Realitatea internationala pe scurt – 1 (30 Ianuarie 2018)
Rusia acuză că raportul Trezoreriei americane reprezintă ”o încercare directă şi evidentă” a SUA de amestec în viitoarele alegeri
Kremlinul apreciază că un raport întocmit de Departamentul american al Trezoreriei, în baza căruia pot fi extinse sancţiunile impuse Moscovei din cauza amestecului în alegerile prezidenţiale din 2016 reprezintă ”o încercare directă şi evidentă” de amestec în viitorul scrutin prezidenţial rus, relatează CNN. ”Noi credem că aceasta este o încercare directă şi evidentă care coincide cu alegerile noastre, cu scopul de a le influenţa”, a declarat un purtător de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă telefonică. ”Noi nu suntem de acord cu acest lucru şi suntem siguri că nu va avea vreo influenţă”, a apreciat el. El a adăugat că publicarea raportului ”va fi analizată la Moscova, pentru ca interesele noastre şi ale companiilor noastre să fie garantate”.
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ridică interdicția de acces pentru refugiaţii din 11 ţări
Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) a anunţat ridicarea interdicţiei de acces pe teritoriul american pentru refugiaţii din 11 ţări, informează AFP. Comunicatul DHS nu precizează care sunt ţările vizate, dar potrivit indicaţiilor organizaţiilor care se ocupă de refugiaţi, AFP consideră că este vorba, probabil, de Coreea de Nord, Egipt, Irak, Iran, Libia, Mali, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen, potrivit agerpres. DHS a anunţat totodată reguli mai stricte de securitate, care – apreciază directoarea DHS, Kirstjen Nilsen – vor împiedica intrarea în SUA a teroriştilor, a infractorilor şi a altor suspecţi.
Netanyahu împreună cu Putin au adus un omagiu victimelor naziștilor la Muzeul Iudaismului din Moscova
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a adus, Luni, un omagiu victimelor lagărelor naziste, cu ocazia unei vizite la Muzeul Iudaismului de la Moscova, împreună cu preşedintele rus Vladimir Putin, denunţînd totodată intenţia Iranului de a ”distruge” statul israelian, scrie AFP. ”Holocaustul este o tragedie oribilă în istoria umanităţii”, a declarat Netanyahu în cursul unei ceremonii în memoria victimelor Soah, desfăşurate în prezenţa marelui rabin al Rusiei Berl Lazar şi a unor foşti combatanţi din al Doilea Război Mondial, conform news.ro. ”Dacă nu se pune capăt la timp acestei uri fără fond faţă de evrei, ea se respîndeşte foarte repede şi poate distruge şi alte popoare”, a avertizat el. În acest context, premierul israelian a denunţat intenţiile Iranului care ”spune deschis că vrea să distrugă Israelul”. În ceea ce-l priveşte, preşedintele rus a făcut luni o paralelă între antisemitism şi ”rusofobie”, în contextul în care Moscova acuză adesea de ”isterie antirusă” Statele Unite şi lumea occidentală în general. ”Eu sunt convins că reprezentanţii politici şi religioşi trebuie să facă totul pentru (…) a împiedica creşterea grînelor ideologiei naţionaliste, indiferent de forma lor: antisemitism, rusofobie şi toate fobiile fondate pe ură”, a declarat el. ”Memoria noastră este cel mai bun avertisment împotriva oricărei tentative (…) de construire sau afirmare a măreţiei pe baza unei superiorităţii rasiale, naţionale sau alta”, a apreciat Putin. El a făcut elogiul ”cooperării strînse” între Rusia şi Israel în lupta împotriva ”tentativelor de falsificare a istoriei şi de revizuire a bilanţului celui de-al Doilea Război Mondial, de negare a Holocaustului şi de minimizare a amplorii contribuţiei cruciale a Uniunii Societice în victoria împotriva Germaniei naziste”.
Scandal sexual în Guvernul francez
Membrii Guvernului francez au făcut scut în jurul ministrul Bugetului, Gerald Darmanin, care a fost acuzat de viol într-un caz vechi de aproape zece ani, scrie France24. Sîmbătă, biroul procurorului general din Paris a confirmat că a redeschis investigaţia privind acuzaţiile împotriva lui Darmanin. Acesta este acuzat că a forţat o femeie să întreţină relaţii sexuale în schimbul promisiunii că o va ajuta să scape de o problemă în instanţă. Sophie Spatz, o fostă escortă în vîrstă de 46 de ani, a depus pentru prima dată plîngere împotriva lui Darmanin la mijlocul lui 2017, însă cazul a fost închis atunci cînd aceasta nu s-a mai prezentat pentru declaraţii. În Ianuarie 2018 însă, Spatz a depus din nou o plîngere. Avocaţii lui Darmanin au acuzat-o că îşi doreşte „să facă rău” şi să distrugă reputaţia ministrului iar Darmanin o va da judecată pentru calomnie. Ministrul Justiţiei, Nicole Belleoubet, a respins sugestiile că Darmanin ar trebui să demisioneze, adăugînd că acesta nu a fost încă pus sub acuzare pentru nimic. Prim-ministrul Edouard Philippe a declarat că are „încredere totală” în Darmanin.
Pagubele provocate de revărsări de cursuri de apă în Europa se vor dubla
Inundaţii ca cele cu care se confruntă Franţa de cîteva zile riscă să se multiplice în Europa, din cauza încălzirii globale, chiar dacă aceasta ar fi limitată la 1,5°C, potrivit unui studiu, relatează AFP. Autorii acestui studiu, publicat de revista Climate, au trecut în revistă trei scenarii, mergînd de la o încălzire de +1,5°C la +3°C faţă de era preindustrială, potrivit news.ro. În cel mai optimist scenariu, pagubele provocate de revărsări de cursuri de apă în Europa se vor dubla, la aproximativ 15 miliarde de euro pe an, potrivit cercetătorilor. Iar numărul persoanelor afectate de inundaţii va creşte cu 86%, adică aproximativ 650.000 de persoane pe an. Însă, în cazul creşterii nivelului temperaturii cu o medie de 3°C, pagubele ar creşte cu 145%, la aproximativ 17 miliarde de euro pe an, iar 780.000 de persoane vor fi afectate (cu 123% mai multe). O creştere de doar 1°C a fost deja suficientă să provoace o ”retragere” a banchizei, creşterea nivelului mediu al oceanelor sau a nivelului precipitaţiilor. Inundaţiile, al căror impact este agravat de urbanizare, fac deja parte din catastrofele naturale cele mai costisitoare în Europa. Proiecţii precise ale ritmului modificărilor climatice sunt, astfel, cruciale în termeni de prevenire a riscurilor.
O femeie din Rusia a fost condamnată pentru că şi-a vîndut bebeluşul pentru un bilet de avion
O femeie a fost condamnată la patru ani de închisoare, Luni, la Sankt Petersburg, pentru că şi-a vîndut bebeluşul nou-născut pentru suma de 166 de euro pe care a cheltuit-o imediat pentru un bilet de avion, au anunţat surse apropiate tribunalului local, relatează AFP. Femeia, în vîrstă de 28 de ani şi originară din Uzbekistan, s-a înţeles cu un cuplu de cetăţeni din aceeaşi regiune în Vara anului 2016 să le vîndă următorul ei copil, potrivit anchetatorilor, potrivit agerpres. În Octombrie 2016, cînd a dat naştere unui băieţel, femeia l-a vîndut pentru suma de 11.500 ruble (aproximativ 166 euro) şi a cheltuit imediat aceşti bani pentru un bilet de avion spre Asia Centrală, a precizat un purtător de cuvînt al tribunalului Frounzenski din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei). Cuplul care a cumpărat copilul a fost condamnat, la rîndul său, la trei ani de închisoare, menţionează sursa citată. Mii de cetăţeni uzbeci lucrează în Rusia.
Donald Trump înțelege greșit efectele încălzirii globale
O declaraţie a preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, potrivit căruia calotele glaciare ”stabilesc recorduri”, i-a uimit pe oamenii de ştiinţă, în contextul în care mare parte din cantitatea de gheaţă de pe mapamond se topeşte din cauza încălzirii globale, informează Reuters. Donald Trump şi-a exprimat îndoiala cu privire la descoperirile legate de schimbările climatice în cadrul unui interviu acordat pentru postul britanic de televiziune ITV, difuzatDduminică seară, în care liderul de la Casa Albă a spus că ”există o răcire şi există o încălzire”, conform agerpres. ”Calotele glaciare trebuiau să se topească, să dispară pînă acum. Însă acum ele stabilesc recorduri. Sunt la un nivel record”, a declarat Donald Trump. Expresia ”calote glaciare” este utilizată în general cu referire la gheaţa polară sau la vastele întinderi de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica. Acesta este de asemenea un termen tehnic folosit pentru a defini masele de gheaţă de dimensiuni mai mici de pe uscat, reprezentînd prelungiri ale gheţarilor. Declaraţia lui Donald Trump din care s-ar putea înţelege că gheţarii şi calotele glaciare şi-ar mări dimensiunile ”este pur şi simplu greşită”, a susţinut Michael Zemp. ”Sau poate că el se referă la o altă planetă”, a adăugat Michael Zemp. Topirea gheţii contribuie la creşterea nivelului apelor mărilor şi oceanelor. Totodată, conform celei mai recente revizuiri întocmite în 2014 de Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, ”calotele glaciare din Groenlanda şi Antarctica au pierdut din o parte din masa lor”, precizează Reuters.
Automatizarea și globalizarea sunt o amenințare a locurilor de muncă
O cincime din totalul locurilor de muncă din Marea Britanie vor fi cel mai probabil strămutate în alte ţări pînă în anul 2030 din cauza automatizării şi a globalizării, potrivit unui nou raport oficial, informează Press Association. Locurile de muncă din comerţul cu amănuntul, serviciile pentru clienţi şi depozitele de mărfuri sunt cele mai ameninţate, au declarat experţii organizaţiei Centre for Cities, potrivit agerpres. Oraşele din Nordul şi centrul Marii Britanii sunt cel mai expuse în faţa riscului de a-şi pierde locurile de muncă, în comparaţie cu oraşele mai bogate din Sudul ţării, confirmînd astfel diviziunile sociale care există pe axa Nord-Sud. Experţii afirmă că schimbarea pieţei de muncă va duce şi la o creare de joburi noi, însă locurile de muncă din localităţile aflate în Nordul şi centrul Marii Britanii vor deveni pe scară largă ocupaţii cu grade slabe de calificare. Pînă la 10% din posturi se află în ocupaţii prognozate să crească, în timp ce noile industrii vor genera joburi care nu există în prezent. „Automatizarea şi globalizarea vor aduce oportunităţi uriaşe pentru a creşte prosperitatea şi numărul de locuri de muncă, dar există şi un risc real ca mulţi oameni şi multe oraşe să aibă de pierdut de pe urma lor”, a declarat Andrew Carter, directorul executiv al Centre for Cities.
Ambasadorul Germaniei la Londra: Imaginea britanicilor legată de atitudinea din al doilea Război Mondial a susţinut euroscepticismul
Imaginea Marii Britanii luptînd singură împotriva unei Germanii dominante a susţinut viziunile eurosceptice din Regatul Unit, dar nu rezolvă cu nimic problemele contemporane ale ţării, a declarat ambasadorul Germaniei la Londra pentru The Guardian. Peter Ammon a descris decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană ca fiind „o tragedie” şi un moment trist. De asemenea, a avertizat asupra „iluziilor” pe care Marea Britanie le are în aceea ce priveşte negocierile pentru Brexit. „Dacă aveţi iluzii în ceea ce priveşte ce puteţi negocia, atunci va fi foarte dificil. O să ajungeţi într-un divorţ în care o să spuneţi: ‚A fost mereu vina ta” şi o să găsiţi un exemplu şi veţi arunca vina unii pe ceilalţi” a spus Ammon. Ammon a spus că este normal ca Marea Britanie să fie mîndră de istoria sa, dar unii dintre susţinătorii Brexitului au fost motivaţi de un sentiment de identitate naţională construit în jurul imaginii Regatului Unit luptînd singur în Al Doilea Război Mondial. O dată cu apariţia filmelor precum Darkest Hour sau Dunkirk, Ammon a spus: „Istoria este întotdeauna plină de ambiguităţi dar dacă te concentrezi numai pe ideea că Marea Britanie a luptat singură în Al Doilea Război Mondial, e o poveste bună, dar nu va rezolva nici o problemă de azi”. Ammon a descris percepţia că Germania domină Uniunea Europeană ca fiind „o poveste oribilă”.