Realitatea internationala pe scurt – 2 (1 Februarie 2018)

Lecţie de demnitate pentru politicienii moldoveni

Ministrul pentru Dezvoltare Internaţională al Marii Britanii, lordul Michael Bates, şi-a luat prin surprindere colegii şi o ţară întreagă, anunţînd că demisionează fiindcă a întîrziat la o audiere în Parlament şi nu a fost suficient de pregătit să răspundă la o întrebare.

Lordul Michael Bates a considerat că a dat dovadă de „impoliteţe“ prin faptul că a întîrziat la o audiere în Camera Lorzilor şi nici nu a fost, potrivit spuselor sale, „în stare să răspundă la o întrebare foarte importantă“. Prin urmare, ministrul britanic a decis să-şi prezinte demisia, relatează BBC. „Cu permisiunea Camerei, aş dori să îi prezint scuzele mele sincere doamnei Lister, pentru că nu am fost în stare să răspund la o întrebare foarte importantă. Mă simt complet ruşinat că nu mi-am făcut datoria şi, din acest motiv, vă ofer demisia mea“, a spus lordul Bates, stîrnind murmure în sală. Deşi reprezentanţii Camerei Lorzilor i-au cerut să rămînă la şedinţă, el a preferat să părăsească încăperea. Liderul opoziţiei s-a arătat arătat îngăduitor faţă de el, afirmînd că „o scuză este suficientă pentru o greşeală minoră“. Nici Executivul condus de Theresa May nu a considerat întemeiată această decizie. „Demisia sa a fost refuzată, deoarece nu este necesară. Este un ministru muncitor, care îşi ia în serios responsabilităţile“, a spus un purtător de cuvînt al Guvernului britanic.

Ultimul test al sistemului de apărare antirachetă al Statelor Unite, un nou eşec

Pentagonul a desfăşurat un nou test, fără succes, al sistemului de apărare antirachetă - o rachetă de interceptare lansată de pe teritoriul Statelor Unite nu a reuşit să lovească o ţintă lansată dintr-un avion, a informat postul CNN, citînd mai mulţi oficiali ai administraţiei de la Casa Albă. Pentagonul nu este pregătit să admită public acest nou eşec al sistemului crucial de apărare anti-balistic, iar mai mulţi oficiali au declarat pentru CNN că decizia departamentului de Apărare de a nu face publice aceste rezultate se datorează, în parte, situaţiei delicate din Peninsula Coreeană. Pentru moment, experţii departamentului de Apărare încearcă să determine care anume a fost cauza acestui nou eşec, iar singurele informaţii oferite publicului menţionează doar că un astfel de test a avut loc. În plus, în cadrul acestui test se pare că au fost testate noi concepte în apărarea anti-balistică - racheta de interceptare fiind lansată de pe ţărm şi nu de pe navele militare dotate cu sistemele Aegis, după cum se întîmpla în testele anterioare. Istoricul şi jurnalistul Gareth Porter a comentat acid această informaţie, afirmînd că deşi „marii producători de tehnologie militară îşi promovează agresiv tehnologiile de apărare drept o alternativă viabilă la negocierile cu Coreea de Nord, în realitate aceste tehnologii reprezintă o risipă inutilă”.

Proxeneţii români din Italia, obligaţi să plătească taxă de protecţie mafiei albaneze

Un amplu raid desfăşurat în ultimele ore în Milano a dus la descoperirea unei adevărate ierarhii în lumea interlopă din zonă. Potrivit Giornale di Como, operaţiunea finalizată Miercuri a dus la reţinerea a 25 de persoane, toate cu cetăţenie albaneză, care controlau lumea interlopă din suburbiile oraşului Milano şi din Monza. Totul a început însă de la reţea de prostituţie organizată de români la marginea metropolei italiene, în urmă cu cîţiva ani, relatează ProTv. Românii au intrat rapid în conflict cu albanezii, care şi ei se ocupau, printre altele, cu proxenetismul. Neputînd să le facă faţă, românii au trecut în subordinea acestora. Au acceptat să le plătească albanezilor o taxă lunară de protecţie, reprezentînd o cotă din cîştigurile obţinute din activităţi infracţionale. Orice întîrziere era pedepsită violent, avînd de suferit atît proxeneţii, cît şi prostituatele, originare din România şi Republica Moldova. Cu banii obţinuţi de la români, dar şi de la alţi interlopi mărunţi din zonă, albanezii cumpărau heroină şi cocaină, pe care le revindeau apoi în Milano. Printre cei prinşi de poliţişti se numără şi Virgil Dincă, care avea rangul de „agent” în organizaţie, potrivit Repubblica, ceea ce nu însemna că trebuie să plătească o taxă.

Popularitatea lui Trump a crescut cu pînă la 42%

Cota de popularitate a preşedintelui american, Donald Trump, este în creştere, ajungînd la peste 40% pentru prima dată din Septembrie 2017 şi cu 10 procente mai mare decît în Decembrie, conform unui sondaj, notează Politico, potrivit news.ro. 42% dintre respondenţi consideră că Trump are o prestaţie bună ca preşedinte, conform sondajului efectuat de Monmouth University, o creştere semnificativă faţă de cel mai jos punct al său, 32% luna trecută. Deşi majoritatea americanilor nu apreciază prestaţia lui Trump, procentul acestora a scăzut de la 56% în Decembrie la 50% în Ianuarie. Rezultatele oferă cel mai bun punctaj al lui Trump după cele dintr-un sondaj Monmouth din a treia lună a mandatului, atunci cînd avea 43% din încrederea publicului. Cota de popularitate a preşedintelui a rămas în jurul valorii de 40% timp de luni bune înainte să se prăbuşească la sfîrşitul lui 2017. Sondajul, efectuat cu cîteva zile înainte de discursul lui Trump despre Starea Naţiunii, arată că majoritatea americanilor, 55%, sunt mulţumiţi de situaţia actuală a ţării iar 38% dintre ei au spus că nu văd situaţia ca fiind nici „prea bună” nici „rea”.

Moscova, paralizată de ninsorile abundente 

Capitala Rusiei, Moscova, este afectată de Miercuri de cele mai mari ninsori căzute anul acesta, cu un strat de zăpadă de peste 20 de centimetri, fapt ce a îngreunat traficul auto şi pietonal şi a obligat serviciile de deszăpezire ale Primăriei să lucreze la capacitate maximă pentru a curăţa străzile şi trotuarele, relatează EFE, potrivit agerpres. Autorităţile au cerut locuitorilor să evite pe cît posibil să folosească maşinile personale şi să opteze pentru transportul public, pentru a facilita operaţiunile de curăţare a străzilor. Potrivit prognozei meteo, ninsorile vor continua să cadă la Moscova şi în cursul zilei de Joi cînd se aşteaptă o scădere cu 2 grade a temperaturilor, iar termometrul să afişeze -10, sau chiar -12 grade sub zero.

Pentru sfîrşitul săptămînii se aşteaptă alte ninsori abundente, care ar putea aşterne un strat de zăpadă de pînă la 35 de centimetri în unele sectoare ale Capitalei ruse.

Oameni de afaceri români vor să convingă Congresul american să ridice vizele pentru România

Un grup de oameni de afaceri români, reuniţi în organizaţia neguvernamentală Romanian-American Business Council (RABC), cu sediul central la New York, lansează o petiţie online pentru ridicarea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, de care au nevoie în prezent cetăţenii români care vor să călătorească în această ţară, şi speră să strîngă un milion de semnături pînă la sfîrşitul lunii Mai. Petiţia a fost lansată cu prilejul inaugurării filialei RABC România, organizaţie care va fi condusă de Marius Pandel, administratorul Christian Tour, unul din cei mai mari touroperatori din ţară. Petiţia poate fi semnată pe site-ul rabcus.org/visa-waiver.html, spun oficialii organizaţiei. În acest moment, România are o rată de refuz a vizelor pentru SUA de peste zece procente, iar condiţia principală pentru ca o ţară să scape de vize este ca în ultimul an cel mult 3% din solicitările de viză să fi fost refuzate. Pe de altă parte, RABC susţine un candidat propriu la postul de ambasador al Statelor Unite în România, ca succesor al lui Hans Klemm. Propunerea organizaţiei este Tiberius Vădan, un om de afaceri american născut în România, la Deva, în 1973, absolvent al Universităţii Georgetown din Washington D.C. şi Belmont din Nashville, Tennessee. Romanian American Business Council (RABC) este o organizaţie neguvernamentală cu sediul central la New York, formată din peste o sută de oameni de afaceri din diverse domenii, precum finanţe, sănătate, mediu, infrastructură, marketing şi apărare. Christian Tour este unul din cei mai mari touroperatori din România, fiind condusă de fraţii Cristian şi Marius Pandel. Touroperatorul deţine 40 de agenţii proprii în ţară şi este prezent în Polonia, Serbia, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Spania şi Statele Unite ale Americii (divizia online).

Şcolile din România nu au paznici. Orice psihopat sau drogat poate intra într-o şcoală şi poate să omoare un elev

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) a anunţat, Joi, că dă un ultimatum Guvernului pentru a găsi soluţii problemelor din sistem. Printre acestea se numără şi lipsa pazei în şcoli, potrivit lui Simion Hăncescu, preşedintele FSLI, care a precizat că "orice drogat poate intra într-o şcoală şi omorî un elev". „Colegiul Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt a hotărît să dea ultimatum Guvernului României. Vom înainta acestui Guvern o listă cu toate problemele din sistem. Concret, sunt şcoli în momentul de faţă unde nu se primesc salarii. Azi am fost informat că avem chiar în Bucureşti, în sectorul 3, în jur de 360 de cadre didactice care nu îşi pot primi salariile pentru că şi-au dat demisia contabilii şi nu are cine să facă ştatele de plată”, a declarat, Joi, Simion Hăncescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Liderul Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) a vorbit şi despre faptul că foarte multe şcoli nu au pază, din lipsă de fonduri. „Şcolile nu au paznici. La fiecare instituţie din administraţie sunt paznici, dar la şcoli nu. Din cauza asta, orice psihopat sau orice drogat poate intra într-o şcoală şi poate să omoare un elev”, a mai precizat Hăncescu. „Avem situaţii cu profesori diagnosticaţi cu schizofrenie, o boală foarte gravă, dar care au venit cu hîrtii cum că pot preda cît sunt sub tratament. Şi ştim cu toţii cît de complicată este această boală şi cum se poate transforma cel care suferă de schizofrenie”, a mai declarat Hăncescu. Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI) au avertizat că, în cazul în care Executivul nu găseşte în termen util soluţii pentru problemele semnalate, nu exclud o grevă generală.