Realitatea internationala pe scurt – 1 (16 Ianuarie 2018)
Crimă politică: un lider politic sîrb din Kosovo a fost asasinat
Un important om politic din Kosovo, Oliver Ivanovici, a fost ucis cu gloanţe, Marţi dimineaţă, în partea sîrbă a oraşului Mitrovica, transmite AFP. În vîrstă de 64 de ani, Oliver Ivanovici a fost împuşcat în jurul orei locale 08.15 (09.15 ora Republicii Moldova) în timp ce sosea la sediul partidului său. Asasinii au tras dintr-o maşină. Lider al unui partid social-democrat local, Oliver Ivanovici era considerat drept un politician moderat în acest oraş rămas divizat între o parte sîrbă în Nord şi o parte de albanezi kosovari în Sud. Mitrovica este un oraş de 85.000 de locuitori unde tensiunile sunt evidente între cei 13.000 de sîrbi şi 72.000 de albanezi, deşi au trecut aproape 20 de ani de la încheierea unui război sîngeros între cele două comunităţi. Oliver Ivanovici era o figură aparte pe scena politică locală. Condamnat iniţial la nouă ani de închisoare pentru crime de război în războiul din perioada 1998-1989 între forţele sîrbe şi separatiştii albanezi din Kosovo, el fusese apoi eliberat de o Curte de Apel, în Februarie anul trecut. Urma să fie rejudecat. În Iunie, anul trecut, în cursul unei întîlniri cu un jurnalist al AFP, a recunoscut că are numeroşi adversari înverşunaţi.
În 2017, Germania a înregistrat peste 180.000 de cereri de azil
Numărul persoanelor care au solicitat azil în Germania a scăzut drastic în anul 2017, în urma măsurilor autorităţilor de accelerare a deportărilor şi de limitare a intrării de refugiaţi în ţară, transmite dpa, potrivit agerpres. Potrivit datelor comunicate, Marţi, de Ministerul federal de Interne, în Germania 186.644 de persoane s-au înregistrat ca solicitanţi de azil în 2017, faţă de 280.000 în 2016 şi în netă scădere comparativ cu 2015, cînd au fost consemnate 890.000 de astfel de cereri. În Septembrie 2015, cancelarul Angela Merkel a luat decizia controversată de a deschide graniţele Germaniei pentru aproximativ un milion de migranţi şi refugiaţi din Orientul Mijlociu şi din Africa.
Manifestații maraton la Atena față de noul pachet de reforme adoptat de Parlament
Atmosferă tensionată la Atena, după ce Parlamentul a adoptat un nou pachet de reforme, în pofida protestelor și grevelor. Reformele au fost cerute de creditori și vizează între altele o restrîngere a dreptului la grevă. Mii de oameni au manifestat zgomotos în fața Parlamentului. Unii au aruncat cu vopsea și pietre în direcția forțelor de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Premierul a respins în fața deputaților criticile sindicatelor potrivit cărora Executivul se pregătește să limiteze grevele. Noua lege prevede că pentru declanșarea unei greve să fie de acord 50 la sută din totalul sindicaliștilor și nu 20 la sută ca pînă acum. (TVR.RO)
Xi Jinping îi transmite lui Trump că detensionarea situaţiei din Peninsula Coreea, obţinută cu greu, trebuie păstrată
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său american Donald Trump, printr-un apel telefonic, Marţi, că detensionarea situaţiei din Peninsula Coreea, obţinută cu greu, trebuie păstrată, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. Cooperarea în vederea păstrării situaţiei actuale este extrem de importantă, a mai adăugat Xi Jinping, conform postului chinez CCTV.
Oficiali de rang înalt, proveniţi din 20 de state, se întrunesc la Vancouver, de Marţi, pentru a participa la un summit despre reducerea ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord, în încercarea de a intensifica presiunea financiară şi diplomatică asupra Phenianului. Săptămîna trecută, preşedinţii din Coreea de Sud şi China au convenit să continue eforturile comune pentru denuclearizarea Coreei de Nord şi au salutat rezultatele discuţiilor inter-coreene recente.
Protest al gardienilor din închisorile din Franţa
Gardienii din Franța au recurs la o amplă acțiune de blocare a închisorilor. Acțiunea lor, sprijinită de sindicate, a apărut ca o reacție după ce trei gardieni au fost atacați de un deținut radicalizat, aflat într-o închisoare din Nordul Franței. Peste 188 de penitenciare din întreg Hexagonul au răspuns protestului. Peste o sută de supraveghetori au blocat închisoarea de la Vendin-le-Veil, din Nordul Franței. Nemulțumirea a apărut după relaxarea condițiilor de detenție în cazul unui deținut considerat extrem de periculos, este vorba despre Christian Ganczarski, islamist german, unul dintre instigatorii atentatului împotriva sinagogii din Djerba - Tunisia, din 2002, soldat cu 21 de morți. Acesta a atacat la sfîrșitul săptămînii trecute trei gardieni. Ministrul Justiției din Franța va veni astăzi (marți) în aceasta închisoare ultrasecurizată care ar trebui să-l primească pe singurul supraviețuitor al comandourilor teroriste din Noiembrie 2015, Salah Abdeslam. El ar urma să fie încarcerat aici pe timpul procesului sau din Belgia. (TVR.RO)
Ministrul rus de Externe: Reluarea discuţiilor privind numele Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa SUA de aduce Skopje în NATO
Reluarea negocierilor privind numele oficial al Republicii Macedonia are legătură cu dorinţa Statelor Unite de a aduce această ţară în NATO, a declarat Serghei Lavorv, ministrul rus de Externe, care a precizat că Grecia nu ar trebui să facă concesii întrucît este deja membră a organizaţiei de securitate. Oficialul rus a declarat că negocierile privind această chestiune au fost într-o "stare de semi-inerţie" pentru o lungă perioadă de timp, fiind reanimate doar de dorinţa Statelor Unite de a integra Republica Macedonia în NATO, informează site-ul cotidianului grec Ekathimerini. "Rusia va accepta numele pe care Skopje şi Atena îl vor conveni şi care va fi inclus în Constituţia Republicii Macedonia", a mai precizat şeful diplomaţiei de la Moscova la o conferinţă de presă anuală.
12 copii torturaţi de propriii lor părinţi, în SUA
Doisprezece fraţi şi surori, între care minori, au fost descoperiţi legaţi, dintre care unii cu lanţuri, înfometaţi şi murdari într-un mic oraş din California, iar părinţii lor au fost încarceraţi pentru tortură, a anunţat, Luni, Poliţia americană, citată de AFP, potrivit agerpres. Alerta a fost dată de o a treisprezecea victimă, sora lor de 17 ani, care a reuşit să fugă din locuinţa lor din Perris, situată la două ore de mers cu maşina la Sud-Est de Los Angeles. Ea a sunat Duminică dimineaţa la numărul de urgenţă 911 de la un telefon mobil pe care l-a găsit în casă. Adolescenta, numai ‘piele şi os’ şi care părea de zece ani, potrivit unui comunicat al Poliţiei, ‘a spus că cei 12 fraţi şi surori pe care îi are sunt sechestraţi în interiorul locuinţei lor de către părinţi, spunînd că unii dintre ei sunt legaţi cu lanţuri şi lacăte’. În urma acestui apel, agenţi de poliţie s-au deplasat la locuinţa lui David Turpin şi a soţiei sale Louise, de 57 şi respectiv de 49 de ani, care nu au putut explica de ce mulţi dintre copii au fost găsiţi legaţi de paturile lor în întuneric şi într-o atmosferă pestilenţială. Poliţia a crezut iniţial că cele 12 persoane descoperite – ‘subnutrite şi foarte murdare’ – erau toţi minori, dar apoi şi-au dat seama că şapte dintre ei erau adulţi, între 18 şi 29 de ani. Şase din cele 13 victime (cu adolescenta care a dat alerta) sunt copii, dintre care unul avea doi ani.
Russia Today reclamă faptul că jurnaliştii săi au fost respinşi de Preşedinţia franceză
Televiziunea publică rusă Russia Today (RT) s-a plîns, Luni, că a fost respinsă de Palatul Elysee, afirmînd că jurnaliştilor postului său în limba franceză li s-a refuzat acreditarea de către Preşedinţia franceză de două ori într-o săptămînă, informează AFP. Această declaraţie intervine în condiţiile în care mass-media ruse RT şi Sputnik se află de mai multe luni în colimatorul autorităţilor franceze, Preşedintele Emmanuel Macron acuzîndu-le, în Mai, anul trecut, că s-au comportat ca "organe de influenţă şi de propagandă mincinoasă" în timpul campaniei prezidenţiale franceze, conform Agerpres. Luni dimineaţa, un jurnalist al RT France, post lansat în Decembrie, a sosit la Palatul Elysee pentru a asista la un briefing al purtătorului de cuvînt al Preşedinţiei franceze, însă i s-a refuzat accesul, potrivit comunicatului.
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a criticat, Luni, proiectul de lege împotriva "fake news" pe care Macron l-a evocat la începutul lui Ianuarie, într-o aluzie la adresa RT şi Sputnik.
Belgia: Două persoane au murit şi 14 au fost rănite în urma unei explozii la Anvers
Două persoane au murit şi alte 14 au fost rănite în urma unei explozii care a avut loc în noaptea de Luni spre Marţi în oraşul belgian Anvers, explozie care a avariat trei clădiri, relatează Reuters. Poliţia a transmis că două corpuri au fost găsite Marţi sub dărîmături. Cinci oameni au fost răniţi serios şi altul s-a aflat în situaţie critică ca urmare a incidentului din oraşul studenţesc. Cauza exploziei nu este cunoscută încă, dar Poliţia a precizat că exclude un atac terorist. Presa belgiană afirmă că pare a fi o scurgere de gaze. Belgia s-a aflat sub alertă maximă de la sinuciderile cu bombă din 2016 odată cu valul islamist de atacuri care a cuprins Europa.
Liderii palestinieni vor să suspende recunoaşterea Israelului
Un organ-cheie al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a votat, Luni, în favoarea suspendării recunoaşterii Israelului, o măsură care readuce în discuţie unul dintre principiile fondatoare ale efortului de pace deja în punct critic cu israelienii, relatează AFP, potrivit agerpres. Apelul a fost lansat la finalul unei reuniuni de două zile la Ramallah, în Cisiordania, a Consiliului Central al OEP, unul dintre organele acestei organizaţii recunoscute internaţional ca reprezentantă a tuturor palestinienilor. Cu prilejul votului, Consiliul Central al OEP a „însărcinat Comitetul Executiv al OEP să suspende recunoaşterea Israelului pînă cînd acesta din urmă recunoaşte statul Palestina în interiorul frontierelor din 1967, anulează anexarea Ierusalimului de Est şi îşi încetează acţiunile de colonizare”, potrivit unui comunicat.