercînd să afle cum Hawking a atins vîrsta de 76 de ani, în ciuda maladiei de care suferea, relatează seeker.com.

Scleroza laterală amiotrofică este o boală neurologică gravă care debutează cu slăbirea forţei musculare şi avansează progresiv pînă la paralizie prin afectarea tecii de mielină a neuronilor. Maladia atacă neuronii care coordonează flexarea muşchilor, motiv pentru care, în timp, creierul îşi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase. Potrivit Asociaţiei ALS, persoanele diagnosticate cu boala de care suferea celebrul fizician trăiesc, în medie, 3 ani, doar 10% dintre acestea ajung să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, Stephen Hawking a depăşit cu mult speranţele medicilor, deoarece a trăit cu scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig) peste 50 de ani. Medicii susţin că un astfel de caz este extrem de rar. „Nu cunosc nici un alt caz în care un pacient să supravieţuiască acestei boli atît de mult timp încît afecţiunea aproape a dispărut",a afirmat Nigel Leigh, profesor de neurologie clinică la King's College, Londra.

Doctorii nu pot explica cum a reuşit Stephen Hawking să supravieţuiască sclerozei laterale amiotrofice atît de mult timp. Cu toate acestea, în anul 2011, cînd jurnaliştii de la New York Times l-au rugat să le dea un sfat persoanelor care suferă de aceeaşi boală ca şi el, savantul a spus că maladia nu trebuie să fie o piedică pentru a petrece timpul frumos. ,,Concentraţi-vă asupra lucrurilor pe care dizabilitatea voastră nu vă împiedică să le realizaţi şi nu regretaţi ceea ea nu vă permite să faceţi. Să nu vă simţiţi spiritul invalid, dar nici fizicul", a spus Stephen Hawking.

Din cauza bolii, savantul nu a mai putut vorbi, astfel încă din anii ’90 acesta a comunicat prin intermediul unui computer creat special pentru el. Acesta funcţiona prin citirea mişcărilor feţei şi transformarea acestora în text. Ulterior, pentru a putea comunica ,,verbal”, inventatorul Walt Woltosz i-a creat un computer nou. Cu ajutorul acestuia, fizicianul selecta cuvinte sau grupuri de cuvinte dintr-o bibliotecă predefinită într-o propoziţie (aproximativ 15 cuvinte pe minut), apoi trimite textul la un sintetizator care face posibilă conversia textului în sunet (vorbire).

Delirant: O companie aeriană australiană interzice folosirea termenilor „mama”, „tata”, „soțul”,„soția” pentru a nu ofensa comunitatea LGBT

Corectitudinea Politică sparge toate barierele și ajunge la mii de metri altitudine. Compania aeriană australiană Qantas a interzis piloților și însoțitorilor de zbor să folosească în aer cuvinte precum „mama”, „tata”, „soțul” și „soția”. Motivul? Le consideră sexiste, inadecvate și ofensatoare pentru comunitatea LGBT. Comunitatea LGBT este bine apărată de compania australiană Qantas, a cărei conducere a distribuit angajaților săi un document prin care îi invită să nu mai folosească termeni precum „soțul și soția” sau „mama și tata”. În locul lor, piloții și însoțitorii de zbor sunt sfătuiți să folosească termeni ca „partener” sau „părinți”, considerați ca parte a unui limbaj neutru și nediscriminatoriu. „Ne mîndrim cu o lungă tradiție în promovarea incluziunii sociale în rîndul angajaților și al clienților noștri. Am susținut întotdeauna egalitatea de gen, căsătoriile între persoane de același sex și drepturile indigenilor”, spune Lesley Grant, șeful executiv al Qantas. „De exemplu, folosirea cuvîntului" președinte poate sugera faptul că liderii sunt întotdeauna de sex masculin”, continuă managerul, șeful departamentului „Oameni și cultură”, potrivit The Guardian.

Documentul îi invită, de asemenea, pe bărbați, să evite fenomenul așa-numit „manrupruptions”, adică să evite să mai întrerupă femeile în timp ce vorbesc. Nu este însă clar dacă sugestia se aplică și invers, adică femeile să nu mai întrerupă bărbații cînd spun ceva. Fostul premier australian Tony Abbot a calificat această decizie a companiei drept o glumă: „Corectitudinea Politică a depășit toate limitele”, a spus politicianul conservator. El consideră că, dacă cei de la Qantas doreau într-adevăr să ofere servicii bune clienților, puteau pur și simplu să-și desființeze departamentul de incluziune socială și să economisească bani. „E o nebunie să crezi că ai nevoie de o poliție a gîndirii corporatiste”, a concluzionat Abbot.

Ofensiva corectitudinii politice în ceea ce privește promovarea unui limbaj neutru de gen ia însă amploare și se răspîndește rapid în întreaga lume. Vîrful de lance al acestei mișcări, încă neîncoronat, este premierul canadian Justin Trudeau, care a eliminat toți termenii masculini din imnul Canadei pentru a evita orice discriminare de gen. În urmă cu doar cîteva săptămîni el a mustrat o tînără  pentru că a folisit cuvîntul „mankind” (omenire) în locul mult mai cuprinzătorului "peoplekind".

Și în Europa acest „limbaj neutru de gen” ia amploare. Metroul din Londra a interzis anunțul clasic „Doamnelor și domnilor” pentru unul generic, mult mai „nederanjant"  pentru alte sexe, adresarea fiind „Bună ziua tuturor!” În Malta au început să fie emise pașapoarte neutre din punctul de vedere al genului. Așa că, cei care doresc să nu fie trecuți nici „bărbat” nici „femeie”, pot opta și pentru „sexul X”. Mass-media cîntă și ea în strună ideologiei gender. BBC a provocat un scandal uriaș după ce a folosit copiii drept cobai pentru a demonstra teoria genului.

NATO intervine în scandalul diplomatic dintre Rusia şi Marea Britanie

NATO a calificat Miercuri otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Anglia drept o ‘încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale’ privind armele chimice şi a somat Rusia să răspundă la întrebările adresate de Marea Britanie, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Aliaţii au convenit să considere atacul ca fiind o încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” şi i-au cerut Rusiei ”să răspundă la întrebările adresate de Regatul Unit, în special oferind informaţii complete privind programul Novitchok al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)”, indică declaraţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. ”NATO consideră orice folosire a armelor chimice drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale”, adaugă declaraţia citată.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiţi la 4 Martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în Sud-Vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.