Rata inflatiei in SUA a venit peste asteptari in Noiembrie

Prețurile de consum din SUA au crescut peste așteptările analiștilor în luna Noiembrie, evoluție care ar putea sprijini în continuare politica și intenția Rezervei Federale (Fed) de a nu reduce dobînzile de politică monetară pe termen scurt și mediu după trei tăieri în acest an, transmite Reuters, potrivit mediafax.

Departamentul pentru muncă din Statele Unite a informat Miercuri că indicele prețurilor de consum a crescut cu 0,3% în Noiembrie comparativ cu Octombrie, pe fondul unei majorări a prețurilor la combustibili. Indicele IPC a urcat cu 0,4% în Octombrie, în contextul unei creşteri a preţurilor la energie, sănătate, produse alimentare şi alte bunuri, aceasta fiind cel mai rapid avans din luna Martie.

Rata anuală a inflației a urcat în Noiembrie la 2,1%, după un avans de 1,8% în Octombrie. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la o creștere a indicelui prețurilor de consum de 0,2% în Noiembrie lună/lună și de 2% an/an.

Excluzînd componentele volatile precum prețurile alimentare și cele la utilitățile energetice, IPC a crescut cu 0,2%, o evoluție similară creșterii din luna Octombrie. Inflația de bază a urcat cu aproximativ 0,23%, față de 0,157% în Octombrie, pe fondul majorării prețurilor la servicii și produse ce țin de sănătate, a autovehiculelor second-hand, precum și a serviciilor hoteliere.

În Noiembrie, prețurile la combustibili au crescut cu 1,1% după o altă creștere de 3,7% în Octombrie. Prețurile la mărfurile alimentare au crescut cu 0,1%, în urcare pentru a treia lună consecutiv. Chiriile s-au majorat și ele cu 0,2%, creștere similară cu cea din Octombrie. Prețurile serviciilor hoteliere și moteliere au urcat și ele cu 1,1% după o scădere de 3,8% în Octombrie.

Costul cu serviciile medicale și medicamentele a urcat cu 0,3% în Noiembrie, după o creștere de 1,0% în Octombrie, în timp ce prețul automobilelor noi a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, spre deosebire de prețul autovehiculelor second-hand, care au urcat cu 0,6% după o majorare de 1,3% în Octombrie.

La reuniunea din Octombrie, Fed-ul a semnalat o pauză în ciclul de relaxare a politicii demarat în Iulie, cînd a redus dobînzile pentru prima dată din 2008 încoace. Datele pozitive privind inflaţia vin pe fondul unor alte date în general pozitive publicate în ultimele săptămîni, cel mai important fiind raportul privind locurile de muncă nou create în Noiembrie, ce a arătat că economia americană a creat 266.000 de noi locuri de muncă, un record al ultimelor 10 luni. Acest raport a revizuit şi locurile de muncă create în precedentele două luni adăugînd 41.000 de noi locuri de muncă create în Septembrie și Octombrie.

Totodată, raportul a consemnat o scădere a șomajului la un minim istoric de 3,5% și o accelerare a creșterilor de salarii, în condițiile în care cheltuielile consumatorilor reprezintă circa 70% din economia americană, elemente care, potrivit analiștilor, contribuie avansul expansiunii economice și la argumentul menținerii politicii actuale de așteptare a Fed-ului.