RAZBOAIELE COSMICE, DIN PUNCT DE VEDERE AL TEORIEI MILITARE
Cum vor avea loc războaiele cosmice? Ţinînd cont de starea primitivă a tehnicii cosmice, este greu de imaginat ce armament va fi folosit. Dar hai să lăsăm la o parte fanteziile şi să ne concentrăm asupra strategiei. Principiile de bază ale strategiei militare nu s-au schimbat de cînd turmele de maimuţe îşi atacau duşmanii, ba atrăgîndu-i în curse, ba epuizîndu-i prin urmărire.
Posibilitatea războaielor interstelare îi interesează nu doar pe scriitorii fantaşti, ci şi pe astronomii nedumeriţi, pentru că nu au găsit semne de viaţă pe alte planete. Dar cauzele pot fi diverse. Creaturile agresive ar fi putut să se nimicească reciproc cu arme nucleare, iar celelalte să se ascundă. Unii savanţi consideră că şi pămîntenii ar trebui să fie mai cuminţi, să păstreze tăcerea pentru a nu se expune riscurilor. Dar sînt şi alţii, care consideră că războaiele interstelare le vor purta oamenii între ei.
Savantul finlandez Janne Korhonen este unul dintre puţinii teoreticieni ai războaielor interstelare. Potrivit lui, extratereştrii, chiar dacă există şi ne sînt superiori, nu ne vor ataca. Din lipsă de raţiuni. Savantul John Edwin Bakeless a calculat că 14 din 20 de războaie, care au avut loc între anii 1878 şi 1918, au avut ca pretext preluarea controlului asupra resurselor naturale. Dacă e să includem aici şi războaiele coloniale – cifra va fi mult mai mare.
Dacă extratereştrii ar avea nevoie de resurse, cucerirea Pămîntului nu ar avea sens, deoarece în cosmos sînt resurse de minerale gigantice pe asteroizi. Desigur, pe Pămînt este varietatea cea mai mare de resurse din sistemul solar, graţie interacţiunii apei cu viaţa. Însă pentru a ajunge la sistemul solar e nevoie de cantităţi enorme de combustibil, ceea ce face călătoria neraţională sub aspectul cheltuielilor.
Dacă, totuşi, extratereştrii vor decide să lupte cu noi, ei se vor ciocni de riscuri colosale. Acelaşi Korhonen afirmă că doar în cazul în care extratereştrii vor fi convinşi că pot extermina toţi oamenii ne vor ataca. Unii savanţi afirmă că extratereştrii ne-ar privi ca pe nişte furnici, iar cel ce are furnici în curte sau în casă ştie că a le nimici totalmente este aproape imposibil.
Da, şi Pămîntul are locuri vulnerabile. Forţa de atracţie pe planeta noastră e mai mare ca pe celelalte planete, astfel meteoriţii intraţi sau trimişi spre Pămînt ar dezvolta o viteză colosală şi ar produce daune enorme. Astfel, daunele cauzate de un război interstelar ar fi mai mari decît beneficiile pentru toţi.
După Nautilus, SUA