REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Mai 2022)

Schröder, un apropiat al lui Putin, pe punctul de a-şi pierde privilegiile de fost cancelar

Fostul cancelar german Gerhard Schröder este foarte aproape de a fi sancţionat pentru refuzul de a condamna explicit invazia rusă în Ucraina, coaliţia de guvernare pregătindu-se să-i taie unele din drepturile speciale de care beneficiază ca fost şef al Executivului federal, transmite dpa, potrivit agerpres. Conform unei propuneri a Guvernului, Schröder îşi va pierde biroul pus la dispoziţie şi personalul aferent, dar îşi va putea păstra pensia şi protecţia personală. Propunerea coaliţiei nu dă curs cererii opoziţiei conservatoare ca Schröder să-şi piardă şi pensia. Opoziţia a argumentat că Schröder dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de preşedintele rus Vladimir Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice ruse.

Gerhard Schröder a fost cancelar din 1998 pînă în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea Guvernului înaintea lui Olaf Scholz. Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele.

Austria îşi va păstra statutul de neutralitate 

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a reafirmat, Miercuri, că ţara sa îşi va păstra statutul de neutralitate, chiar dacă alte două state din Uniunea Europeană, Suedia şi Finlanda, şi-au revizuit politica de securitate, cerînd să adere la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în urma invaziei Rusiei în Ucraina, transmite Reuters, potrivit agerpres. Schallenberg a afirmat că ţara sa, care îşi asigură 80% din gazul natural din Rusia, va continua să livreze sprijin umanitar Ucrainei, nu însă şi arme letale.

Tribunalul condamnă statul francez pentru nerezolvarea crizei climatice

Un Tribunal din Paris a condamnat statul francez pentru că nu a abordat criza climatică și nu și-a respectat promisiunile de a aborda emisiile de gaze cu efect de seră, transmite ziare.com. Denumită „afacerea secolului”, dosarul a fost introdus de patru grupuri ecologiste franceze, după o petiție semnată de 2,3 milioane de oameni.

Instanța a decis că despăgubirea pentru „daune ecologice” este admisibilă și a declarat că statul „ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din acest prejudiciu dacă nu și-a îndeplinit angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”. Nu a admis cererea de despăgubire simbolică, spunînd că despăgubirea ar trebui făcută „în natură”, cu despăgubiri acordate „doar dacă măsurile de reparație sunt imposibile sau insuficiente”. Tribunalul a acordat fiecărei organizații cîte un euro simbolic pentru „prejudecată morală”, spunînd că eșecul statului de a-și onora angajamentele climatice a fost „în detrimentul interesului colectiv”.

Poluarea ucide 9 milioane de oameni pe an, Africa fiind cea mai afectată

Agravarea poluării aerului și intoxicațiile cu plumb au menținut numărul de decese la nivel mondial la aproximativ 9 milioane pe an începînd din 2015, contracarînd progresele modeste înregistrate în combaterea poluării, a raportat o echipă de oameni de știință.

Decesele cauzate de poluanții tradiționali sunt în scădere la nivel mondial, dar ele rămîn o problemă majoră în Africa și în alte țări în curs de dezvoltare. Apa și solul contaminate și aerul murdar din interior fac din Ciad, Republica Centrafricană și Niger cele trei țări cu cele mai multe decese cauzate de poluare. Programele de stat pentru reducerea poluării aerului și îmbunătățirile în domeniul sanitar au contribuit la reducerea numărului de decese în unele locuri. În Etiopia și Nigeria, aceste eforturi au făcut ca decesele legate de poluare să scadă cu două treimi între 2000 și 2019. Între timp, Guvernul indian a început, în 2016, să ofere înlocuirea sobelor cu lemne cu racorduri pentru sobe cu gaz. În ceea ce privește poluarea aerului de afară, unele mari Capitale au înregistrat unele succese, inclusiv în Bangkok, China, și Mexico City, au declarat autorii. Dar în orașele mai mici, nivelurile de poluare continuă să crească.

Ministrul de Externe japonez îndeamnă China să joace un rol responsabil pentru pace şi securitate

Ministrul de Externe japonez, Yoshimasa Hayashi, i-a transmis, Miercuri, omologului său chinez, Wang Yi, că speră că Beijingul va juca un rol responsabil în ce priveşte asigurarea păcii şi securităţii, în contextul continuării războiului declanşat de Rusia în Ucraina, informează agenţia Kyodo, potrivit agerpres. China, care are relaţii strînse cu Rusia, s-a abţinut de la a condamna Moscova pentru invazia în Ucraina.

Cu acest prilej, Hayashi a subliniat necesitatea cooperării comunităţii internaţionale pentru a obţine denuclearizarea Coreei de Nord, sens în care a convenit cu Wang asupra unei coordonări strînse, a indicat Ministerul de Externe de la Tokyo. În timpul discuţiei cu Wang, Hayashi a subliniat importanţa păcii şi stabilităţii în Strîmtoarea Taiwan şi a exprimat îngrijorări serioase cu privire la situaţiile din Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud, potrivit comunicatului diplomaţiei japoneze. Ilustrînd preocuparea Japoniei, prim-ministrul Fumio Kishida a afirmat că securitatea Europei şi a Asiei nu pot fi separate şi că ceea ce se întîmplă în Ucraina s-ar putea petrece în Asia de Est.

SUA colaborează îndeaproape cu aliaţii europeni pentru a scoate provizii vitale de cereale din Ucraina

Administraţia Biden colaborează îndeaproape cu aliaţii europeni pentru a încerca să dezvolte rute pentru a scoate grîul şi porumbul ucrainean din ţară, după ce Rusia a blocat navele ucrainene să plece cu cereale vitale pentru aprovizionarea cu alimente în întreaga lume, în special în Africa şi Orientul Mijlociu, transmite CNN, scrie news.ro.

Oficialii iau în considerare o gamă largă de opţiuni pentru a scoate în siguranţă exporturile de alimente pe calea ferată, pe mare şi pe calea aerului, au declarat pentru CNN doi diplomaţi americani şi patru diplomaţi europeni. Scenariile posibile sunt studiate şi concepute indiferent dacă Rusia consimte sau nu. Pe fondul îngrijorărilor legate de o penurie alimentară la nivel mondial, urgenţa în jurul acestui efort este din ce în ce mai mare, în condiţiile în care preţurile la grîu, cereale, porumb, soia şi ulei vegetal au crescut vertiginos în ultimele săptămîni din cauza invaziei Rusiei. Cu toate acestea, nu există o soluţie simplă disponibilă, existînd obstacole majore pentru toate modurile de transport, deoarece războiul nu dă semne de încetare.

Autorităţile iraniene au capturat o navă străină care transporta petrol de contrabandă

Autorităţile iraniene au capturat o navă străină care încerca să scoată din ţară petrol de contrabandă, iar echipajul a fost reţinut, a relatat Miercuri agenţia oficială IRNA, preluată de Reuters, potrivit agerpres.  

Iranul, care are unele din cele mai mici preţuri din lume la combustibili datorită subvenţiilor considerabile şi devalorizării monedei naţionale, se luptă să combată contrabanda galopantă pe cale terestră spre ţări vecine şi pe mare spre state arabe din Golf. Petrolierul străin, care transporta peste 550.000 litri de combustibil, a fost capturat în apele Golfului Persic şi escortat într-un port din provincia sudică Hormozgan, unde a fost predat autorităţilor judiciare pentru investigaţii. ”Am identificat şi reţinut o navă cu combustibil de contrabandă şi care intenţiona să transporte mari cantităţi de combustibil de contrabandă la Est de insula Maru”, a declarat comandantul pazei de coastă din Hormozgan, Hossein Dehaki.

Marine Le Pen: O extindere a NATO sau UE nu are vocaţia să favorizeze pacea

O extindere a NATO în Finlanda şi Suedia sau o extindere a Uniunii Europene (UE) ”nu au vocaţia” să favorizeze pacea, apreciază şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen, relatează AFP, scrie news.ro.

”În prezent (…), anunţuri de extindere a NATO, anunţuri de extindere a Uniunii Europene nu au vocaţia, în opinia mea, să permită să se găsească soluţii ale păcii”, declară la postul de radio France Inter finalista în alegerile prezidenţiale franceze. ”Originea paranoiei că Rusia a declarat război Ucrainei la 24 Februarie este extinderea NATO şi înfiinţarea unor structuri militare, în realitate, cît mai aproape de Rusia. Eu nu justific această paranoia, dar trebuie să ţinem cont de ea”, declară reprezentanta extremei drepte. Marine Le Pen consideră, în privinţa unei intensificări a livrărilor de armament ale Franţei către Ucraina, că ”dacă livrăm armament greu, devenim cobeligeranţi”, iar ”atunci suntem în război cu Rusia”.

Autorităţile din Shanghai anunță finalul epidemiei de coronavirus, dar măsurile de carantinare continuă

”Zero Covid”: Autorităţile din Shanghai au anunţat că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia unităţilor de carantină), anunţ rapid ignorat pe internet pentru că o mare parte dintre cei 25 de milioane de locuitori rămîn închişi, relatează AFP, potrivit agerpres

China se confruntă cu cel mai grav focar epidemic de la începutul pandemiei. Este, de asemenea, ultima mare economie planetară majoră care a rămas izolată de restul lumii cu restricţii anti-Covid. Pentru a face faţă acestui val al variantei Omicron potenţial fatală pentru mulţi vîrstnici nevaccinaţi, Shanghai-ul, de departe cel mai afectat oraş, i-a plasat în izolare pe toţi locuitorii la începutul lunii Aprilie. Dificultăţile în accesul la produse proaspete şi asistenţa medicală non-Covid au stîrnit nemulţumiri puternice şi, în unele cazuri, chiar certuri cu autorităţile. ”Toate cele 16 districte din Shanghai au atins zero Covid în societate”, a anunţat Zhao Dandan, directorul adjunct al serviciilor municipale de sănătate.

Pentagon: Un număr tot mai mare de obiecte neidentificate a fost raportat pe Cer în ultimii 20 de ani

Un „număr tot mai mare” de obiecte neidentificate a fost raportat pe Cer în ultimii 20 de ani, a indicat un responsabil al Pentagonului în faţa congresmenilor americani, fără a ajunge pînă la a confirma prezenţa vieţii extraterestre, notează AFP, potrivit agerpres. Pentru prima dată după mai mult de 50 de ani, Congresul SUA a organizat o audiere publică dedicată „fenomenelor aeriene neidentificate”. „De la începutul anilor 2000, am observat un număr tot mai mare de obiecte neautorizate sau neidentificate”, a declarat Scott Bray, director adjunct al serviciului de informaţii pentru US Navy. Responsabilul a atribuit această creştere „eforturilor considerabile” ale Armatei americane pentru „a destigmatiza actul de raportare a observărilor” şi progresului tehnologic. Cu toate acestea, el a spus că nu a detectat nimic „care să sugereze o origine non-terestră” acestor fenomene. Dar nici nu a exclus definitiv această posibilitate.

În Iunie 2021, serviciile americane de informaţii americane au afirmat deja, într-un raport mult aşteptat, că nu există nici o dovadă a existenţei extratereştrilor, recunoscînd, în acelaşi timp, că zeci de fenomene observate de piloţii militari nu pot fi explicate. Unele ar putea fi explicate prin prezenţa dronelor sau a păsărilor care creează confuzie în sistemele radar ale Armatei americane. Altele ar putea proveni din teste de echipamente sau de tehnologii militare efectuate de alte puteri, precum China sau Rusia. Armata americană şi serviciile de informaţii americane sunt interesate să determine dacă aceste „fenomene aeriene neidentificate” pot fi legate de ameninţări împotriva Statelor Unite.