Realitatea internationala pe scurt – 1 (15 Ianuarie 2018)

Ultima decizie a americanilor în Siria inflamează spiritele la Ankara: ‘SUA se joacă cu focul!’

Vicepremierul turc Bekir Bozdag a declarat, Luni, că Statele Unite ale Americii (SUA) ”se joacă cu focul” înfiinţînd o forţă siriană de securitate la graniţă ce include miliţia kurdă YPG, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres. Duminică, coaliţia internaţională aflată sub comanda SUA, a indicat că acţionează împreună cu miliţia kurdă siriană pentru a înfiinţa o nouă forţă de graniţă de circa 30.000 de oameni. Turcia consideră miliţia kurdă YPG (Unităţile de apărare ale poporului kurd), care va face parte din această forţă, drept o grupare teroristă. O dată cu reducerea ofensivei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), coaliţia internaţională şi aliaţii săi din Forţele Democratice Siriene (FDS) încep să se intereseze de securitatea la frontieră, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvînt al coaliţiei, colonelul Ryan Dillon.

”Scopul este de a forma o forţă de circa 30.000” de oameni, din care aproape jumătate vor fi membri ai FDS, o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi ce a reprezentat vîrful de lance al luptei împotriva Statului Islamic, a indicat el, adăugînd că ”există circa 230 de indivizi care sunt pe cale de a fi instruiţi”. Cu sprijin aerian şi logistic din partea coaliţiei, FDS au reuşit să-i alunge pe jihadişti din numeroase sectoare din Nordul Siriei. Membrii săi controlează teritorii de la frontiera cu Turcia în Nord, cu Irak în Est. La Vest, ei au poziţii vecine cu cele ale regimului sirian. Ankara nu a întîrziat să reacţioneze, Duminică, dînd asigurări că această nouă forţă ”ar legitimiza o organizaţie teroristă”, referire al YPG, care domină FDS.

Proiectul de lege francez privind ‘fake news’ este criticat de către Rusia

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a criticat, Luni, proiectul de lege anunţat de preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva aşa-numitelor ‘ştiri false’ (fake news), apreciind că aceste informaţii ar fi definite astfel ‘fără discuţii, fără probe’, relatează AFP. La începutul lunii Ianuarie, Macron a declarat că doreşte o lege care să condamne informaţiile false în perioada electorală. În colimatorul Guvernului francez se află în special canalele oficiale media ruse RT şi Sputnik, cu care Macron a avut multe disensiuni în campania prezidenţială din 2017.

Această lege, încă în stadiu de proiect, reprezintă o ‘restrîngere a concurenţei’ în sfera mediatică, a apreciat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă consacrată bilanţului activităţii diplomaţiei ruse pe anul 2017. ‘Ştirile false’ nu vor fi ‘definite decît de o singură parte, fără discuţii, fără probe, ignorînd orice fel de argument’, a denunţat el. Finanţat de Guvernul rus, canalul de ştiri RT (fostul Russia Today) a fost lansat la mijlocul lunii Decembrie în Franţa. La fel ca Sputnik, o altă entitate media rusă prezentă în Franţa, RT, este acuzat de Emmanuel Macron că s-a comportat în timpul campaniei prezidenţiale franceze „ca organism de influenţă (…) şi de propagandă falsă’. În SUA, autorităţile au obligat canalul RT să se înregistreze ca „agent al străinătăţii”, fapt denunţat de Lavrov Luni. Rusia a ripostat, înregistrînd ca ‘agenţi ai străinătăţii’ posturile de radio Vocea Americii şi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, finanţate de Congresul american.

Atac cu armă albă într-o şcoală din Rusia

Opt elevi şi o profesoară au fost răniţi, Luni, într-o şcoală din Rusia în regiunea Permi (Ural), după un atac cu cuţit întreprins de doi indivizi cu cagule pe cap, cei doi atacatorii fiind deja reţinuţi de poliţie, relatează RIA Novosti şi EFE, potrivit agerpres. Alte media ruse informează că bilanţul atacului este de 11 persoane rănite: zece elevi şi un cadru didactic. ‘Doi infractori mascaţi au atacat o profesoară şi elevi. În urma atacului, nouă persoane au fost rănite: profesoara şi opt elevi’, a declarat pentru RIA Novosti purtătoarea de cuvînt a Ministerului Securităţii teritoriale din regiunea Perm, Elena Dubinina. Cadrul didactic şi un elev de 16 ani sunt în stare gravă după ce au fost înjunghiaţi în gît, precizează într-un comunicat Ministerul regional de Sănătate. Restul răniţilor au suferit ‘leziuni superficiale’ şi au fost direcţionaţi către un spital pentru copii.

În timpul incidentului, mai mulţi elevi agresaţi au reuşit să fugă într-un mall din apropierea şcolii, unde au primit îngrijiri medicale chiar acolo. Atacatorii, ‘doi tineri’, au fost reţinuţi, dar motivele gestului lor nu se cunosc deocamdată, a indicat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Securităţii regionale din Perm pentru agenţia de presă Interfax. Incidentul a avut loc în jurul orei locale 10:20 (05:20 GMT) la şcoala nr. 127 din Perm, în prima zi de şcoală după sărbătorile de Iarnă. În momentul atacului, în incinta şcolii se aflau circa 743 de persoane: 698 de elevi şi 45 de adulţi.

Incidentul s-a produs după ce doi elevi din clasele mai mari s-au luat la bătaie, recurgînd la cuţite, iar cîţiva profesori şi colegi au încercat să-i despartă, potrivit filialei regionale a Comitetului de anchetă de pe lîngă Parchetul General al Rusiei, citată de publicaţia Vzgliad. Un dosar penal a fost deschis în acest caz. 

Cel puţin 26 de morţi într-un dublu atac în Bagdad 

Bilanţul victimelor dublului atentat sinucigaş, produs Luni în centrul Bagdadului, a crescut la 26 de morţi, în majoritate lucrători zilieri, acesta fiind cel de-al doilea atac de acest tip în ultimele trei zile în Capitala irakiană, potrivit unor surse medicale, citate de AFP. Medicul Abdel Ghani al-Saadi, director general al sănătăţii pentru partea de Est a Bagdadului, a informat cu privire la ’26 de morţi şi 90 de răniţi’. ‘Doi atentatori sinucigaşi s-au aruncat în aer în piaţa al-Tayaran în centrul Bagdadului’, a anunţat anterior Saad Maan, purtător de cuvînt al comandamentului comun de operaţiuni, care grupează armata şi poliţia. El informase iniţial despre 16 morţi. Mai multe ambulanţe au sosit la faţa locului, unde a fost desfăşurat un dispozitiv de securitate, a relatat un reporter France Presse. Atacul nu a fost revendicat imediat.

Programul DACA pentru tinerii imigranți este „probabil mort”, declară preşedintele SUA

Preşedintele american Donald Trump a apreciat că programul DACA (Deferred Action for Childhood Arrival), care permitea unui număr de circa 690.000 de tineri imigranţi să muncească şi să studieze legal în SUA, aşa-numiţii ‘Dreamers’, este „probabil mort”, a comunicat, Duminică, AFP. „DACA este probabil mort pentru că democraţii nu îl vor cu adevărat, ei doar vor să vorbească şi să ia de la armata noastră bani de care aceasta are disperată nevoie”, a scris Duminică pe Twitter preşedintele american. „Eu, în calitate de preşedinte, vreau să vină în Ţara noastră oameni care ne pot ajuta să devenim puternici şi măreţi din nou, oameni care vin prin intermediul unui sistem bazat pe MERIT. Nu mai vrem Loterii! #AMERICA PE PRIMUL LOC”, a mai scris Trump într-un al doilea mesaj pe Twitter, conform agerpres .

Postările lui Trump intervin după cîteva zile de condamnări ferme la nivel mondial ale unor declaraţii pe care miliardarul republican le-ar fi făcut, Joi, într-o întîlnire cu congresmeni americani, la Casa Albă. Potrivit mai multor mijloace de informare în masă şi a martorilor, Trump s-ar fi pronunţat împotriva imigraţiei din „fundături” (shithole countries) precum Haiti, El Salvador sau din ţările africane. Însă Trump a dezminţit faptul că ar fi folosit această expresie, recunoscînd totuşi că a recurs la un limbaj „dur”. În Septembrie, Trump a abrogat programul care a permis unui număr de 690.000 de tineri, intraţi ilegal în SUA pe cînd erau copii, să muncească şi să studieze legal în SUA, fiind protejaţi de posibilitatea expulzării. Trump a dat termen-limită Congresului pînă la 5 Martie pentru a ajunge la un acord.

Turcia pune condiții UE: Nu vom accepta un statut inferior în raport cu Uniunea Europeană

Ministrul turc pentru Afaceri Europene, Omer Celik, a declarat că țara sa nu va accepta un statut inferior în raport cu Uniunea Europeană, relatează site-ul agenției Anadolu, conform Mediafax. „Dacă ni se oferă un parteneriat special, nu îl vom lua nici măcar în considerare, pur și simplu îl vom respinge. Nimeni nu poate oferi Turciei un statut inferior în relațiile sale cu UE”, a spus Celik. La 5 Ianuarie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus Turciei un parteneriat special cu Uniunea Europeană, fără aderarea efectivă la Blocul comunitar. Anterior, ministrul turc pentru Afaceri Europene a criticat Uniunea Europeană pentru că nu manifestă aceeași solidaritate cu Turcia în lupta împotriva organizațiilor teroriste FETO și PKK, așa cum se întîmplă în cazul Stat Islamic. Totodată, Celik a subliniat că UE nu a acordat fondurile promise pentru refugiații sirieni din Turcia.

Turcia a început negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană în 2005, doar unul dintre cele 16 capitole de discuții fiind încheiate. În urmă cu doi ani, Blocul comunitar a promis să grăbească negocierile dacă Ankara va contribui la gestionarea fluxului de imigranți, însă măsurile luate de către președintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de lovitură de stat din 2016 au atras criticile cancelariilor occidentale.

Teheranul a eliberat 440 de protestatari antiguvernamentali

Autorităţile iraniene au eliberat peste 400 de persoane reţinute în protestele antiguvernamentale care au izbucnit în mai multe oraşe din ţară la sfîrşitul lunii Decembrie, au relatat media de stat, citate de CNN, potrivit agerpres. Douăzeci şi cinci de persoane au murit şi un număr necunoscut de protestatari au fost arestaţi în cele şase zile de demonstraţii, care au fost cea mai mare provocare pentru regimul de la Teheran de la manifestaţiile din 2009. Procurorul Tribunalelor Generale şi Revoluţionare din Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, a anunţat, Duminică, eliberarea a 440 de persoane închise, a relatat agenţia de presă oficială IRNA. Procurorul a cerut de asemenea judecătorilor să continue analizarea cazurilor celorlalţi protestatari şi să pregătească eliberarea lor imediată, a adăugat IRNA. Într-o conferinţă de presă susţinută duminică la Teheran, purtătorul de cuvînt al sistemului judiciar, Gholam Hossein Mohseni Ejei, a spus că „numai 55 de suspecţi mai sunt în detenţie la Teheran în prezent”, conform agenţiei de presă semioficiale Fars.