REACTIA PSRM LA MOTIUNEA ASUPRA POLITICILOR IN DOMENIUL SANATATII PUBLICE

Deputata Ruxanda Glavan este acuzată că ar fi de vină pentru insuficienţa laboratoarelor pentru prelevarea probelor la COVID-19. În cadrul unui briefing de presă, deputatul socialist Vladimir Odnostalco, a declarat că posibilitatea de a realiza cît mai multe teste a fost limitată încă pe timpul cînd Ruxanda Glavan era în funcţia de ministru al sănătăţii și a semnat un ordin de reorganizare și lichidare a unor laboratoare. Din cele 26 de laboratoare existente atunci, au rămas doar 10, precizează parlamentarul.

Deputatul spune că fosta ministră a sănătăţii a fost cea care, în 2017, a iniţiat creşterea preţurilor la serviciile medicale. Ca rezultat, preţurile au fost ridicate și cu 300 de procente, spune Vladimir Odnostalco. Drept exemplu, tariful pentru scoaterea unui dinte a crescut de la 109 lei la 302 lei. În acest context, deputatul susţine că declaraţiile Ruxandei Glavan și ale grupului parlamentar Pro Moldova, că preţurile la serviciile medicale sînt mari din cauza politicilor guvernamentale în domeniul sănătății, sînt nefondate.

Fracțiunea PSRM a venit cu această recţie după ce Grupul parlamentar Pro Moldova a înaintat o moțiune asupra politicilor, acțiunilor și inacțiunilor guvernamentale în domeniul sănătății publice pe data de 18 iunie curent. Atunci deputata Ruxanda Glavan a menționat că înaintarea moțiunii simple a fost condiționată de managementul defectuos în gestionarea pandemiei provocată de noul tip de coronavirus și starea deplorabilă în care se află sistemul de sănătate al țării.

Sursa: IPN