RAMINE CA SI PINA ACUM: POPULISME REALITATI IGNORATE PAS-ATE

”Asumările” lui Igor Grosu, un fel de ”hai să ne haidem”!

Autor: Mihai CONȚIU

Pe data de 15 Septembrie, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a rostit un discurs la ședința de inaugurare a sesiunii de Toamnă a Legislativului, care merită a fi analizat, obiectiv, în cîteva puncte esențiale și veți vedea și de ce.

În prima parte a adresării sale, iată ce le cere Grosu parlamentarilor: ”…să lăsăm la o parte culorile și preferințele politice, interesele de grup sau individuale, pentru că în joc este soarta țării noastre. Alegerea e simplă – fie ne ciondănim între noi și pierdem șansa unui viitor normal pentru Republica Moldova, fie ne unim eforturile, lăsăm pe mai încolo conflictele mărunte și ajutăm moldovenii”.

Păi, cum vine asta? În contextul războiului din Ucraina, nu PAS este formațiunea care, din start, nu renunță la culoarea politică individualistă și ermetică? Nu PAS e de vină că nu a anticipat și nu a prevenit radicalizarea pro-rusească a PSRM și PCRM, iar asta prin excluderea oricăror tentative de dialog politic în interesul național? Nu PAS e de vină că partidul infractorului Ilan Șor aproape că a devenit o formațiune de temut la nivel național, iar asta pe bani din miliardul furat și probabil că și din bani rusești?

În următoarele luni urmează să adoptăm legea privind reforma Curții Supreme de Justiție – toți judecătorii CSJ vor fi evaluați din punct de vedere al integrității. Exact așa cum la moment (momentan – nota red.) sunt evaluați candidații la Consiliul Superior al Magistraturii. Vor rămîne doar judecătorii onești, ceilalți urmează să plece. Pînă la final de an, trebuie să avem o nouă componență a CSM, iar pînă la mijlocul anului viitor – o nouă componență a CSJ”, ne asigură șeful Legislativului.

Incapacitatea PAS de a reforma Justiția a ieșit la iveală din start, din clipa suspendării procurorului general Alexandr Stoianoglo. Dorindu-și, ca și precedentele guvernări, ”un procuror general de partid”, nu unul realmente independent, PAS se află într-un impas teribil în raport nu cu Stoianoglo, în sine, ci cu acele norme și proceduri juridice democrate europene fără de care integrarea europeană nu este cu putință. Numirea lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar s-a făcut de pe principiul onestității sau al docilității? Ca să ne referim doar la asta, este suficient să amintim despre ambiguitatea studiilor lui Robu la o universitate obscură, care nu mai există, situată, atunci, pe strada Grenoble. Despre faptul că este semnatarul declarației de susținere a lui Plahotniuc, în 2019, și altele nu mai vorbim! Dar cîți de ”Robu” nu sunt în sistemul agreat de PAS…!

”O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să convingem tinerii că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova”, a mai spus Grosu fără ca să clipească.

Vorbește despre ”convingerea tinerilor” în contextul celor mai recente date ale Studiului Generații și Gen, analizat la dezbaterea publică „Migrația și implicațiile demografice asupra fertilității în Republica Moldova”. Potrivit studiului, peste 15% din populația Republicii Moldova intenționează să emigreze într-o altă țară în următorii trei ani. O treime dintre aceștia sunt tineri de 15-35 de ani. Majoritatea care intenționează să plece sunt tineri, au studii superioare și vor să părăsească Republica Moldova nu doar pentru un salariu mai mare, ci, atenție!, și pentru a avea acces la servicii de calitate. Aceasta este realitatea de astăzi, în actuala guvernare PAS, nu cea de pînă la fuga lui Plahotniuc!

”O să convingem cît mai mulți investitori străini să investească aici, în Moldova, ca să creeze locuri de muncă și creștere economică”, se angajează președintele Parlamentului, la fel cum, tot declarativ-populist, au făcut-o și guvernările anterioare.

Cine și pentru ce să investească străinii într-o Țară părăsită zilnic de proprii cetățeni? Pentru cine să creeze locuri de muncă cînd moldovenii cei mai apți își caută servicii bine plătite și de calitate oriunde, numai nu în Moldova?

Un alt angajament al nostru promis și așteptat de cetățeni este reforma sistemului național de sănătate publică, care este demult întîrziată şi necesită o reorganizare. Vrem ca oamenii să se trateze calitativ în toate spitalele din țară”, a mai zis Grosu.

El spune că reforma este întîrziată de mult, adică și acum, pînă în momentul discursului, se întîrzie, dar cu cine s-o inițieze – cu ministra Ala Nemerenco, care-i mai curînd aptă pentru propriile-i afaceri personale, nicidecum pentru o reformă pentru care n-a mișcat nici un deget de cînd a fost înșurubată în scaunul ministerial? Nu am permisiunea să nominalizez, dar vă asigur că există o droaie de responsabili din sistemul de Sănătate nu doar nemulțumiți de incapacitățile Alei Nemerenco, dar și de faptul că sunt obligați subtil, politic, să stagneze cu docilitate.

Grosu a mai declarat: ”Vom continua să fim alături de agricultori, prin ajutoarele oferite, prin susținerea agricultorilor mici și mijlocii să se dezvolte, prin deschiderea mai multor piețe de desfacere și prin promovarea produselor moldovenești”.

Cît de reală este asumarea onestă față de agricultori, se vede din protestele acestora! De cînd este la guvernare, PAS nu a făcut nimic pentru ca produsele agricole moldovenești să fie comercializate, cu prioritate și majoritar, obligatoriu, în absolut toate magazinele din Țară. Bieților fermieri li se alterează roadele deoarece există și întotdeauna au existat companii de import protejate de către guvernanți care aduc pe rafturile magazinelor mere, struguri, piersici, caise, prune, cartofi, roșii, castraveți, usturoi etc. din Turcia, China, America de Sud etc., numai să nu le cumpere de la moldoveni, chiar dacă sunt mai calitative și mai sănătoase.

Prin lipsa ei de realism și de expertiză reală, asumarea lui Grosu, deci a PAS, de ”îmbunătățire a accesului la Educație și a ridicării prestigiului meseriei de profesor” este sfidătoare, iar asta pentru că este rostită din ignoranță. Acces la ce fel de Educație? Educația este la pămînt și așa va fi mulți, foarte mulți ani înainte, iar asta din cauza corupției politice, a incompetenței pedagogice reformatoare și a lipsei de viziune în privința unei reforme radicale în Educație, căci doar astfel putem vorbi despre prestigiul profesiei de profesor.

În expunerea sa, Grosu se adresează și opozanților astfel: ”…mă adresez către politicienii care vor să folosească necazul vecinilor noștri ucraineni și crizele provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, pentru a destabiliza situația la noi în țară. Am spus și anterior – cetățenii noștri nu vor renunța la lucrurile pe care cu greu le-au cîștigat. Cetățenii noștri își iubesc țara și își iubesc prea mult copiii, ca să se lase amăgiți așa de ușor”.

Am mai spus-o: Mai mult de jumătate din populația Țării a devenit, astăzi, pro-rusească și din cauză că PAS a radicalizat Stînga politică prin refuzul de a-i solicita negocierea unui consens național. PAS s-a închis într-o menajerie de sticlă, neînțelegînd că, pe fondul războiului din Ucraina, trebuia să găsească soluții politice de guvernare a poporului pentru popor, iar asta prin atragerea a cît mai mulți aliați de pe toate fronturile politice.

Grosu nu a fost deloc sincer în discursul lui, ci populist, nerealist și conștient că ignoră niște realități defavorabile PAS, un discurs gen ”hai să ne haidem”! Dacă ar fi cu adevărat dedicat interesului național, Grosu ar fi trebuit să recunoască erorile partidului său și că nu au suficiente cadre competente, să solicite un consens politic participativ din partea altor politicieni și experți, nemembri ai PAS, dispuși să contribuie la programul guvernamental al PAS, toate acestea în numele binelui tuturor moldovenilor despre care el spune că-i pasă!

P.S. Ce se mai aude despre șansa finalizării dosarului/dosarelor furtului miliardului? În urmă cu cîteva zile, la Bruxelles, un expert, care nu-i nici moldovean și nici român, fără ca eu să inițiez discuția, mi-a vorbit despre furtul miliardului. Astfel, acesta mi-a spus că are certitudinea că actuala guvernare proeuropeană nu va finaliza cercetările penale în cazul furtului miliardului deoarece nici nu dorește. O poate face secvențial, dar nu în totalitate. Extrem de importantă mi s-a părut o precizare a interlocutorului meu: Pentru finalizarea anchetelor, nici nu mai este nevoie de alte expertize ori sprijin extern. La nivelul responsabililor moldoveni, se cunoaște absolut totul despre cei implicați, despre modalitățile de operare infracțională, complici și cine și cui le-au fost virate unele sume. Trebuie doar să existe voință. De ce nu este? Nu risc să răspund, răspundeți-vă singuri!