PUTIN DEJA A INVINS OCCIDENTUL, SUSTIN POLONEZII

Atacurile teroriste de la Paris au impus Rusia şi Occidentul să se apropie. În asemenea situaţie, tot mai mulţi comentatori se întreabă cît de departe va ajunge colaborarea şi cine va trage mai multe foloase.

Vladimir Putin va reuşi să se folosească de evenimentele de la Paris pentru a restabili şi consolida poziţia Rusiei pe arena internaţională, pentru a impune Occidentului o anumită formă de colaborare şi pentru a anula sancţiunile impuse Moscovei, prezice publicaţia Newsweek Polska. Trimiţînd avioanele în Siria, liderul rus a făcut primul pas în jocul său şi a început să aştepte, ştiind că războiul cu „statul islamic” inevitabil se va muta în Europa. Ceea ce va determina Occidentul să reexamineze coaliţiile globale.

În situaţia creată, statele occidentale nu doar vor fi de acord să creeze cu Moscova o coaliţie anti-islamică, ci vor renunţa la o implicare activă în conflictul ruso-ucrainean, deoarece vor fi în situaţia să se ocupe de propria securitate.

Kremlinul tinde să creeze din războiul cu terorismul o platformă pentru negocieri, ocupînd o poziţie de aliat necesar Europei şi SUA, căruia în faţa ameninţărilor globale i se pot ierta „păcate mărunte” cum ar fi anexarea Crimeii şi conflictul din Donbass, scrie Wirtualna Polska. Mai mult ca atît – Moscova va avea un pretext convingător pentru a se implica în politica internă a statelor din Orientul Mijlociu, deoarece operaţiunea din Siria a fost declarată ca una preventivă, pentru apărarea regiunii de extremismul islamic.

Occidentul nu are altă soluţie decît să creadă în „Rusia bună” şi să accepte invitaţia ei la lupta comună cu terorismul, scrie wPolityce.pl. „Putin i-a învins pe liderii occidentali, ca pe nişte copii, folosind incompetenţa şi impotenţa lor. Acum ei îl vor invita la cele mai mari forumuri internaţionale, iar el le va da indicaţii”, afirmă publicaţia respectivă.

Fotografia de la întîlnirea lui Putin cu Obama, care a avut loc la summit-ul G 20 arată cît de fundamentală e schimbarea în relaţiile dintre Occident şi Rusia: preşedintele american asculta cu atenţie, iar preşedintele rus pare omul cu iniţiativă, scrie Rzeczpospolita. Brusc, Rusia s-a transformat din duşman în partener, deoarece nimeni în Europa şi SUA nu este capabil să facă „muncă ingrată” şi să înceapă o acţiune terestră în Siria. Această misiune îşi va asuma-o preşedintele rus care, ulterior, va înainta Occidentului nota de plată.

După inosmi.ru