RAZBOIUL DE LINGA NOI. RUSII ATACA ZONELE REZIDENTIALE DIN NIKOPOL

Potrivit șeful administrației militare regionale Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, o femeie de 75 de ani a fost rănită, iar mai multe clădiri rezidențiale au fost distruse după ce rușii au tras peste 60 de obuze asupra orașului Nikopol, transmite Nexta. Spitalul din oraș, centrale și uzine au fost și ele lovite, la fel și portul, relatează The Kyiv Independent.

 

O parte din regiunea Lugansk continuă să reziste ocupației rusești

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhai Haidai, susține că o parte din regiune continuă să reziste ocupației rusești și blochează inamicul. Bombardamentele continuă în permanență, iar rușii înregistrează pierderi la nivel de personal și echipament militar. Potrivit The Guardian, oficialul ucrainean a mai sugerat că grupurile de rezistență ale ucrainenilor sînt active în zonele ocupate de ruși, comentînd că locuitorii din adăposturi ajută armata.

 

Zelenski îi răspunde lui Medvedev

După ce fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că orice atac extern asupra Crimeei va provoca un răspuns de tip „Judecata de Apoi”, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că nimeni nu acceptă intimidarea politicienilor ruși cu privire la o presupusă „zi a judecății” pentru Ucraina.

„În schimb, va veni ziua judecății pentru Rusia, pentru crimele comise de statul terorist”, a declarat liderul de la Kiev în mesajul zilnic către națiune transmis duminică noapte și citat de agenția Ukrinform.

„Cît de cinic este să spui așa ceva, astăzi, la comemorarea a opt ani de cînd Rusia a distrus avionul Boeing 777 deasupra Donbasului ucrainean. Într-un aparent act de terorism, 298 de oameni au fost uciși, cetățeni din 10 țări, printre care și 80 de copii. Chiar și atunci, Rusia urma această cale: spre statutul de stat terorist", a subliniat președintele ucrainean. Zelenski a mai asigurat că toți criminalii de război ruși vor fi trași la răspundere.

 

Grupul Wagner a început să recruteze pușcăriași

În evaluarea de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia a folosit grupul de mercenari Wagner pentru a-și consolida pozițiile pe frontul din Ucraina. În acest scop, grupul Wagner (cunoscut drept armata privată a lui Putin - n.red.) a renunțat la „standardele” sale și a început să angajeze condamnați și persoane care au fost trecute pe lista neagră, ceea ce ar putea afecta eficiența militară a Rusiei, observă britanicii. În același timp, Londra spune că Rusia își consolidează pozițiile în zonele ocupate din sudul Ucrainei.

 

Rușii se tem de un atac cu rachete în Crimeea

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, le-a ordonat generalilor să acorde prioritate distrugerii rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor de artilerie ale Ucrainei, după ce armele furnizate de Occident au fost folosite pentru a lovi liniile de aprovizionare ruse. De asemenea, Rusia se teme de un atac în Crimeea ocupată ilegal din 2014. Potrivit autorităților ucrainene, rușii ar fi început să mute o parte din navele aflate în portul Sevastopol.

Loviturile provoacă ravagii în liniile de aprovizionare rusești și au redus semnificativ capacitatea ofensivă a Rusiei, potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei.

Oficialii ucraineni spun că noile sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) fabricate în SUA pe care au început să le primească luna trecută le permit să atingă ținte în Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014, și în alte zone ocupate de armata lui Putin.

„Bună dimineața de la HIMARS”, a scris duminică pe Telegram Andri Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei, alături de un videoclip care arată o explozie mare despre care a spus că este un alt depozit de muniție rusesc distrus în sudul Ucrainei.

 

Rușii au bombardat poziții militare și civile pe toate fronturile, însă fără niciun avans teritorial

În evaluarea de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ruse au încheiat pauza operațională și ai efectuat atacuri la sol limitate în regiunea Donețk în ultimele 24 de ore, folosind artileria, atacuri cu rachete și aeriene pe toate fronturile.

ISW consideră că este puțin probabil ca sfîrșitul pauzei operaționale rusești să creeze un nou val de atacuri la sol pe mai multe axe, în ciuda ordinului dat de ministrul rus Serghei Șoigu în acest sens.

Trupele ruse acordă prioritate avansurilor în jurul Siversk și Bakhmut, menținînd în același timp poziții defensive la nord de orașul Harkov și de-a lungul Axei de Sud.

ISW observă că forțele ruse au continuat să stabilească condiții pentru reluarea ofensivelor către Sloviansk, bombardînd așezări de-a lungul liniei Izium – Sloviansk.

În special, Ministerul rus al Apărării nu a revendicat noi cîștiguri teritoriale pe 17 iulie. ISW continuă să prognozeze că sfîrșitul pauzei operaționale va fi caracterizat de o reluare fluctuantă și eșalonată a ofensivelor terestre.

ISW preconizează că noile autorități locale din teritoriile ocupate de ruși în timpul războiului pregătesc o campanie propagandistică împotriva unor așa-numite „mișcări de rezistență ucrainene”, cu scopul de a justifica măsuri sporite și opresive de control.