REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (16 Septembrie 2021)

Parchetul European a deschis 300 de anchete, în dosare cu un prejudiciu estimat la 4,5 miliarde de euro

Conform datelor de pe site-ul instituţiei, de la 1 Iunie, de cînd Parchetul European a devenit operaţional, au fost înregistrate 1.700 de sesizări din partea statelor membre UE şi a unor persoane private. Au fost deschise 300 de investigaţii, iar unele infracţiuni semnalate sunt încă în curs de evaluare. Prejudiciul provocat bugetului UE în urma acestor infracţiuni este de 4,5 miliarde de euro. Procurorul şef al Parchetului european, Laura Codruţa Kovesi, afirma, într-un interviu acordat iniţiativei civice „Feţe ale Democraţiei”, că infracţiunile financiare sunt sub-raportate, subestimate, adesea chiar tolerate, în beneficiul reţelelor infracţionale organizate care aspiră să submineze şi să înlocuiască autorităţile legitime.

„Odată capturat statul, instituţiile sale nu mai funcţionează pentru binele comun şi democraţia este subminată. (…) Cred că este subestimată fiindcă în majoritatea cazurilor nu e violentă în mod evident. Dar şi deoarece, cultural, ne-am obişnuit să fim mai toleranţi cu corupţia. Înainte de a ne începe operaţiunile, am făcut un sondaj în rîndul statelor membre participante despre numărul de investigaţii din sfera noastră de competenţă pe care le-au efectuat în ultimii 4 ani. În unele ţări sunt sute, chiar mii. În altele, aproape nici una. Asta mă face să mă întreb cu privire la prioritatea acordată acestei lupte. Fiindcă ştiu că nu există ţări curate”, afirma Kovesi.

Și în Lyon va fi redusă limita de viteză la 30 km/h

Oraşul francez Lyon intenţionează să reducă limita de viteză de la 50 de kilometri pe oră la 30 de kilometri pe oră în Primăvara anului viitor, a declarat primarul Gregory Doucet pentru canalul de televiziune France 3. Lyon, Paris şi Lille sunt cele mai mari oraşe din Franţa unde este aplicată o reducere a limitei de viteză. Doucet a spus că limita de 50 de kilometri pe oră va fi menţinută doar pe unele artere principale. Schimbarea este menită să ajute la prevenirea accidentelor, scrie Agerpres.

O celebră bijuterie regală s-a vîndut cu aproape 400.000 de lire sterline

O brăţară cu perle şi diamante care i-a aparţinut prinţesei Margaret, sora mai mică a Reginei Elisabeta a II-a, s-a vîndut la licitaţie pentru aproape 400.000 de lire sterline (552.560 de dolari), informează DPA, potrivit agerpres. Bijuteria art deco a fost purtată de Margaret într-o fotografie realizată cu prilejul celei de-a 19-a aniversări de celebrul fotograful Cecil Beaton, în 1949. A fost achiziţionată de un cumpărător care nu şi-a dezvăluit identitatea pentru 396.800 de lire sterline, sumă care include prima cumpărătorului, cu prilejul unei vînzări organizate de firma de licitaţii Dix Noonan Webb din Londra. Brăţara a fost vîndută de Christie’s în 2006 în cadrul unui lot de bijuterii din colecţia prinţesei la patru ani de la decesul acesteia. Bijuteria a fost confecţionată în 1925 şi este alcătuită dintr-un rînd dublu din perle de cultură care încadrează un şir de diamante tăiate circular. Fotografia prinţesei Margaret a fost realizată de Beaton pe 8 Iulie 1949 şi publicată de ziua de naştere a acesteia, pe 21 August.

”Fusese la Lords ca să vadă meciul dintre Eton şi Harrow şi întîrziase puţin, dar s-a îmbrăcat atît de rapid, încît la cîteva minute după ce a revenit şi-a făcut apariţia în noua rochie de seară pe care i-o adusese Hartnell în acea dimineaţă – o rochie din tul alb, brodată cu fluturi din paiete şi o eşarfă multicoloră în jurul taliei”, a scris fotograful în jurnalul său despre prinţesa Margaret. ”Arăta foarte drăguţă şi avea destul de mult machiaj, iar ochii erau de un albastru profund, felini şi neînfricaţi şi atît de curaţi şi tinereşti”, a mai scris acesta.

Marea Britanie riscă să piardă medalia de argint de la Tokyo, cucerită la 4x100 m, din cauza unui caz de dopaj

Marea Britanie riscă să fie descalificată din finala olimpică la 4x100 m şi să piardă medalia obținută la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Miercuri, agenţia internaţională de control antidoping (ITA) a anunţat că au fost descoperite substanţe interzise în cel de-al doilea eşantion al sprinterului britanic Chijindu 'CJ' Ujah, medaliat cu argint în proba ştafetă 4x100 m masculin. În urma acestui anunţ, Marea Britanie riscă să fie descalificată din finala olimpică la 4x100 m şi să piardă medalia obţinută în cursa cîştigată de Italia, informează AFP. În aceste condiţii, Canada, clasată pe locul al treilea, ar urma să intre în posesia argintului, în timp ce bronzul va reveni reprezentanţilor Chinei, care au încheiat finala pe locul al patrulea.

"ITA confirmă că, la cererea sportivului, proba B a fost analizată de laboratorul acreditat de Agenţia Mondială Antidoping de la Tokyo, pe 19 August, iar această procedură a confirmat rezultatul obţinut la proba A", a scris agenţia într-un comunicat.

Pe 12 August, Ujah a fost suspendat de Unitatea pentru integritatea atletismului (AIU), după descoperirea în organismul său a "substanţelor interzise ostarină şi S-23, care sunt clasifice drept SARM (modulatori selectivi ai receptorilor de androgeni)". Aceste substanţe sunt utilizate în general pentru creşterea masei musculare. ITA a adăugat că a înaintat cazul către Camera antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), pe 8 Septembrie, care urmează stabilească dacă este vorba de o încălcare a regulamentului antidoping, precum şi o eventuală descalificare a echipei masculine britanice de 4x100 m, scrie Agerpres. Regulamentele antidoping ale CIO şi World Athletics prevăd descalificarea întregii echipe de ştafetă, dacă unul dintre membrii săi este sancţionat pentru încălcarea acestor reguli.

Datoria mondială se apropie rapid de nivelul record de 300.000 de miliarde de dolari

Nivelul datoriei mondiale a crescut în trimestrul al doilea pînă la o valoare record de aproape 300.000 de miliarde de dolari, însă raportul datorie/PIB a scăzut pentru prima dată de la debutul pandemiei, pe măsură ce a revenit creşterea economică, a anunţat Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, informează Reuters. Potrivit IIF, datoria globală totală (care include datoria guvernamentală, datoriile gospodăriilor şi datoriile companiile şi băncilor) a crescut cu 4.800 miliarde de dolari, pînă la 296.000 miliarde de dolari la finele lunii Iunie, după o uşoară scădere în primul trimestru, şi acum este cu 36.000 de miliarde de dolari peste nivelul la care era înaintea pandemiei. Creşterea nivelului datoriilor a fost cea mai agresivă în rîndul pieţelor emergente, unde nivelul total al datoriilor a crescut cu 3.500 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru a ajunge la aproape 92.000 de miliarde de dolari.

În cazul SUA, datoriile s-au majorat cu aproximativ 490 de miliarde de dolari, cel mai mic nivel înregistrat de la debutul pandemiei, însă datoriile gospodăriilor au crescut într-un ritm record. La nivel global, datoriile gospodăriilor au avansat cu 1.500 de miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui an, ajungînd la 55.000 de miliarde de dolari. IIF subliniază că aproape o treime din ţările pe care le analizează au înregistrat o creştere a nivelului datoriilor gospodăriilor în prima jumătate a acestui an.

Olanda renunță complet la distanțarea de 1,5 metri și anunță introducerea unui "permis Covid" pentru restaurante, baruri și festivaluri

Olanda anunță relaxarea restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, inclusiv sfîrşitul distanţării sociale dar şi implementarea, din 25 Septembrie, a unui "permis Covid" pentru a intra în baruri, restaurante şi la festivaluri, relatează Reuters. Permisul, care va arăta dovada vaccinării, a recuperării după coronavirus sau unui test negativ, va fi necesar pentru persoanele cu vîrsta de cel puţin 13 ani începînd din 25 Septembrie, a declarat prim-ministrul Mark Rutte. Rata de contaminare este în scădere în Olanda, care la începutul pandemiei au instituit unele dintre restricţiile cele mai slabe din Europa, dar le-au întărit în timpul unui al doilea val mortal.

"Sunt bucuros să anunţ că începînd cu 25 Septembrie, distanţarea socială obligatorie de 1,50 metri va fi abandonată", a declarat Rutte într-o conferinţă de presă televizată. "Aceasta înseamnă că mai mulţi oameni pot merge la cafenea sau restaurant în acelaşi timp. De asemenea, înseamnă că festivalurile şi evenimentele sportive pot fi organizate din nou la capacitate maximă", a explicat el.

Guvernul olandez a respins criticile oponenţilor, precum politicianul populist şi coronasceptic Thierry Baudet, care spune că permisul este un mod de a impune vaccinarea. "Nu, utilizarea permisului coronavirus nu obligă pe nimeni să fie vaccinat. Puteţi de asemenea efectua teste pentru a putea intra undeva, iar pentru moment acestea rămîn gratuite", potrivit ministrului Sănătăţii Hugo de Jonge. Purtarea unei măşti de protecţie rămîne totuşi obligatorie în transportul public şi aeroporturi, dar nu şi în trenuri sau pe platformele de tramvai.

Ambasadorului chinez în Marea Britanie i-a fost interzisă intrarea în Parlamentul de la Londra

Ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Zheng Zeguang, a fost anunțat că nu poate intra în Parlamentul Marii Britanii cîtă vreme sancțiunile impuse de Beijiing împotriva unor parlamentari britanici rămîn în vigoare, relatează BBC. Zheng Zeguang trebuia să participe Miercuri la o recepție în Camera Comunelor, găzduită de grupul parlamentar pentru China. Ambasada Chinei a reacționat spunînd că este o decizie „demnă de dispreț și lașă” care dăunează intereselor ambelor țări. Interdicția vine într-un moment în care tensiunile dintre cele două Guverne sunt mari. În Martie, China a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru șapte parlamentari pe care i-a acuzat că au răspîndit minciuni despre Beijing.

Măsura luată de Beijing a venit ca răspuns la decizia Regatului Unit de a impune sancțiuni împotriva oficialilor chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Xinjiang. În ciuda acestui fapt, grupul parlamentar pentru China a decis să-l invite pe Zheng la recepție, măsură respinsă însă de conducerea Camerei Comunelor în urma unor proteste din partea parlamentarilor sancționați de China.

Oficial francez: România trebuie să adere la Schengen, așteaptă de un deceniu

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, spune că România trebuie să adere la Spaţiul Schengen deoarece a demonstrat că este o ţară serioasă în ceea ce priveşte protejarea frontierelor, iar extinderea şi reformarea acestuia va fi unul din subiectele Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene ce va începe în Ianuarie 2022.

„În ceea ce priveşte Schengen, ştiu că vorbim de un punct sensibil şi important pentru România, de mai mulţi ani, pentru că, de aproape de un deceniu, România aşteaptă aderarea la Schengen. Trebuie să adere. Nu ştiu să vă spun exact cînd. Cred sincer că s-a adîncit criza din domeniul migraţiei, chiar în timpul (pandemiei - n.r.) de COVID, cînd am avut restricţii la frontiere. Dacă o ţară e serioasă, iar România este serioasă în ceea ce priveşte apărarea frontierelor, este un atu al Schengen, pentru că astfel controlează mai bine frontierele Europei”, a spus oficialul francez, aflat în vizită oficială la Bucureşti, potrivit Agerpres.

„Ce aducem noi în Preşedinţia franceză (a Consiliului UE - n.r.) este o abordare globală, dar poate nu vom încheia în Preşedinţia franceză, nu putem spune calendarul exact. În acelaşi timp avem extinderea Schengen şi reforme, pentru că nu avem destulă guvernanţă, mijloace de protejare a frontierelor în acest context, un angajament în ceea ce înseamnă protejarea frontierelor comune ale Uniunii Europene”, a adăugat el.

Beaune a dat exemplul situaţiei actuale din Lituania şi Polonia. „Belarus atacă frontierele externe. Vorbim de o cooperare Schengen – Uniunea Europeană. Trebuie să apărăm şi să arătăm concret că ne apărăm frontierele externe. Deci cred că extinderea şi consolidarea vor fi simultane. De asemenea, au existat teorii, dacă avem nevoie de un nou Schengen, dacă să ne extindem înainte. Eu cred că lucrurile acestea trebuie făcute simultan şi încercăm să facem asta în cadrul Preşedinţiei franceze”, a mai spus oficialul francez.

Cum a ajuns Papa Francisc la Budapesta „Capitala României”, într-un articol New York Times

Cotidianul New York Times a încurcat Bucureștiul cu Budapesta într-un articol despre vizita făcută de Papa Francisc în Ungaria. În textul de pe pagina de Facebook a New York Times se arată că „vizita de șapte ore în România” este prima făcută de Suveranul Pontif după operația suferită la colon. Articolul a provocat sute de reacții și comentarii ironice din partea cititorilor.

„Data viitoare, rugați-l pe Papă să dea un share location de pe telefonul său”, se arată într-un comentariu postat de un cititor. „Budapesta - Ungaria, București - România”, sau „Dragă New York Times! E foarte trist. Budapesta, Ungaria, aici a fost Papa!”, sunt unele din sutele de mesaje publicate de cititorii nemulțumiți ori deranjați de greșeala făcută de editorii publicației din SUA.

Confuzia dintre Budapest și Bucharest (denumirea în engleză a Bucureștiului) este una frecventă și a devenit un cunoscut subiect de anecdote. Expresia „Good evening, Budapest!”a fost rostită, începînd cu anii 1990, de mai mulți artiști pop sau lideri de formații rock care au concertat în București. În 2015, un ministru a ajuns din greșeală la Budapesta, în loc de București,  și a ratat prezența la o cupă mondială de dans care se desfășura în Capitala României. În această Vară, cu prilejul Euro 2020, Budapeste a fost confundată cu Bucureștiul pe site-ul UEFA, care făcea referire la un meci de fotbal dintre Ungaria și Portugalia, desfășurat pe Puskas Arena din Budapesta, Capitala Ungariei.

Un pastor american care milita împotriva coronavirusului a murit din cauza COVID-19. Spunea că vaccinurile se bazează pe „celule de bebeluşi avortaţi“

Bob Enyart, pastor al Denver Bible Church din Denver şi prezentator al unei emisiuni radio, a murit Lunea trecută din cauza Covid-19, potrivit unui anunţ făcut pe Facebook de co-prezentatorul său.  Articolele de pe site-ul pastorului erau împotriva poverii „imaginare” asupra spitalelor. Acesta a oferit sfaturi din Biblie cu privire la tratarea COVID-19 şi a acuzat mass-media „mainstream” că exagerează severitatea bolii pe care o cauzează coronavirusul.

Acesta a optat să nu se vaccineze împotriva COVID-19, afirmînd că vaccinurile se bazează pe „celule ale unor bebeluşi avortaţi”. Enyart a fost de asemenea în mijlocul unei bătălii juridice, anul trecut, cînd a dat în judecată statul Colorado din cauza restricţiilor sanitare impuse pentru lăcaşele de cult. Acesta a cîştigat procesul, obţinînd eliminarea limitării numărului de enoriaşi care pot participa la predici şi obligativitatea purtării măştilor de protecţie în biserici. Pastorul a fost un personaj controversat, care în 1999 a călătorit pînă în Noua Zeelandă doar cu scopul de a fi arestat pentru afişarea unui baner pe care scria „[Bill] Clinton este un violator”, potrivit hotnews.ro. În vechea sa emisiune TV, Bob Enyart Live, el obişnuia să „citească vesel necrologurile unor persoane care au suferit de HIV în timp ce dădea drumul la melodia ”Another One Bites the Dust” a trupei Queen, potrivit aceleiaşi surse. Înainte de a deveni pastor şi prezentator de emisiuni religioase, Enyart a proiectat programe software pentru elicoptere ale Armatei americane şi a lucrat ca analist pentru Microsoft.