Realitatea internationala pe scurt – 1 (1 Februarie 2018)
San Francisco amnistiază toate condamnările legate de marijuana din ultimii 40 de ani
Oraşul american San Francisco, unul din cele mai progresiste din Statele Unite şi aflat în opoziţie deschisă cu administraţia Trump, a lansat o amnistie a tuturor condamnărilor legate de posesia şi consumul de marijuana dictate începînd din anul 1975, transmite, Joi, AFP. Biroul procurorului din San Francisco, George Gascon, a anunţat că va ‘aplica retroactiv măsura (…) care legalizează posesia şi consumul de marijuana în scop recreativ’, adoptată în Noiembrie 2016, ‘la infracţiuni şi condamnări penale pronunţate începînd din 1975’. Vor fi examinate, prin prisma noii legislaţii, pînă la 8.000 de condamnări şi infracţiuni, indică un comunicat. Conform purtătoarei de cuvînt a procurorului din San Diego, acest oraş a luat încă de acum un an măsuri similare pentru a şterge cazierele judiciare legate de posesia şi consumul de canabis. Opt state americane şi capitala federală Washington D.C. au legalizat consumul de marijuana în scop recreativ, iar 30 de state şi capitala l-au legalizat în scop terapeutic, însă el rămîne ilegal la nivel federal.
Senatul polonez adoptă o lege care tensionează relaţiile cu Israel
Senatul polonez a votat, în noaptea de Miercuri spre Joi, o lege controversată cu privire la Shoah, menită să apere imaginea ţării, dar care a iritat Israelul şi face obiectul unui serios avertisment american, transmite AFP, potrivit agerpres. Pentru a intra în vigoare, legea mai trebuie să fie semnată de preşedintele polonez, Andrzej Duda. Legea în cauză îi pedepseşte cu amenzi sau pînă la trei ani de închisoare pe cei care atribuie „naţiunii sau statului polonez” crime comise de naziştii germani în Polonia ocupată. Conservatorii aflaţi la putere în Polonia susţin că obiectivul principal al acestei legi este de a împiedica folosirea expresiei „lagăre poloneze ale morţii” cu referire la lagărele amplasate pe teritoriul polonez ocupat de Germania hitleristă. Guvernul israelian a denunţat însă o tentativă de negare a participării unor polonezi la exterminarea evreilor de către nazişti şi un risc ca supravieţuitorii Shoah care evocă astfel de cazuri să fie urmăriţi în justiţie. Şase milioane de polonezi, între care trei milioane de evrei, au fost ucişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Preşedintele Amnesty International din Turcia a fost arestat din nou la doar cîteva ore după eliberarea condiţionată
Preşedintele Amnesty International în Turcia, judecat pentru apartenenţă la o „organizaţie teroristă”, a fost reţinut în noaptea de Miercuri spre Joi după ce un tribunal din Istanbul a ordonat eliberarea sa condiţionată cîteva ore mai devreme, a anunţat ONG-ul, citat de AFP. Taner Kilic a fost arestat în Iunie 2017 şi apoi încarcerat, acuzat de apartenenţă la mişcarea predicatorului Fethullah Gulen, desemnat de Ankara drept „creierul” puciului eşuat din vara anului 2016, ceea ce el neagă ferm. La o audiere în cadrul procesului său, Miercuri, un tribunal din Istanbul a ordonat eliberarea sa condiţionată. Anunţul tribunalului a fost primit cu o furtună de aplauze, iar apropiaţii lui Kilic şi persoanele venite să-l susţină au salutat vestea îmbrăţişîndu-se şi plîngînd de fericire. Dar un nou mandat de arestare a fost emis şi Kilic a fost reţinut la o jandarmerie din Izmir (Vest), oraş unde fusese încarcerat, au anunţat în timpul nopţii mai mulţi responsabili de la Amnesty pe Twitter. Kilic este judecat împreună cu alţi zece militanţi pentru drepturile omului, toţi plasaţi în libertate condiţionată, dintre care directoarea Amnesty în Turcia Idil Eser, un cetăţean german, Peter Steudtner, şi un activist suedez, Ali Gharavi, acuzaţi că au ajutat trei „organizaţii teroriste”: mişcarea predicatorului Gülen, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi un mic grup de extremă-stînga denumit DHKP-C.
Rasismul scade în Franţa, dar cresc atacurile antisemite şi antimusulmane
Acţiunile cu caracter rasist s-au redus ca număr în Franţa în 2017, chiar dacă violenţele care i-au vizat pe evrei şi pe musulmani au fost în creştere, indică bilanţul oficial prezentat de Ministerul de Interne, pe fondul emoţiei provocate de o posibilă agresiune antisemită asupra unui copil de opt ani de religie iudaică, într-o suburbie a Parisului, transmite AFP, conform agerpres. Bilanţul arată o nouă scădere în 2017, de 16% (950 de fapte consemnate), după reculul considerabil înregistrat în 2016. Bilanţul acestor acţiuni (violenţe, incendieri, distrugeri ş.a.) şi ameninţări (afirmaţii, inscripţii, mesaje injurioase etc.) le include pe cele care au făcut obiectul unei plîngeri sau au fost semnalate poliţiei. Cea mai mare scădere au cunoscut-o actele antimusulmane (-34,5%, 121 de fapte), în timp ce actele rasiste în sens strict (în afara celor antisemite şi antimusulmane) s-au redus cu 14,8% (518), la fel şi cele antisemite (-7,2%, în număr de 311). Lăcaşurile de cult creştine au fost principalele ţinte, cu 878 de fapte, o reducere cu 7,5% faţă de 2016. În scădere au fost şi profanările de moschei şi cimitire musulmane (-15%).
49 de militanţi PKK au fost ucişi de raziile aeriene turceşti
Avioane turceşti au atacat, Luni, 19 poziţii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Nordul Irakului, omorînd 49 de militanţi, au anunţat, Joi, forţele armate ale Turciei, relatează agenţia Reuters. Două lovituri aeriene au fost întreprinse, Luni, în regiunile Asos/Qandil, Zap, Avasin/Basyan şi Hakurk, potrivit unui comunicat al armatei. Armata turcă a distrus adăposturi, ascunzători şi depozite de arme ale grupării militante, despre care se crede că pregăteşte un atac asupra posturilor de frontieră turceşti, se mai spune în comunicat. PKK, ce duce un război de gherilă în sud-estul Turciei începînd din anii 1980, este considerată drept o grupare teroristă de către Turcia, Statele Unite al Americii şi Uniunea Europeană. Peste 40.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în conflict.
7.000 de sirieni sunt protejaţi pe teritoriul Statelor Unite
Statele Unite au prelungit un statut protejat pentru aproximativ 7.000 de sirieni care se găsesc pe teritoriul american şi care scapă astfel de riscul de a fi trimişi în Siria, a anunţat Departamentul pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security, DHS), transmite AFP, conform agerpres. „După ce am studiat cu atenţie condiţiile de pe teren, am stabilit că este necesar să prelungim statutul protejat temporar pentru Siria”, a declarat, într-un comunicat, secretarul DHS, Kirstjen Nielsen. Prelungirea este valabilă pînă la 30 Septembrie 2019, iar, o dată cu apropierea de respectivul termen, Kirstjen Nielsen va reexamina condiţiile din Siria pentru a decide dacă o nouă extindere este justificată sau nu. Aproximativ 200.000 de salvadorieni, 59.000 de haitieni şi 5.300 de nicaraguani au fost privaţi de aceeaşi protecţie, în timp ce unii dintre ei locuiesc în Statele Unite de zeci de ani, notează AFP.
Traficanți indonezieni de animale, reținuți de Poliție după ce ar fi vîndut pe Facebook şi WhatsApp animale protejate
Şapte presupuşi traficanţi de animale au fost arestaţi în Indonezia, acuzaţi că ar fi vîndut pe Facebook şi WhatsApp crocodili, pitoni şi alte specii protejate, au informat reprezentanţi ai Poliţiei indoneziene, relatează AFP. Reţinuţi în Jakarta şi în alte regiuni din ţară, traficanţii cumpăraseră animalele contra sumei de doar 300.000 de rupii indoneziene (echivalentul a 18 euro), urmînd să le revîndă online la preţuri între două şi cinci milioane de rupii (de la 120 la 300 de euro), potrivit aceleiaşi surse, conform agerpres. Animalele vîndute, printre care şi specii rare, proveneau din pădurile tropicale din Java şi Sumatra. În timpul percheziţiilor, poliţia a confiscat doi crocodili, doi pitoni reticulaţi, doi languri de Java (o specie de maimuţă), un surili de Java, doi giboni, şase pisici de junglă, două bufniţe, doi vulturi şi un nycticebus (din ordinul primatelor).
Vacanţele de lux petrecute de Poroşenko şi de procurorul general al ţării au produs indignarea ucrainenilor
Vacanţele de lux petrecute de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi de procurorul general al ţării au provocat indignare în rîndul ucrainenilor, a căror ţară se confruntă cu un puternic fenomen de corupţie la nivel înalt, relatează AFP. La puţin timp după ce a petrecut Anul Nou în Ucraina, Poroşenko şi zece dintre apropiaţii şi amicii săi au plecat pentru şapte zile în vacanţă pe o insulă privată în arhipelagul Maldive, s-a anunţat, pe 18 Ianuarie, la o emisiune difuzată de televiziunea ucraineană Skhemi, conform agerpres. La două săptămîni după aceste dezvăluiri, aceeaşi emisiune a anunţat că procurorul general Iuri Luţenko şi-a petrecut vacanţele cu familia în Seychelles, plătind suma de 52.000 de euro pentru el, soţia şi fiul lor. Cele două anchete realizate de televiziunea Skhemi au provocat un val de indignare în ţara care se confruntă cu flagelul corupţiei, în special la nivel înalt. Iuri Luţenko s-a apărat, Miercuri, afirmînd că excursia sa în Seychelles a fost plătită în totalitate de fiul său, care i-ar fi făcut astfel un cadou pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie. Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt a fost una dintre revendicările majore ale mişcării proeuropene Maidan, din anii 2013-2014, şi rămîne una dintre cerinţele cheie ale sprijinului occidentalilor pentru puterea actuală, rezultată în urma acelei mişcări.