PUTIN NU-I VA PERMITE LUI ASSAD SA PIARDA

După căderea zidului de la Berlin urma să vină o perioadă splendidă, a libertăţii totale şi armoniei între toate popoarele. A învins modelul occidental, care era considerat ceva sfînt, frumos şi uman. Chiar şi Rusia lui Elţin a încercat modelul respectiv, însă liberalii ruşi l-au promovat atît de ultraliberal, încît azi nu mai au nici o şansă.

Chestiunea de bază acum e ce face Occidentul în raport cu Rusia şi care vor fi consecinţele.

Putin a avut dreptate cînd a spus că destrămarea Uniunii Sovietice a fost o catastrofă geopolitică mondială. Astfel noi vedem cu ce probleme s-au ciocnit republicile din Asia mijlocie în care au dat buzna gloate de islamişti. Putin i-ar fi pus la punct, iar liderii locali, chiar dacă sînt autoritari – nu reuşesc.

Este clar: dacă ar fi fost URSS, nu ar fi fost războiul din Iraq, războiul din Libia, bombardamentele „umanitare” asupra Iugoslaviei. Da, poate că liderii sovietici nu ne păreau prea simpatici, dar anume ei ar fi lichidat teroriştii încă din leagăn.

Însă ideea că Occidentul, sub conducerea SUA a cîştigat, i-a ameţit pe mulţi. Iar acei politicieni maturi ( François Mitterrand, Jaques Chirac, Helmut Schmidt, Gerhard Schröder) înţelepţi, care ştiau că problemele nu trebuie acutizate, nu mai sînt. Ei ştiau că Rusia, fie şi slăbită pe timpul lui Elţin, trebuie respectată şi tratată ca parte a Europei. Rusia nu a fost niciodată învinsă cu începere din secolul XVII, ea întotdeauna a fost parte componentă a Europei, uneori – cea mai importantă.

Aşadar, înţelepţii au plecat şi astăzi o avem pe primitiva de Angela Merkel şi impotentul de François Hollande, care au uitat că Hitlerul şi Napoleonul lor şi-au rupt gîtul în Rusia. Occidentul e bîntuit de ideea absurdă că va distruge Rusia şi o va transforma-o într-un stat regional, după cum a spus un infantil laureat al Premiului Nobel, Barack Obama. Şi acest lucru e ridicol şi dramatic. Pentru că astăzi nu există un stat mai neajutorat ca SUA, la capătul guvernării lui Obama. Sistematic sînt împuşcaţi poliţiştii şi sistematic poliţiştii trag în populaţia civilă. A devenit un fel de distracţie naţională. Tabăra republicanilor şi cea a democraţilor sînt bîntuite de lupte interne. Rasismul a revenit. Pentagon-ul nu-l ascultă pe Obama şi vrea conflict militar cu Rusia, pentru ca viitorul preşedinte al SUA să fie pus în situaţia de a-l continua.

Aici ne-am apropiat de întrebarea principală: unde e acel moment care va decide încotro se va îndrepta lumea? Spre război sau pace?

Terenul principal e Siria, deoarece aici sînt prezenţi toţi membrii Consiliului de securitate: Rusia, China, SUA, Franţa, Marea Britanie.

Dacă Occidentul nu l-ar fi provocat pe Putin şi nu ar fi vrut, cu ajutorul Ucrainei, să-l distrugă, poate că Moscova nu s-ar fi implicat în Siria. Şi atunci Siria s-ar fi transformat într-o ordinară ţară ruinată, ca Iraq, Libia şi Iugoslavia.

Şi nu e vorba de figura lui Assad. Dar este pentru prima dată în ultimul sfert de veac, cînd şeful unui stat, pe care SUA au decis să-l distrugă, nu va fi debarcat!

După Parlamentní listy, Cehia