R. MOLDOVA VA FI ASIGURATA CU GAZE NATURALE PRIN CULOARUL TRANSBALCANIC IN CAZUL LIPSEI TRANZITULUI PRIN UCRAINA

R. Moldova va fi asigurată cu gaze naturale în flux revers prin culoarul transbalcanic, în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu va ajunge la un acord privind tranzitul gazelor rusești, a anunțat șeful Direcției livrare gaze Valentin Tonu, în cadrul ședinței operative desfășurată la Moldovagaz.

Șeful Direcției a precizat că, în conformitate cu suplimentul de prelungire a termenului Contractului cu concernul rus Gazporm de furnizare gaze în R. Moldova pentru perioada 2020-2022, în perioada 16–20 decembrie vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România.

În ședința, prezidată de președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, s-a mai menționat că partenerii Moldovagaz, Moldovatransgaz și Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020. S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare cu partenerul din Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune, precum Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanskoe și Căușeni.

Totodată, va fi încheiat Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei și Contractul pentru prestarea serviciului de transport al gazelor naturale pe teritoriul R. Moldova.

Președintele Consiliul de Administrație Moldovagaz a ordonat ca toate aceste documente să fie coordonate pînă pe 12 decembrie 2019 și transmise spre aprobare în cel mai scurt timp organelor de conducere ale societății pe acțiuni. Semnarea acestor acorduri va avea loc pînă la finele 2019.

Moldovatransgaz cu suportul specialiștilor Tiraspoltransgaz urmează să finalizeze lucrările de reconstrucție necesare la 15 decembrie 2019. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu România (SMG Isaccea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin rețelele magistrale din culoarul transbalcanic.