Realitatea internationala pe scurt – 1 (23 Ianuarie 2018)

Trump, totuși, va veni, la Davos

Preşedintele american Donald Trump va participa la Forumul economic de la Davos (Elveţia) din această săptămînă, a confirmat Casa Albă, în urma acordului încheiat pentru reluarea activităţii Guvernului american, după trei zile de blocaj, relatează AFP. „Dacă totul se petrece cum am prevăzut, în urma reluării activităţii Guvernului, Preşedintele va face deplasarea în această săptămînă”, a declarat Sarah Sanders, purtător de cuvînt al executivului american, conform news.ro. Ultimul preşedinte american care a fost prezent la Forumul de la Davos a fost democratul Bill Clinton în 2000.

Manifestații în Nicosia de Nord împotriva unui ziar cipriot turc care a criticat ofensiva Ankarei împotriva YPG

Aproximativ 500 de persoane, unele purtînd steaguri ale Turciei, s-au adunat în faţa sediului ziarului Afrika şi au aruncat cu pietre, ouă şi sticle de apă, spărgînd mai multe ferestre. Ankara a lansat, Sîmbătă, o vastă operaţiune în regiunea Afrin din Nordul Siriei, multiplicînd loviturile aeriene şi bombardamentele artileriei împotriva poziţiilor Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG). Ciprul este împărţit în două din 1974 după invazia Nordului insulei de către Armata turcă în urma unui puci vizînd alipirea insulei la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) este recunoscută doar de Ankara.Duminică, Erdogan a criticat puternic Afrika, el calificînd ca „imorală” descrierea ofensivei turce făcută de acest ziar.

Federica Mogherini, ‘extrem de îngrijorată’

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, s-a declarat, Luni, ‘extrem de îngrijorată’ de operaţiunea militară desfăşurată de Armata turcă împotriva unei miliţii kurde în Nordul Siriei, relatează France Presse. ‘Sunt extrem de îngrijorată’, a recunoscut Mogherini, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, precizînd că va cere o întîlnire ‘pentru a discuta’ cu ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, aşteptat săptămîna aceasta în Capitala Belgiei, conform agerpres. ‘Trebuie să ne asigurăm că accesul umanitar este garantat şi că populaţia nu suferă de pe urma activităţilor militare pe teren’, a subliniat ea, îndemnînd ‘ca toate activităţile militare să fie îndreptate împotriva Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) în termeni de strategie’.

Comisia Europeană elaborează propuneri ce riscă să provoace noi tensiuni pe tema statului de drept între Bruxelles şi ţări Est-europene precum Polonia sau Ungaria

Comisia Europeană elaborează propuneri prin care doreşte ca, în viitor, cadrul financiar multianual al UE de acordare a fondurilor europene să fie condiţionat de existenţa unor sisteme judiciare independente în statele beneficiare nete de fonduri ale UE, iniţiativă ce riscă să provoace noi tensiuni pe tema statului de drept între Bruxelles şi ţări Est-europene precum Polonia sau Ungaria, scrie, Luni, Financial Times (FT). Conform acestei publicaţii, ideea unei asemenea condiţionări a fost sprijinită de comisarii europeni la o reuniune desfăşurată săptămîna trecută şi va fi prezentată ca parte a planurilor Bruxelles-ului de structurare a viitorului buget al UE pentru perioada 2021-2017. Principalele state contributoare nete, precum Germania, susţin instituirea unor condiţii mai dure împotriva celor beneficiare nete, cum ar fi Polonia, aceasta din urmă fiind deja în conflict cu Bruxelles-ul din cauza reformelor din sistemul judiciar şi refuzului cotelor obligatorii de refugiaţi. În replică, Guvernul de la Varşovia susţine că a întreprins această reformă pentru a pune capăt ‘castei corupte’ a judecătorilor care funcţionează într-un sistem ineficient şi au format o elită ce s-a îndepărtat de problemele cetăţenilor, acuzînd totodată oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept în Polonia sunt mai degrabă politice decît juridice.

Silvio Berlusconi a afirmat că, sub îndrumarea sa, Rusia ar fi aderat la NATO în urmă cu peste 15 ani

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a afirmat, Luni, că, sub îndrumarea sa, Rusia ar fi aderat la NATO în urmă cu peste 15 ani, relatează DPA. În cursul unei vizite la Bruxelles, Berlusconi, în vîrstă de 81 de ani, s-a descris pe el însuşi ca un ‘copil al războiului care a trăit timp de 50 de ani sub ameninţarea Războiului Rece’. Acel copil, a adăugat el, ‘a reuşit în 2002 să facă Federaţia Rusă să intre în NATO şi crede în Europa ca un fapt fundamental absolut’ al vieţilor noastre, a adăugat el. Rusia nu a aderat de fapt niciodată la NATO, o alianţă militară fondată iniţial de SUA şi aliaţii săi occidentali pentru a se apăra împotriva Uniunii Sovietice.

Ceea ce s-a întîmplat în 2002 este că Berlusconi a găzduit un summit în apropiere de Roma la care NATO şi Rusia au convenit asupra unui consiliu permanent de cooperare, care a fost ulterior suspendat ca urmare a acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Mike Pence: Washingtonul nu va mai certifica acordul nuclear iranian

Vicepreşedintele american Mike Pence a declarat, Luni, la Tel Aviv, că Washingtonul nu va mai certifica respectarea de către Iran a acordului în domeniul nuclear, transmite DPA. Trump trebuie să-şi dea acceptul pentru acord la fiecare 90 de zile şi să aprobe renunţarea la sancţiuni la fiecare 120 şi 180 de zile, conform legislaţiei americane. Acordul din 2015, cunoscut sub denumirea de Planul de Acţiune Comun şi Comprehensiv (JCPOA), a fost semnat de SUA sub administraţia Obama, precum şi de Iran, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Acesta are ca scop garantarea faptului că Iranul îşi foloseşte capacităţile nucleare în scopuri paşnice, prevenind dezvoltarea de arme nucleare. În schimb, sancţiunile impuse Iranului au fost ridicate. Acordul nu acoperă şi programul de rachete balistice al Iranului.

Fost consilier prezidențial român, despre legile Justiției

Modificările aduse legilor Justiției aduse de către coaliția PSD - ALDE sunt motivul pentru care, de aproape un an de zile, mulți români protestează săptămînal. De asemenea, aceste proiecte au stîrnit mînia ambasadelor străine de la București, care au trimis numeroase semnale de dezacord cu respectivele propuneri ale coaliției de guvernămînt. În această dezbatere, s-a pronunțat și fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, fost sfetnic al președintelui Traian Băsescu. ”Pentru că sistemul, în mare parte, este sub influența acestor forțe occidentale. Din 2002, după ce am intrat în NATO. Ăsta a fost jocul. Unii nu l-au înțeles, unii nu l-au luat în serios, dar realitatea e că, după ce am intrat în NATO, toate structurile statului s-au aliniat unei anumite politici. Pe care uneori n-o vedem, dar îi simțim efectele. (…) Pe de altă parte, eu nu pot să nu spun că toate mijloacele astea de comunicare sunt, într-o oarecare măsură, controlate. De "statul profund", de niște structuri de securitate care au posibilitatea să controleze și să influențeze”, a spus el în Pressone.