R. MOLDOVA A URCAT ZECI DE POZITII IN RATINGUL INTERNATIONAL PRIVIND EFICACITATEA SISTEMULUI FISCAL

Republica Moldova a ocupat locul 31, dintre cele 190 de țări, în ratingul internațional privind eficacitatea sistemului fiscal inițiat de Paying Taxes 2017, pregătit de compania PwC și Banca Mondială.

După cum comunică Tribuna, cu referire la site-ul newsmaker.md, anul trecut Moldova se clasa pe poziția 78.

Pe primele 5 locuri s-au situat țările: Qatar, Emiratele Arabe Unite, Hong Kong, Bahrain și Irlanda. Pe ultimul loc s-a clasat Ciad. România ocupă poziția 50, Federația Rusă – 45, iar Ucraina -locul 84.

Conform rezultatelor, cifra impozitelor în Moldova s-a micșorat cu 10%, printre care impozitul pe venit, trei tipuri de taxe sociale și impozitele pentru munca calificată, dar și 6 tipuri de taxe: de călătorie, locale și impozit pe avere.

Timpul pentru care companiile îl pierd pentru a plăti și completa impozitele, timp de un an s-a micșorat de la 186 la 181 de ore. În lume, pentru aceste proceduri se pierde mai mult timp – 233 de ore. Rata totală de impozitare în Moldova a crescut cu 0,2% și a ajuns la 40,4%.

Ratingul s-a făcut pe baza a patru componente: rata totală a dobînzii; numărul de ore petrecute în calcul, declararea și plata taxelor; numărul de plăți fiscale efectuate în cursul anului; evaluarea poverii administrative. Datele Paying Taxes se încadrează în studiul Doing Business.

În ratingul PayinTaxes 2015, Moldova s-a ridicat cu 25 de poziții și a ocupat locul 70.

Cristina PARFENI (tribuna.md)